Twitter Yasakları, Kural İhlalleri

Twitter Yasakları, Kural İhlalleri

Twitter gibi benzeri sosyal paylaşım platformları, halkın daha seri yazışabildiği, haber alabildiği, anı paylaşabildiği önemi yadsınamaz dijital alanlar. Ancak, baskıcı rejimlerin hakim olduğu ülkelerde bu önemli ortamlar, bir tehdit unsuru sayılarak kısıtlamalar ve yasaklar getirilmektedir. En son örneğe İran'da rastlıyoruz. İki aydır süren


İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 pazar günü meydana gelen terör saldırısı sonrası, olay anı ve hemen sonrasına ait bazı videolar Twitter'da paylaşıldı. Bu platformları bilinçli kullanan kullanıcılar açısından konu herhangi bir sorun oluşturmazken, bilinçsiz ve/veya kötü niyetli bir azınlık, infial yaratabilecek paylaşımlarda bulunabiliyor. 

Twitter'la ilgili diğer hassas konular, kural ihlalleri ve nefret davranışları.. Bununla ilgili yine küçük bir azınlığı görüyoruz kuralları ihlal eden. Bu kişiler daha çok, deşifre olmayacakları güvencesiyle, düşüncelerini beğenmedikleri gruplara, fikirlere, kullanıcılara hakaret ve tehdit saldırısında bulunabiliyorlar. 

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 2016)

Twitter Yasakları, Kural İhlalleri

İnsanların sosyal medya platformlarında paylaşım yapmaları, günümüzde artık sosyal yaşamın bir parçası olması nedeniyle, "olmazsa olmazlarından" biridir. 


Zaman asla geri gitmez.. Yaşam ileri yönlüdür.. Geliştirilerek insanlığın hizmetine sunulan her yenilik, sürekli kendini yenileyerek ilerler. Geliştikçe ilerler, ilerledikçe de gelişir. Bu gelişmelerden yararlanmanın herkese açık olması, modernizm adına olumlu sayılsa da, sayıca az olan bir azınlık tarafından kötüye kullanım fiili işlenmesi kaçınılmaz oluyor.


Twitter gibi benzeri sosyal paylaşım platformları, halkın daha seri yazışabildiği, haber alabildiği, anı paylaşabildiği önemi yadsınamaz dijital alanlar. Ancak, baskıcı rejimlerin hakim olduğu ülkelerde bu önemli ortamlar, bir tehdit unsuru sayılarak kısıtlamalar ve yasaklar getirilmektedir. En son örneğe İran'da rastlıyoruz. İki aydır süren protestolarda rejimin aşırı şiddet kullanması, hatta ölüme yol açan saldırılarına ait görüntülerin yayılmasını engellemek amacıyla internete yasak getirdi. 


Oysa, günümüz dijital gelişmeleri karşısında bu tür bir girişimin amacına ulaşamayacağı yaşanarak görülmüş oluyor. Tüm baskı ve yasaklara rağmen protesto ve aşırı şiddet görüntüleri dünyanın her yerine internet ve sosyal paylaşım platformları sayesinde ulaşmaya devam ediyor.


İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 Pazar günü meydana gelen terör saldırısı sonrası, olay anı ve hemen sonrasına ait bazı videolar Twitter'da paylaşıldı. Bu platformları bilinçli kullanan kullanıcılar açısından konu herhangi bir sorun oluşturmazken, bilinçsiz ve/veya kötü niyetli bir azınlık, infial yaratabilecek paylaşımlarda bulunabiliyor. Bu kişilerin tespit edilip gerekli cezalarla faaliyetleri engellenmeli. İşin bu bölümü böyle. 


Fakat saldırı sonrası Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK) tarafından ülke genelinde internetin yavaşlatılması ve bant daraltma uygulaması yapıldı. Böylece sosyal paylaşım sitelerine erişim uzun bir süre mümkün olmadı. 


Bu yavaşlatmanın bir de diğer önemli bir yanı var. Başta da belirttiğim gibi, internet yaşamımızın yok sayılamayacak bir parçası. Günlük yaşamımızı internetten bağımsız düşünemiyoruz bile. 


Kesilmesi, yasaklanması veya yavaşlatılması bir çok olumsuzluğa ve mağduriyete de yol açmaktadır. İletişimin toptan kapatılması hiç medeni bir uygulama değil. Teknolojiyi yakından takip edenler zaten bu tür yasağı VPN'ler ile aşabiliyorlar.

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 2016)

Kural ihlalleri, nefret davranışları..

Twitter'la ilgili diğer hassas konular, kural ihlalleri ve nefret davranışları.. Bununla ilgili yine küçük bir azınlığı görüyoruz kuralları ihlal eden. Bu kişiler daha çok, deşifre olmayacakları güvencesiyle, düşüncelerini beğenmedikleri gruplara, fikirlere, kullanıcılara hakaret ve tehdit saldırısında bulunabiliyorlar. 


Twitter'ın da bu saldırı ve ihlallere karşılık bir şikayet mekanizması var. Ne kadar kullanıcı haberdar ya da başvuruyor, istatistiki bilgi elimde yok. Sanıyorum pek bir azınlık, ihlal davranışlarını şikayet etme görevini alışkanlık haline getirmiştir. Bunlardan biri de benim. Okuduğum her yazılan Tweet'i, tarafsızca değerlendirdiğimde kimin ihlal suçu işlediğini anlamam pek de zor olmuyor. 


İhlale veya nefret suçuna neden olan kişiler yazdıkları Tweet'de, konuyla ya da  karşıdaki kişinin yazdıklarına karşılık, kendi görüşlerini yansıtmak yerine, doğrudan karşısındakinin düşüncelerinden dolayı saldırı, tehdit veya nefret içeren saldırıya dönüşüyor. 


Böyle bir durumda yaptığım ilk hareket, üşenmeden "Tweet'i bildir" seçeneğine tıklamak oluyor. Bir kaç aşamada ihlali yapan kişiyi hemen Twitter'a şikayet etmiş oluyorsunuz.. Sadece Tweet'leri değil, kişinin hesabını da şikayet edebiliyorsunuz. 


Yaptığım şikayetlerde de yanılmıyorum. On şikayetimin en az sekizinde yanılmadığıma tanık oluyorum her seferinde. Dolayısıyla ihlali yapanlara Twitter, paylaşım yapma kısıtlaması, hesabı askıya alma gibi engellemeler getiriyor. Daha sonra benzeri ihlallere devam edilirse, yasaklı olabiliyor.


Şikayet girişimi sonrası Twitter, eğer kural ihlali varsa gelişmelerle ilgili şikayet edeni de bilgilendiriyor. Böylece doğru ve yerinde bir şikayet yapıp yapmadığını da görmüş oluyorsun. 

Paylaşım platformlarının sorunsuz olarak kullanılması, iyi niyetli kullanıcı profillerin şikayet mekanizmasını düzenli kullanmalarına da bağlıdır. 💖






 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski