Komikli Medya - (5).. Alacaklılar Listesi, Kabiletsiz Adam, İlgi, Yaş, Ölüye Çeyrek Altın

Komikli Medya - (5).. Alacaklılar Listesi, Kabiletsiz Adam, İlgi, Yaş, Ölüye Çeyrek Altın

Hediye konusuna bakacak olursak, geçmiş tarihsel farklı kültürlerde ölülere hediye, ölülerin sevdiği eşyalarla gömülmesi söz konusu. Bu ritüeller eski Türk kültüründe olduğu gibi, Asurlular'da ve bazı kültürlerde de uygulandığı biliniyor. Ölümün bir son olmadığı, ikinci bir


Gündemimizin aynı gün içinde birçok kez değiştiğini düşünürsek, yaşanan güncel olaylarla ilgili sanal platformlarda da yazılıp çizilenler o derece yoğun ve zengin oluyor. Özellikle Twitter bu konuda en önde. Pek çok konuda birçok şeyi herkes anında yazarak kitlelerle buluşturabildiği için her düşünceden insanın yazdıklarını da bir arada görebilmek mümkün. 

Yazılanlardan ve görsel paylaşımlardan bazıları komik, bazıları esprili bazıları ironik ve bazıları da farkında olmadan komik duruma düşülmüş olduğu için ortaya çeşnili bir mizah potansiyeli çıkıyor. 

"Hınzıri - Eller"
(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 17.06.2003)

Komikli Medya - (05)..
Alacaklılar Listesi, Kabiletsiz Adam, İlgi, Yaş, Ölüye Çeyrek Altın

Gündemimizin aynı gün içinde birçok kez değiştiğini düşünürsek, yaşanan güncel olaylarla ilgili sanal platformlarda da yazılıp çizilenler o derece yoğun ve zengin oluyor. Özellikle Twitter bu konuda en önde. Pek çok konuda birçok şeyi herkes anında yazarak kitlelerle buluşturabildiği için her düşünceden insanın yazdıklarını da bir arada görebilmek mümkün. 


Yazılanlardan ve görsel paylaşımlardan bazıları komik, bazıları esprili bazıları ironik ve bazıları da farkında olmadan komik duruma düşülmüş olduğu için ortaya çeşnili bir mizah potansiyeli çıkıyor. 

Çıkış noktasını, ülkede yaşananlar oluşturduğu için. mizah halk (toplum) tarafından üretilebiliyor. Bu anlamda "mizahçılara da pek fazla iş düşmemiş oluyor" diyebiliriz.

Bu potansiyel öylesine etkiliyor ve sarıyor ki bizleri, mizah dergileri ve mizahçılar bu işin biraz gerisinde kalıyorlar gibi..  💖

----
Alacaklılar Listesi Vizyonda..


Bu haftaki örneklerimden ilki, 2012 yılında Bartın-Amasra'da çektiğim bir fotoğraf. Bir dükkan sahibi dükkanının camlarını bu notlarla doldurmuş. Veresiye alışveriş yapıp borçlarını ödemeyen müşterilerini yazdığı notlarla afişe etmiş. 10 yıl öncesinin rakamları günümüze göre komik gözüküyor. Örneğin bir paket makarna 0.99 Kuruş.. Bu anlamda fotoğrafımız gerçeğin bir belgesi durumunda. Gelelim dükkan sahibinin başkaldırmasına neden olan gerçeklere. Borç gecikmelerine dayanamamış ve yeter demiş olacak ki, borçlu müşterilerini, diğer kişilere de karşı bir uyarıcı nitelik oluşturması açısından ayrı ayrı listeleyerek açığa çıkarmış.
İşte o notlarda yazılanlar:


(Not: Alacaklıların soyadlarını benim kapattığımı belirteyim.)
- Bakkalı yanıltan Ademoğlu (CC korkmaz kuldan utanmaz) Yakup Ç. 1 seneden fazla kayıptır.
- Bartın Arıt köylü Sabri B. Bakkalı aptal kendini akıllı zanneden Ademoğlu: 339.50TL.
- Babası Mehmet A. adına alışveriş yapan (kemancı) Gülşah A.: 191.30TL. 30 aylık rötar.
- Borç ödememeyi ilke edinmiş bir Ademoğlu daha.. Eyüp A. 321.45TL. (CC korkmaz kuldan utanmaz)
- Bartın Kayadibi Köyü'nden borç vermede hatırı sayılır olduğu kadar duyarsız daavranan <ademoğlu Orhan B. 205.00TL. 3 sene rötarlı.
- Aydın Ç.; köyünü öğrendik: Arıt Meydan Köyü.. Kaçıyor, kovalıyoruz: 406.75TL.
- Mustafa G. S. 278.45TL. Kayıp ilanı gibi oldu. tanıyan varsa insaniyet namına.. Bize de kayıp, müşteriye de.
----


"Al şu kabiletsiz adamı!.."

Gelelim Twitter'da gözümüze çarpan ilginç ve mizahi paylaşımlara..
Bu Tweet'de Amcanın biri, sorununa çözüm bulamamış ve Twitter'da çözüm arayışına girmiş. Sistemin işleyişini de kavramış ve benimsemiş olduğunu düşündüğünden, şikayetini doğrudan en üst makama iletmiş. Sorununa çözüm bulunabildi mi bilemiyoruz ancak, devletin en üst kademesini yerel bir problemle meşgul edecek kadar bunalmış olduğu ve Tweet'inin de dilekçe yerine geçtiğini söyleyebiliriz. ☺
----


"Al bunu, ilgi istiyor.."


Yine devletin en üst kademesine bir başvuru var. 
Fakat bu bir yurttaştan değil, muhalefetten. Muhalefet ile iktidar partisi aralarında ironi ile harmanlanmış tatlı bir atışma gözüküyor. Siyaset ortamımızın gülümseten bu restleşmesi, siyasetin soğuk yüzünde bir tatlı tebessümle monotonluğu ortadan kaldırıyor. Ne diyelim, daha anlayışlı ve katlanılabilir mizah anlayışının gelişmesi umuduyla.. ☺
----


"Demek o kadar yaşadın!.."

Video: (Demek o kadar yaşadın!..)

Yaşlılar genelde çocuklarının büyüdüğünü içselleştirmek istemezler çünkü bu onların yaşlanıp etkilerini kaybetmesi anlamına gelir. O nedenle zaman geçtikçe büyümekte olan çocukları onların gözünde sürekli küçük kalmaktadır. Yıllar sonra gerçeği, üzerine basa basa anımsatınca işte yukarıdaki videodaki gibi, kabullenememenin güzelliği ortaya çıkmakta. 


Benim annem de aynı kabullenemeyen bu yaşlı teyze gibi. Resmi kayıtlarda 1926 doğumlu olan annem, doğduğu dönemlerde koşullar nedeniyle nüfusa 4-5 yıl geç kayıt ettirildiğinden, gerçek yaşının da 100 olduğunu düşünüyoruz. O da kardeşimle bana hala çocuk muamelesi yaparak hiç büyümediğimizi düşünüyor. 77 yaşındaki teyze gibi biz de anlatmakta ve ikna etmekte zorlanıyoruz. Hatta çoğu kez onun bu tavrına kızıyoruz, bizi de pasifize ettiği için. 
Ancak anlatamıyoruz. ☺
----


Ölüye çeyrek altın..

Video: (Ölüye çeyrek altın)

Bu videodaki Amcamız da bir Muhtarmış. Nerenin Muhtarı olduğunu öğrenemedim. Fakat olaylara bakış açısını sevdim. Hizmetse hizmet işte!.. Dirisi ölüsü ayrımı yapmadan. Sonuçta ölüm dediğimiz olay, yaşamsal ortak gerçeğimiz. Kabullenmiş olmak en doğrusu. Barışık olmak, olması gereken önemli bir gelişme. 


Hediye konusuna bakacak olursak, geçmiş tarihsel farklı kültürlerde ölülere hediye, ölülerin sevdiği eşyalarla gömülmesi söz konusu. Bu ritüeller eski Türk kültüründe olduğu gibi, Asurlular'da ve bazı kültürlerde de uygulandığı biliniyor. Ölümün bir son olmadığı, ikinci bir yaşam olduğu inancının pekişmesidir bu durum.
Farlı bakış açısıyla bizi zor ekonomik koşullarda mutlu eden muhtar Amcamıza çok teşekkürler ediyoruz. ☺
----


Kısa Kısa Mizahi..

- Ş. Urfa: Kocası karısını dövüyor, kadın darp raporu alıyor. Sinirli koca bu kez darp raporu veren doktoru da dövüyor..

- Komik olan bir konu da; tanınmış kişilerin, sanatçıların vd. ünlülerin sahte (feyk) Twitter hesaplarını, o ünlülerin gerçek hesabı zannederek takibe alanlar var. Sahte hesaptan atılan Tweet'i de ciddiye alıp destekleyen ya da tepki gösterenler var. 

- Geçtiğimiz haftalarda ilginç videolarla gündeme gelen bir de sahte mehdimiz vardı. Bir tekme ile duvarları yerle bir ediyordu. Sağa sola bağırıyordu. Baya komikti. Tüm bu inandırıcılığı (!) ile bu kriz döneminde gündemi oyalayan bir figür oldu. Dahası "14 Nisan 2023'de kıyamet başlayacak." dedi.. Gel de inanma!.. 😀

 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski