Binalardaki Korkunç ve Biraz Da Mizahi Heykeller

Binalardaki Korkunç ve Biraz Da Mizahi Heykeller

Gargoyle sanatı, grotesk gibi gotik bir tarza sahiptir. Binalarda özellikle kiliselerde sadece sanatsal bir unsur olmayıp pratik bir kullanıma da sahiptir. 
Ancak grotesklerden farklı olarak, Gargoyle'lerin genellikle yağmur suyunu boşaltmaya yardımcı olmak için açık


Gargoyle'ların uzun bir geçmişi var. Gargoyle'lerin 1200'lü yıllarda Avrupa'daki kiliselerde çok popüler hale geldiği bilinmektedir. 

Bir binada bulunan en eski çirkin yaratık, Kayseri, Türkiye'de 13. yüzyıldan kalma bir çirkin yaratıktır. Eski Mısırlıların, Romalıların ve Yunanlıların binalarında drenaj musluğu olarak kullanmak için çörtenleri oydukları da bilinmektedir.

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 25.03.2003)

Binalardaki Korkunç ve Biraz Da Mizahi Heykeller

Gargoyle: Binalardaki korkunç yaratık formundaki heykelcikler.

Gargoyle sanatı, 
grotesk gibi gotik bir tarza sahiptir. Binalarda özellikle kiliselerde sadece sanatsal bir unsur olmayıp pratik bir kullanıma da sahiptir.


Ancak grotesklerden farklı olarak, Gargoyle'lerin genellikle yağmur suyunu boşaltmaya yardımcı olmak için açık ağızları vardır. Heykelin tepesi boyunca bir oluk kesilir. Yağmur yağdığında bu oluk boyunca ilerler ve çirkin yaratıkların açık ağzından aşağıdaki yollara düşer. Yağmuru bir binadan uzak tutmanın önemi ise, taş duvarların korunması ve böylece yıpranmasının geciktirilmesi anlamına geliyor..


Gargoyle Kelimesinin Kökeni

Etimolojik olarak, Gargoyle kelimesi, boğaz kelimesine dönüşen Fransızca 'Gargouille' kelimesinden gelir. Gargouille ayrıca eski bir Fransız efsanesiyle de ilgilidir. 


Hikâyeye göre, Seine Nehri yakınında bir mağarada yaşayan La Gargouille adında uzun ve çarpık boyunlu, güçlü çeneli, belirgin ağızlı, korkunç gözlü ve muazzam kanatlı bir ejderha vardı. İnsanlardan beslendi ve gittiği her yere kaos, panik ve yıkım ekti, tekneleri batırdı, sellere neden oldu ve önlerine çıkan her şeyi yaktı.


Halk onun varlığından korktu. Rouen sakinleri, öfkesini yatıştırmak için her yıl ona bir insan kurbanı sundular. 600 yılına gelindiğinde, Romanus adında bir Hıristiyan rahip Rouen'e ulaştı ve insanları Hıristiyanlığa geçmeleri ve bir kilise inşa etmeleri karşılığında ejderhadan kurtarmayı teklif etti. 


Son olarak, La Gargouille bir uyarı ve hatırlatma olarak köyün girişinde başı ve boynu asılarak kazıkta yakıldı. İnsanlar ejderhanın kafasını binaların kenarlarına ve genellikle su musluklarına oymaya başladılar ve bu da bugün kiliselerde ve katedrallerde gördüğümüz çirkin yaratıklara yol açtı.

Bir bina üzerinde olduğu bilinen en eski mimari Gargoyle.
13. yüzyıldan kalma bu Gargoyle Kayseri'de bulunmuştur. 

Gargoyle'ın Tarihi

Gargoyle'ların uzun bir geçmişi var. Gargoyle'lerin 1200'lü yıllarda Avrupa'daki kiliselerde çok popüler hale geldiği bilinmektedir. Bir binada bulunan en eski çirkin yaratık, Kayseri, Türkiye'de 13. yüzyıldan kalma bir çirkin yaratıktır. Eski Mısırlıların, Romalıların ve Yunanlıların binalarında drenaj musluğu olarak kullanmak için çörtenleri oydukları da bilinmektedir.


Grotesklerle çirkin yaratıkların aynı şey olduğu yaygın bir yanılgıdır.
Groteskler, işlevsel drenaj yeteneklerine sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm dekoratif mimari yaratıkları içerirken, gargoyleler her zaman drenaj kanallarına sahiptir. Bu nedenle, tüm groteskler çirkin yaratıklar değildir, ancak tüm çirkin yaratıklar grotesktir.













Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski