Malezya'daki Karikatür Yarışması.. Geri Dönüşle İlgili Düşünceler

Malezya'daki Karikatür Yarışması.. Geri Dönüşle İlgili Düşünceler


Karikatür sanatının özelliği, öncelikle diğer bütün sanat branşları (disiplinleri) ve bir çok meslek dalı ile yakından bağlantısının olması. Daha anlaşılır olarak değinmek gerekirse; örneğin bir karikatür çiziminin içinde kent ya da bina ile ilgili bir çizim varsa, bu mimariyi tanımayı, bilmeyi gerektirir. 


Muammer KOTBAŞ

Karikatür sanatının önemli özelliklerinden biri de, öncelikle diğer bütün sanat branşları (disiplinleri) ve bir çok meslek dalı ile yakından bağlantısının olmasıdır. 

Daha anlaşılır olarak değinmek gerekirse; örneğin bir karikatür çiziminin içinde şehir ya da bina ile ilgili bir çizim varsa, bu mimariyi tanımayı, bir parça da olsa bilgi sahibi olmayı gerektirir.


Veya bir kasap dükkanı bir manav veya fırın (vb.), o meslekle ilgili ön bilgiyle tanışık olmayı gerektirir. Ürün nerede nasıl duracak? Kasa, masa nerede durmalı gibi.. Benzer şekilde tiplemelerin çiziminde (çizimler her ne kadar abartılı formlar olsa da) anatomi, perspektif ve renklendirme konularıyla da resim sanatının sıcaklığıyla buluşur karikatür çizgisi.


Madem ki karikatürün çizgisinin sevimliliği ve yaygın kullanım şansı var, onu en uygun yerlerde amaca uygun kullanmak da, daha çok sevilmesini ve yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Günümüzde bir çok konuda sadece çizgi ile anlatımı ve kullanımı olan özel alanlar hayatımıza girmiş durumdadır. Bu sayede her hangi bir dil kullanmadan tüm dünya insanı ile anlaşmak mümkün.


Hepimizin bildiği en iyi örnek, kreşler. Çocukların sıkılmadan oyunlar oynayıp, vakit geçirebildikleri, sosyalleşebildikleri mekanın iç, bahçe ve dış duvarlarında çizgi animasyon kahramanlarının kullanılması. Bir diğer sık kullanım alanı, çocuk sağlığı ile ilgili merkezler. Ancak bütün bu örneklerin en hüzünlü yanı, çoğunlukla yerli değil, yabancı çizgi kahramanların kullanılıyor olması.


Geçtiğimiz günlerde Malezya'da bir karikatür yarışmasına katılmıştım. Yarışma organizasyonu bir süre sonra geri dönüşte bulundu ve katılımımın alındığına dair bir not düşülmüştü. Genelde internet (e-Posta) katılımlı karikatür yarışmalarında, eser gönderimini gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra size geri dönüşle, eserinizin alındığına dair cevap yazısı geliyor. Bazıları bu inceliği göstermezse de, alındığına dair yine de bir belgeleme bekliyor insan.

İşte Malezya'dan bir yanıt gelmiş olması sevindirici iken, gelen notun dizaynı ve hazırlanışı oldukça sevimli ve samimi geldi bana. Çizginin, portrenin sevimliliği kendini gösteriyordu. Gereken not düşülmüş ve rahatsız etmeyen bir sadelikteydi bu broşür. Bir anlamda bir kartpostal bir kartvizit özelliği taşıyordu. 

Yarışma organizasyonları yaptıkları her tür etkinliğin ayrıntılarında bu tarz sevimli çizgi özelliğini kullanmaya özen göstermeliler. Konu üzerine çok farklı düşünce üretilebilir. Bu anlamda ince düşüncesi nedeniyle Malezya yarışma organizasyonuna ve Rossem'e teşekkür ediyorum.


Bana gelen not aşağıda;

Dear cartoonist!
"I received your cartoons to participate in the 4th international cartoon competition & exhibition malaysia 2022.
Thank you for your presence."

Sevgili karikatürcü!
"4. uluslararası karikatür yarışması ve sergisi Malezya 2022'ye katılmak için karikatürlerinizi aldım.
Varlığın için teşekkür ederim."


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski