Karikatür Okulu, Sanat Eğitimi ve İstanbul Uluslararası Suluboya Festivali

Karikatür Okulu, Sanat Eğitimi ve İstanbul Uluslararası Suluboya Festivali



Karikatürün okullarda üniversitelerde dersi yok bildiğim kadarıyla. Çizerler bunu kendi emekleriyle aşabiliyorlar. Sadece resim, grafik vb. branşlarda güzel sanatlar okullarında okuma fırsatı bulanlar belli bir altyapıya sahip olduklarından (renk, kompozisyon, anatomi vd.) karikatüre de rahatlıkla geçiş yapabiliyorlar. 

Resim başlı başına; çizimle ilgili her sanat dalının temeli sayılabilecek bir konumda. Geçmişten günümüze başta "Gırgır" mizah dergisi olmak üzere bazı mizah dergileri ile Anadolu'da yayınlanan gazetelerdeki mizah sayfaları, mizah ekleri ve mizah dergileri genç çizerlere katkı sağlamıştır. 

Atatürk Köşkü, Trabzon
(Karton Üzerine Suluboya)
(17,5cm x 25cm)
(Resim: Muammer KOTBAŞ, 09 Ağustos 1999)

Muammer KOTBAŞ

Karikatürün okullarda üniversitelerde dersi yok bildiğim kadarıyla. Bazı özel okullarda, kolejlerde çizerlerin girişimleriyle bir kaç örnek sayılabilir. Bu alandaki eksikliği çizerler kendi emekleriyle aşabiliyorlar. Sadece resim, grafik vb. branşlarda güzel sanatlar okullarında okuma fırsatı bulanlar belli bir altyapıya sahip olduklarından (renk, kompozisyon, anatomi vd.) karikatüre de rahatlıkla geçiş yapabiliyorlar. Resim başlı başına; çizimle ilgili her sanat dalının temeli sayılabilecek bir konumda. 


Yakın döneme kadar Hakan SÜMER'in Trabzon/ Sürmene'de çıkardığı "Tekne" dergisi ile 21 yıllık  geçmişe sahip Altan ÖZESKİCİ'nin Çorum'da çıkardığı "Tebeşir" dergileri, genç çizerler için bir okul görevi işlevi görmektedir.

Çizerlerin Karikatür okulları..

Geçmişten günümüze başta "Gırgır" mizah dergisi olmak üzere bazı mizah dergileri ile Anadolu'da yayınlanan gazetelerdeki mizah sayfaları, mizah ekleri ve mizah dergileri genç çizerlere katkı sağlamıştır. Daha sonra Kamil YAVUZ, Musa GÜMÜŞ, Aşkın AYRANCIOĞLU, Mehmet KAHRAMAN, Emre YILMAZ, Mustafa YILDIZ, Nuhsal IŞIN, Adnan TAÇ, Mehmet SELÇUK, Recep ÖZCAN, Hakan SÜMER ve Altan ÖZESKİCİ gibi
(isimlerini şu an anımsamadığım olabilir..) eğitimci karikatürcüler "Karikatür atölyesi" uygulamalarıyla bir çok başarılı genç çizeri karikatür sanatına kazandırmışlardır. İnternet üzerinden online olarak katkı koyanları da unutmamak gerek. Yakın döneme kadar Hakan SÜMER'in Trabzon Sürmene'de çıkardığı "Tekne" dergisi ile 21 yıllık  geçmişe sahip Altan ÖZESKİCİ'nin Çorum'da çıkardığı "Tebeşir" dergileri, genç çizerler için bir okul görevi işlevi görmektedir.


Resim ve grafik eğitimi almış olarak karikatür çizen çizmiş olan çokça kişi var. Bazılarının sadece espri bulmakta zorluk çektiğine veya güçlü espri bulamadığına tanık oldum. Bu gayet doğal! Eksik kalan bir yanı olabilir. Fakat giderilebilir.

Ben güzel sanatlarla ilgili bir okul okumadım. Üniversitede okuduğum dönemde, karikatüre olan ilgimi fark eden bir öğretmenimizin önerisiyle, bir süre resim bölümü son sınıflarının derslerine katılarak çalışmalarda bulundum. 

Ben güzel sanatlarla ilgili bir okul okumadım. Üniversitede okuduğum dönemde, karikatüre olan ilgimi fark eden bir öğretmenimizin önerisiyle, bir süre resim bölümü son sınıflarının derslerine katılarak çalışmalarda bulundum. 


Oysa çocukluktan başlayan resme ve çizgiye olan merakım, aile ve çevrenin olumsuz etkileriyle değerlendirileceğim yöne evrilemedi. Kayıp yılları biriktirdik istemeden.

Bir gün bir arkadaşımın "Neden resim yapmıyorsun?" sorusuyla başlayan ve e
dindiğim bir kaç kitapla ön hazırlığım sonrasında farklı malzemelerle resim denemelerim oldu. Yağlıboya, akrilik, pastel boya, kuru kalem ve suluboya.. Gerçi pastel, kuru boya ve suluboyayı (Ecolin de dahil) karton üzerine orijinal karikatür çizimlerimde kullanıyordum. 
Benimkisi iddiasız çalışmalar. Ürettiklerim 'kendimce sanat' çalışmalarım. 


İstanbul Uluslararası Suluboya Festivali, 15-18 Mayıs 2022

İstanbul'da Suluboya Festivali..

Şu günlerde güzel bir etkinlik devam ediyor. 15-18 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul Suluboya Festivali, Maltepe Belediyesi'nin katkılarıyla İstanbul'da başladı. 

Ücretsiz ve sanatseverlere açık olan etkinliğin yerleri ve saatleri şöyle;
16 Mayıs / Sultanahmed Meydanı (saat:13:00)
17 Mayıs / Üsküdar Salacak (saat:13:00)
18 Mayıs / Maltepe Seyir Terası (saat:13:00)


Etkinliğe katılan isimler: Bijay BISWAAL, Massimiliano LOCCO, Rabi ALIEVA, Irına LUPYNA, Amit KAPOOR, Igor DUBOVOY, Can ERSAL, Sinan BALTA ve Tatiana KOPARAN.

Maltepe Belediyesi'nin Facebook'ta paylaştığı fotoğraf yazısından bir bölümü de aktarayım: "Her resim, biraz sanatçıdan biraz şehirden renk alıyor; hikaye tuvalde buluşuyor."


Gündemimizi meşgul eden bir dolu olumsuz ayrıntıda nefes almakta zorlanırken, böylesi bir sanat etkinliği umut verici.. Düşünüp uygulamaya taşıyanlara ve emek verenlere teşekkürler. 

Çoğalması umuduyla!..

(Gülhane Parkı)
İstanbul Uluslararası Suluboya Festivali, 15-18 Mayıs 2022
(Kaynak: Facebook)


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski