Özelde karikatür çizerini, genelde sanat emekçisini , 'tüm algıları açık olması gereken bir sanat yolcusu' olarak tanımlayabiliriz öncelikle. Bu cümle oldukça geniş anlamlar içeriyor. Karikatürcü bilgi donanımı, diğer sanat disiplinlerini yakın takibi (ve hatta üretimi), çevresine, ülke
Herhangi bir etkinlik nedeniyle bir başka ülkeye giden ya da davet edilerek gitmiş olan birçok karikatürcü, gidilen o yerin özelliğini yansıtan fotoğraflar çeker, çizimler yapar.
Eğer sanal hesapları üzerinden bu fotoğraflardan, çizimlerden paylaşımda bulunursa, daha çok kişiye ulaştığı için daha bir incelenir olacaktır.
Andrea PECCHIA'nın kendine has çizgi tarzıyla yer verdiği bir renkli çiziminin altına karikatürcü Mehmet KAHRAMAN, basit bir kendi çizimiyle itiraz ederek bir yorum yaptı.
Karikatür Çizerinin Dikkati ve Düzeyli Bir Tartışma
Karikatür çizerini, ilk olarak 'tüm algıları açık olması gereken bir sanat yolcusu' olarak tanımlayabiliriz. Genel anlamda tüm sanat emekçileri de bu tanım içinde yer alırlar.
Bu cümle oldukça geniş anlamlar içeriyor. Karikatürcü bilgi donanımı, diğer sanat disiplinlerini yakın takibi (ve üretimi), çevresine, ülke ve dünya gelişmelerine duyarlık gibi.. kendini geliştirmiş olması beklenir. Bunlara ek olarak duygu, empati anlayış gibi özelliklerini de diri tutması gereken kişiliğiyle yaşamalı.
Karikatür çizeri bütün bu saydıklarımızı bir arada barındırdığında, espri üretimi konusunda büyük bir engeli aşmış olacaktır. Gerisi bilindiği üzere, çokça çizgi / eskiz çalışmak. Böylece kendine bir tarz oluşturarak bu yönde gelişim sağlamak.
Buraya kadar not ettiklerimizi toparlayacak olursak, birikim sahibi her çizer, hem çizimlerinde hem de insanlarla diyaloglarında bu farkını ortaya koymuş olacaktır.,, Bu konu hakkında geniş yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Ve devam ediyoruz.
Andrea PECCHIA "Ramazan Sergisi" - İstanbul, Nisan 2022 |
Herhangi bir etkinlik nedeniyle bir başka ülkeye giden ya da davet edilerek gitmiş olan birçok karikatürcü, gidilen o yerin özelliğini yansıtan fotoğraflar çeker, çizimler yapar. Eğer sanal hesapları üzerinden bu fotoğraflardan, çizimlerden paylaşımda bulunursa, daha çok kişiye ulaştığı için daha bir incelenir olacaktır.
Andrea PECCHIA (Karikatürcü - İtalya) (İstanbul, Nisan 2022) |
Geçtiğimiz günlerde bir sergi açılışı için İstanbul'a gelmiş olan İtalyan karikatürcü Andrea PECCHIA, İstanbul'da çekti(rdi)ği fotoğrafları Facebook hesabından paylaştı. Fotoğraflarının arasında bir de renkli bir çizimini (1) yayımladı.
(1) (Çizgi: Andrea PECCHIA, İtalya) |
Kendine has çizgi tarzıyla yer verdiği bu renkli çiziminin altına karikatürcü Mehmet KAHRAMAN, basit bir çizimiyle (2) itiraz ederek bir yorum yaptı. Yorumlardan bazılarını buraya aktarıyorum. İngilizce ve İtalyanca olduğundan, Facebook'un çevirisiyle..
Mehmet KAHRAMAN - "Dostum İstanbul'a Hoş Geldin!.. Türk mimarisi olsun lütfen!"
Andrea PECCHIA - "Türkiye'de bunun gibi pencereler var, birde çaydanlık"
Burada bir ayrıntıyı anımsatmakta yarar görüyorum. Mehmet ve Andrea, sadece Facebook üzerinden karikatür arkadaşı değiller. 2015 yılında; benim de aralarında bulunduğum birçok karikatürcü ile birlikte ödül töreni için Kıbrıs'ta birkaç gün beraberdik. Andrea ile dostluğumuz yüz yüze oradan başlar. Bu iki dostumun tartışmasını ve benim bu satırları yazmamı da, bu samimiyete dayandırıyorum.
Mehmet, Andrea'nın çiziminin Arap kültürünü yansıttığını, Türk kültürüne ait olanı çizmesi gerektiğini vurgulayarak, çizilen şekle dikkati çekmiştir. Ve Andrea'nın pipolu fotoğrafından detay paylaşır.
Diyalog devam eder;
M. KAHRAMAN - "Onlar kötü niyetli Arap mimar"
A. PECCHIA - "Merak etme!.. Pencereden daha fazlası sadece bir çaydanlık. Gerçek pencereler bizim gözlerimiz ve dünyayı nasıl gördüğümüzdür."
M. KAHRAMAN - "Onlar kötü niyetli Arap mimar"
A. PECCHIA - "Merak etme!.. Pencereden daha fazlası sadece bir çaydanlık. Gerçek pencereler bizim gözlerimiz ve dünyayı nasıl gördüğümüzdür."
Ardından alttaki minyatürü yayınlar İtalyan dostumuz;
A. PECCHIA - "San Francis ve Sultan"
A. PECCHIA - "Bu Roma İmparatorluğu'nun bir penceresidir... Costantinopoli'den kucaklaşma"
M. KAHRAMAN - "Biz Türk'üz, Arap değiliz."
A. PECCHIA - "Sadece bunun hakkında konuşuyoruz... Ben ressamım ve istediğim gibi çizerim."
M. KAHRAMAN - "Tabii ki çizim yapmakta özgürsün. iyi çizmek başka, doğru çizmek başka."
A. PECCHIA - "Bu ağırlığı öldür"
Bu diyaloglardan sonra tartışmaya Stefano SVHIAVI isimli kişi katılır;
Stefano SVHIAVI - "Çinli olduklarını bile bilmiyorlar..."
Bir süre sonra Andrea alttaki görseli paylaşır. Çizimi üzerinde müdahalede bulunmuştur. Mehmet'e sorar;
A. PECCHIA - "Maestro Mehmet better?" (Usta Mehmet, daha mı iyi?)
Çizimin kenar girinti boşlukları doldurulmuş. |
Ve diyaloglar devam eder.. Bu kez Mehmet kendi fotoğrafıyla Stefano'ya yanıt verir;
M. KAHRAMAN - "Bay SVHIAVI, Ben bir Türk hümanistiyim. Din, dil, ırk, cinsiyet önemli değil. Ama istersen senin için Çinli olabilirim."
Stefano SVHIAVI - "Sadece Türkler Arap değil ama siz Çin kökenlisiniz nüfus olarak. Ben de hümanistim."
M. KAHRAMAN - "Tarih bilginiz yanlış"
S. SVHIAVI - "Tarih? Hangi tarih?"
A. PECCHIA - "Ohh! Penceredeki her şey. Bir kapı çizseydim düşünün!.. "
S. SVHIAVI - "Ama akıllı insanlar arasında normal bir lehçe yok"
M. KAHRAMAN - "Ama hiçbir tarihten alıntı yapmadım belki başka bir kişiyle karıştırılmıştır."
S. SVHIAVI - "Tarih? Hangi tarih?"
A. PECCHIA - "Ohh! Penceredeki her şey. Bir kapı çizseydim düşünün!.. "
S. SVHIAVI - "Ama akıllı insanlar arasında normal bir lehçe yok"
M. KAHRAMAN - "Ama hiçbir tarihten alıntı yapmadım belki başka bir kişiyle karıştırılmıştır."
A. PECCHIA - "İstanbul'da tüm zamanların pencere izliyorum."
M. KAHRAMAN - "İstisnalar kuralları çiğnemez "
A. PECCHIA - "Doğru Usta Makamı artık halka açık. Mehmet merhaba"
M. KAHRAMAN - "Konumuz pencereydi. Tamam vazgeçtim."
Diyaloglar medenice sonlandırıldı. Ben de düşüncelerimi paylaşmak açısından bu konuyu küçük bir fırsat olarak değerlendiriyorum.
Araştırma ve tartışma bilinci açısından bu tartışmanın yerinde olduğunu düşünüyorum.
Bunun için Andrea ve Mehmet'i kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Hem bir konu üzerinde tartışmış olmaları hem de gerektiği gibi tartıştıkları için.
Diğer güzel bir yanı da, konuya uzak olanların gündemine bunu taşımış olmalarıdır.
Elbette gözden kaçırılan ya da bilinmeyen bir ayrıntı olabilir. Eğer o noktalara dikkat çekilirse araştırmak ve öğrenmek kolaylaşır.
Not: Burada yer alan fotoğrafların tümü Andrea PECCHIA'nın Facebook sayfasından alıntılanmıştır.
Facebook / Andrea PECCHIA >
Instagram / Andrea PECCHIA >