Pazar Notları.. Yürümek Yaşam Enerjisidir

Pazar Notları.. Yürümek Yaşam Enerjisidir


Yaşamda her şeyde olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken nokta, dengeyi sağlamaktır. Ya da dengeyi bozmamaktır. Uzun süreli hareketsiz, yürümesiz kalmakla, aşırı ve hızlı yürümek arasında bir dengeyi yakalamak gerekiyor. 

Dünyanın işleyişi hareket üzerinedir. Bizler de uyurken hariç (ki o zaman bile belli aralıklarla sağa sola dönerek hareket ediyoruz..), her saniye hareket halindeyiz. Otururken de..

(Video) - "Yolda.."

Bu Pazar yürümek üzerine notlar ekleyelim, hayatımızın bugüne yansıyan eksenine.. 

Öncelikle bilinmelidir ki, yürümenin yeri ve zamanı yoktur. Sağlığımız açısından gerekli olan ve aksatılmaması gereken bir eylem biçimi oluşunu da dikkate alırsak, tıpkı vücudumuzun su gereksinimi gibi, yürümek anlamında da eksikliğinin olup olmadığını takip etmeliyiz. Bunun getirisi sağlık olacağına göre işte size masrafsız self servis sağlık hizmeti!..


Yaşamda her şeyde olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken nokta, dengeyi sağlamaktır. Ya da dengeyi bozmamaktır. Uzun süreli hareketsiz kalmak, yürümemek ile aşırı ve hızlı yürümek arasında bir dengeyi yakalamak gerekiyor. 

Dünyanın işleyişi hareket üzerinedir. Bizler de uyurken hariç (ki o zaman bile belli aralıklarla sağa sola dönerek hareket ediyoruz..), her saniye hareket halindeyiz. Otururken de..

Ancak bu hareketler yürümenin yerini tutmuyor elbette. Eğer zaten sağlıklıysanız yürümeyi aksatmamanız gerekir. Fakat önemli  sayılabilecek bir rahatsızlığınız varsa, o zaman ilaç ve doktor ikilisinin birlikteliğini yanınızda bulundurmalısınız.

Yürümenin bir kaç çeşidi var. Çok yavaş, orta hızlı, daha seri ve çok hızlı.. 'Bunların hangisini uygularsak daha verimli sonuç alırız' derseniz, bence en ideali seri yürümektir. Böylece ritmik bir tempo yakalanmış olur. 

Yürüme ile ilgili kısa bir anı.. 

Yıllar öncesinde bir konfeksiyon mağazasından kemer satın aldım. Akşam üzeriydi. Yürüyerek eve gidiyordum. 15-20 dakika yürüdükten sonra kemere bir göz attım ki, bir halkası eksik. O anda da düşmüş olması mümkün değil. Kesin mağazada paketleme öncesi tezgahtar düşürmüştür düşüncesiyle döndüm geri. Hızlı adımlarla doğruca mağazaya girdim. tezgahtar kıza durumu aktardım. Alışverişi mağazanın ikinci katında yapmıştım. Tezgahtar "çıkıp bakalım!" dedi. Kısa bir arama sonrası bulduk. ,

Tezgahtar; 
- "Yoruldunuz buraya kadar!" dedi. 
- "Olsun!" dedim, "yürüdüm, spor yapmış oldum!"
- "Kilonuz, formunuz yerinde, spora ihtiyacınız yokki!"
- "Önemli olan, kilolu olarak spor yapmak değil, kilo almadan spor yaparak zinde kalmak" dedim..


Yürüyüş, haklar için yürümek demektir. 

Yürüyüş, demokratik hakların aranmasında da olmazsa olmazlardandır. Ama tabi demokrasinin olduğu ülkelerde. 2017 yılında CHP Genel Başkanı liderliğinde Ankara'dan İstanbul'a bir "Adalet Yürüyüşü" gerçekleştirilmişti. 

Zorunluluktan yürümeler..

Param olmadığı zamanlar evden şehir merkezine ya da tam tersi yönde çok kere yürümüştüm. Bazen de 100 liram varken belediye otobüs ücreti için 1 TL  bozuk paramın olmayışı nedeniyle, biletçinin 100 TL'yi bozmayacağı endişesiyle yürüdüğüm günler de anılarımda tazeliğini korumaktadır. 

Bir karikatürcü için yürümek daha bir başka anlam kazanır. Yürüdüğü süre boyunca karikatür esprisi düşünebilir. Hatta, genelde sanat adına üretkenliğini tetikleyecek düşünsel yaratımlara yelken açabilir. Bu konuda Hakan SÜMER iyi bir uygulayıcıdır. Akşam üzeri eve dönüş yolunda taşıta binmez, özellikle düşünsel eylem gerçekleştirebilmek için yürümeyi tercih ederdi. 

Sürprizli kaldırımlar

Yürüdüğünüz yere, çevreye göre çevresel etkilerle de karşılaşırsınız. Görme engelli yurttaşlarımız için kaldırımlara döşenmiş olan görme engelli yürüme yolu, size sürprizler sunabilir.

Eğer beslenme telaşındaki güvercinlerle karşılaşırsanız, belli bir mesafe uzaklıkta ve sakince yürümenizi sürdürürseniz günü güzelleştirmiş olursunuz.

Beslenme saatinde güvercinler.. 

(Fotoğraflar: Muammer KOTBAŞ)


  Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski