Karda Kısa Gezinti

Karda Kısa Gezinti



Karikatür çizeri olan kişi; istediği zaman çizgi çalışmalarını yapabiliyor, karikatürünü çizebiliyorsa bu birçok şeye bedel sayılabilir. 

Sanatın diğer disiplinlerinden herhangi birinde uğraşısı, üretimi de varsa, bir anlamda kendinden başlayarak çevresine yayılan aurayı yakalamış olur. Yaşam enerjisi deniyor buna..

(Pazar Notları - 1. Bölüm)

Ön Tanıtım

Bundan böyle her Pazar günü sizlere "Pazar Notları" başlığıyla rahat okunabilecek kısa notlar aktaracağım. 

Karikatür çizeri olan kişi; istediği zaman çizgi çalışmalarını yapabiliyor, karikatürünü çizebiliyorsa bu birçok şeye bedel sayılabilir. Sanatın diğer disiplinlerinden herhangi birinde uğraşısı, üretimi de varsa, bir anlamda kendinden başlayarak çevresine yayılan aurayı yakalamış olur. Yaşam enerjisi deniyor buna..


Yeni bir enerjiyle güne başlamak

Kendimde bulduğum söz konusu o enerjiyle geceyi uyumadan çalışarak geçirdim. Gerçi erkenden yapmam gereken bir işimden dolayı, uyanamam endişesiyle zorunlu olmuştu bu uyumamazlık. Ancak her anın tadını çıkararak sabaha vardığım için, yeni başlayan günde enerjim yenilenmişti adeta. 

O keyif ve moralle karda 45 dakikalık gezinti yaptım. Gece başlayan kar gün açtığında mola vermişti. Çevrede, kış güzelliğini gösterecek kadar kar getirmişti ya bu yeterdi.. Bu nedenle soğuk da azalmıştı.


Tatil günü olması nedeniyle sakindi çevre. Öyle ki, kar topu oynayacak ve kardan heykel yapacak çocuklar henüz anı biriktirecek güne başlamamışlardı. Neyse ki, en azından bugün kar onları bekleyecek.
 

Çevrede kimseciklerin olmayışına aldanmamak gerek. Benden daha erkencileri varmış. Bankı kazıyarak yazmak yerine hazır kar birikmişken Merve'nin adını görünür yapmak ve o erken saatte buna üşenmemek belki hoşlanmanın belki aşkın enerjisindendir. 


"Acaba Merve'nin haberi var mıdır?" diye düşünürken, bu iletişim çağında mutlaka haberi olmuştur çünkü meçhul delikanlı yazının fotoğrafını çekip anında ulaştırmıştır Merve'ye diye geçirdim aklımdan


Bir villanın önünden geçerken, sokak kapısı önünde yaşlı bir erkeğin kar kürediğini gördüm. Böylesi günlerin değişmez parçasıdır bu. Ancak küreğine doldurduğu karı sağa sola, kenara değil villanın içine bahçeye attığını fark ettim. "İşte!" dedim, "bilinçli yurttaş..".  Dünyamız ve iklim açısından düşündüğümüzde, eriyecek olan kar, toprağa can suyu olacak. En azından sokakta başıboş değil, bir bahçede suya dönüşecek. Günü güzelleştiren bir görüntüydü..


Otomobili olanlar için Pazar tatilinde de küçük bir mesai yapmak demek. Donmalara karşı araçlarında silecekleri diklemenin iyi bir davranış olacağının bilincindeler.


Kışın karlı günlerde önem arz eden ve duyarlı olmamızı gerektiren bir konu da hayvan paydaşlarımızın yiyecek bulma problemleri.. Eğer henüz çevrede onlar için yiyecek bırakılmamışsa, elbette güne, atıştıracakları bir şeyler bulabilecekleri çöp konteynerleri yakınında gezinerek başlamak olacaktır. 


Peki karda kışta her şey ortalama bir romantizmden mi oluşuyor? Elbette gerçeklerin farkındayız hepimiz. Ancak büyük bir çoğunluğumuzu yakından ilgilendiriyor. 


Evsizleri, sokakta olanları, soğukta aç olanları.. barınacak yerinde azla doymaya çalışanları, fatura giderlerini düşünerek ısıtıcıları susturup üşümemeye çalışanları.. düzelmesini beklediğimiz ekonomiyi.. hepsi o ortalama romantizmimize her yandan baskı yapıyor. Bunu hissediyoruz. Ve biliyoruz ki, kışların sonu bahardır..


Her şeye rağmen gerçeklikten kopmadan, romantizmden de ayrılmadan, "Simyacı"daki gibi ders alarak yaşamak gerek: Dolayısıyla sabah gezisini bitirip, eve vardığınızda bir yorgunluk-keyif çayı ya da kahvesi (vb.) için.. İçin ki yaşam enerjinizi diri tutabilesiniz. 


Bir karikatürcü için bu tür gezmenin, soluklanmanın bir özelliği ve anlamı olmalı. Üretim bağlamında boş geçirmemeli, espri düşünmeli ve üretmeli. Belki bunu çoğunluk çizer dostlar uyguluyordur elbette. Yapmayanlar için bir hatırlatma olsun istedim.


Şimdi; çektiğim diğer fotoğraflardan bir demet sunarken bu haftanın notlarını noktalamış olalım. İyi seyirler!..









(Fotğraflar: Muammer KOTBAŞ)



  Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski