İki Gözün Birlikte Çizimi


(Çizelim Öğrenelim - 13)

Yüzün Ayrıntılı İncelenmesi
İki Gözün Birlikte Çizimi

Resim: (100, 101, 102

Size önerim arkadaşlarınızdan ve ailenizin bireylerinden poz vermelerini istemeniz ve iki gözü birlikte çizmenizdir. 
Bu sayfadaki resimler de o şekilde çizildi. Çizimde orta grende resim kağıdı ve 2B kurşun kalemi kullanıldı.

Şimdi burada birlikte hareket eden, her ikisi de kavisli bir yüzey üzerine yerleşmiş, her ikisi de küresel biçimde olan iki gözün çiziminde, bakış açısına göre karşılaşılan her çeşit sorundan söz edeceğiz. Res. 100 ve 102). 


Gözlerin kavisli bir yüzey üzerinde bulunmaları demek, aynı düzeyde ve tam karşıdan görmemiz dışında nereden bakarsak bakalım bunları birbirlerine tam eşit iki öğe olarak göremeyeceğimiz anlamına gelir. Örnek olarak hafif yan dönük durumda gözlerden biri profile yakın bir  görünümdeyken diğeri önden görünüme yakın bir durumda olacaktır. İşte sorun da budur. Tek çözüm yolu, modelin 'bize söylediklerini' çok dikkatli incelemek ya da imgelemden çizdiğinizde daha önce belirttiğimiz gibi gözleri iki bilye olarak düşünmektir.

İki bilyenin birlikte hareket eden, farklı açıdan görünse de birbirine tam benzer iki obje olduğunu, bunların şaşı bakmalarının-amatör ressamların sık rastlanan bir kusuru- hemen hemen hiçbir zaman mümkün olamayacağını da unutmayın. Bir gözün açısı, diğerininkini de belirler. Bu bağlantıyı basit perspektif kuralları uygulayarak kurabilirsiniz (Resim 101).

Gözler üzerindeki çalışmamızı şimdilik burada bitiriyoruz. Artık, burnu ve kulakları incelemeye başlayabilirsiniz.
Sitemizde yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
 Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.
Daha yeni Daha eski