Paralimpik Oyunları Logosu Agitos'a Çizgili Bakış


Taslak illüstrasyon formunda çizimlere yer verdik. Logonun gelişimine dair fikir verebilecek soyut çizimlerle az da olsa sanatsal yaklaşımla konuya dikkat çekmiş olduk.

Fransa'nın başkentinde düzenlenen 'Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nın 17.sinin açılış töreni dün (28 Ağustos 2024) yapıldı. Bu açılış da tıpkı yine geçtiğimiz ay Paris'te gerçekleştirilen Yaz Olimpiyatları gibi ilk kez stad dışında kent meydanında yapıldı. Müsabakalar 29 Ağustos - 8 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Orijinal "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana geliyor. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemde yapılan Olimpiyatların hemen ardından düzenleniyor. Ve tabi tüm bu paralimpik oyunlar 'Uluslararası Paralimpik Komitesi' tarafından yönetiliyor.


Gelelim paralimpik oyunlarının logosuna!..  Söz konusu logo 2019 yılında oluşturuldu. Hazırlanan logo üzerinde üç ayrı renkte figürler yer almakta. Kırmızı, Mavi ve Yeşil renkler, oyunlara katılan bütün ülkelerin bayraklarında var olan renkleri temsil ediyor. Buradaki üç öğe aynı zamanda cesaret, kararlılık, ilham ve eşitlik gibi Paralimpik değerlerini de sembolize ediyor.

Latince "Hareket ediyorum" anlamına gelen Agitos, logonun adıdır.  Merkezi bir noktayı çevreleyen üç unsur hareketi sembolize ediyor ve  paralimpik hareketinin dünyanın her yerinden sporcuları bir araya getirerek yarışma ve spor mükemmelliğine  ulaşma rolünü vurguluyor. Sembol ayrıca paralimpik sporcuların performanslarıyla sürekli olarak dünyaya ilham ve heyecan verdiklerini, her zaman ileriye gittiklerini ve asla pes etmediklerini de simgeliyor.

1948 yılında 2. Dünya Ayıbı döneminin az sayıdaki eski İngiliz askerlerinin bir araya gelmesiyle ilk adımı atılmış olan paralimpik oyunları, 2008 yılında uluslararası 2. büyük yarışmalı spor etkinliğine dönüşmüştür. Çok sporlu bu oyunlara çeşitli engelli gruplarından sporcular katılıyor. 

Paralimpik Oyunları'nın eski ve yeni orijinal logolarının kullanımı özel izine tabi. O nedenle burada onları kullanmadık. Taslak illüstrasyon formunda çizimlere yer verdik. Logonun gelişimine dair fikir verebilecek soyut çizimlerle az da olsa sanatsal yaklaşımla konuya dikkat çekmiş olduk.

1988'de çizilen ve kullanılan ilk logo, tıpkı olimpiyatların logosunda olduğu gibi beş (5) adet farklı renklerdeki halkalar formatında, beş (5) renkli figürden oluşuyordu. Burada Doğu felsefesi olan Tae-Geuk'tan yola çıkılarak anlamlandırılmış ve sembolize edilmiş bir logo çıkıyor karşımıza. 

1994'de Norveçte yapılan kış paralimpik oyunlarında kullanılan diğer bir logoda figürler 3 adet olarak kullanılmış ve Zihin, Beden ve Ruh sloganıyla kullanılmaya başlandı. Burada da yine o Doğu felsefesi Tae-Geuk'tan ilham alındı.


Logonun günümüzde kullanılan şekline benzer ilk çalışmalar 2003 yılında başlamış ve üçüncü kez modernize edilmek üzere çizimler yapılmış.. Bir kaç organizasyonda da bayrak olarak tanıtımı yapılmış.  

2004 olimpiyatlarında kullanılan üçlü yarım daireye benzer çizim biraz daha düzenlenerek son şekline büründü ve 2019 paralimpik oyunlarında kullanıldı. O logo dünkü açılışta  da resmi logo olarak yerini almış oldu.

İlgili Bağlantılar:
https://www.paralympic.org/logo
https://tr.wikipedia.org/wiki/Taegeuk



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski