İnsanlık Tarihinde Payımıza Düşen Skandal.. Producer: Kaan ÖZCAL


Hukuksuz, mantıksız, temelsiz, akıl ve etik dışı bu davranışı; basit bir 'çalıntı', 'hırsızlık' vb. bir girişim olarak değerlendirmek mümkün değil. 

Yapılan şeyi, dünya insanlık tarihinde ve sanat / karikatür tarihinde benzeri yapılmamış bir skandal olarak nitelendirebiliriz.

Muammer KOTBAŞ

(Son düzenleme. 16.05.2024, sa:23.00)
"Kaan ÖZCAL" ismini karikatürcüler anımsayacaklardır. İsim dışında kim olduğu bilinmiyor. Bu isimde bir karikatürcü olmadığı ve bu ismi kullanarak karikatür çizeriymiş gibi davranan, bilinmeyen (meçhul) bir şahıs olma olasılığı çok yüksek.

Neden gündemde olduğuna dair belleğimizi yokladığımızda; 2021 yılında Aşkın AYRANCIOĞLU, Erhan Yaşar BABALIK ve Altan ÖZESKİCİ'nin ortak imzasıyla yayımlanan 'Kamuoyu Bildirisi'ndeki şu satırlar yeterince netlik sağlıyor: "Kaan ÖZCAL kendisine ait olmayan eserleri –büyük bir pişkinlik ve cesaret örneği göstererek- kendisininmiş gibi uluslararası yarışmalara göndermesi, kitaplara, sergilere seçilmesi, kendisi hakkında "tescilli eser hırsızı" söylentilerine yol açacaktır."



2021 ve 2022'de bu isimle ilgili eleştiri yazıları ve açıklamalara sık rastlıyorduk. Son 1,5 yıldır bir sessizlik hakim. Söz konusu isim sahibi ne tür kararlar aldı? Ya da nasıl bir yöntem belirledi? Bilgimiz yok. İyi tarafı, bu sürecin karikatür sanatı ve Türkiye'nin prestiji açısından sağlıklı bir gelişme dönemi olduğudur.

Hangi cesaretle..

2021 yılında Pekin/Çin'de düzenlenen "Red Man Uluslararası Esprili Sanat ve Video Sergisi(Red Man International Exhibition Of Humorous Art And Video 2021 Beijing China) kataloğunda Türkiye'den Dinildomar Das Chagas De MOURA - DINI (2 çizim), Kaan ÖZCAL (3 çizim), Kürşat ZAMAN (3 çizim) ve Erdoğan BAŞOL (1 çizim) bulunuyor. 

"Kaan ÖZCAL"ın aynı isimle sergiye gönderdiği alıntı eserler (2021) 
  
Çizim-1: Albert CHARTIER       Çizim-2: Shutterstock       Çizim-3: PIXABAY

"Kaan ÖZCAL" adıyla yayımlanan üç çizim farklı anlayışlarda ve imzasız. Fakat çizeri "Kaan ÖZCAL" değil. Üç farklı sanatçının yapıtı, "ÖZCAL" bu üç çizimi bir arada aynı sergiye göndermiş. 


Asıl tehlikeli ve ürkütücü olan; telif hakkı ile karşı karşıya kalınan bu  çizimlerden birinin, büyük bir ticari şirkete ait olması. Merkezi NewYork/ABD'de bulunan "Shutterstock". Diğeri de yine telif konusu olacak, 1912-2004 yılları arasında yaşamış olan Fransız çizer Albert CHARTIER'e ait. Üçüncüsü "PIXABAY" web sayfasından. Bu siteden her ne kadar ücretsiz/telifsiz görsel indirilebilse de, kullanım şekli nedeniyle "İçerik Lisans Özeti" bölümünde kullanım alanı sınırlandırılmıştır. Kişi kendi çizmiş gibi yarışmaya göndermesi de hem bu kuralı ihlal hem de anormal. 


Eğer kişilik bozukluğu veya psikolojik bir rahatsızlığı yoksa kişinin, bu derece riski göze alabiliyorsa, başka neler yapmaz ki!.. Gerçek bir kimlikle yapmadığını düşünürsek, yine de her an tedirgin olma durumu söz konusudur. Çünkü yapılan haksız-hukuksuz kullanım, ticari bir sektöre ait ve hukuki yollarla işin takibini yapacaklardır.
 

Hukuksuz, mantıksız, temelsiz, akıl ve etik dışı bu davranışı; basit bir 'çalıntı', 'hırsızlık' vb. bir girişim olarak değerlendirmek mümkün değil. Yapılan şeyi, dünya insanlık tarihinde ve sanat / karikatür tarihinde benzeri yapılmamış bir skandal olarak nitelendirebiliriz. İlk kez tanık olduğumuz bu durum, hem karikatür sanatında kara bir leke hem de Türkiye karikatürü açısından puan kaybına yol açmıştır.


Bazı sorular, analiz ve öneri..

Bu kişi hakkında şunları söyleyebiliriz;

1- Böyle bir kişi varsa neden hakkında yayımlanan yazılara yanıt vermiyor ve kendini savunmuyor?

2- Bu isimde bir gerçek kişi yoktur ve bu takma isimle kötü niyetli biri karikatür sanatına (Türkiye adını karalayan) kara leke sürmek için kasıtlı-bilinçli mi yapıyordur?

3- İkinci olasılık akla yatkın geliyor çünkü takma isimli art niyetli kişi bu nedenle yazılara karşılık veremiyordur. Çünkü zaten savunacak bir haklılığı yok.

4- Gerçek kişilik olsa, hakkında yazılanlardan ve telif cezaları nedeniyle olacaklardan tedirginlik duyar. 

5- İnternet araştırması yapıldığında da söz konusu isme ait hiç bir bilgi çıkmıyor.


Umarız karikatür yarışma jürilerinde görev alacak kişiler bu kişiyi kara listeye alırlar. Yine de kişiyle yüzleşme,  teyit etme açısından jürilere önerim, bu ismin arkasındaki kişi herhangi bir karikatür yarışmasına benzeri bir girişimde bulunduğunda, O'na küçük de olsa bir parasal ödül vermeleri ve ödül törenine davet etmeleri. Katılmayacağı düşünülerek de para ödülünün yatırılacağı aynı isimli banka hesap / IBAN numaralarını göndermesinin istenmesini sağlamaları. 

Ve artık ilgili şirketlere durumu bildiren e-Postayı belgelerle birlikte iletmenin zamanıdır.◾

İlgili Bağlantılar                              :
  


Kaynaklar             :

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski