Yıldızımız Barışıktı Mesut KARA İle..

Mesut KARA
(1961 - 14 Nisan 2024)
(Fotokaynak: circassian center)

Muammer KOTBAŞ

Geleceğe dair planlar yapsak da, tam olarak nelerle karşılaşacağımızı bilemediğimiz için ancak yaşandıktan sonra anı olarak bagajımızda depolayabiliyoruz.

1989'daki GIRGIR (ve FIRT) dergisi maceramdan sonra ikincisini yaşadığım 1997'deki FESAT dergisi serüvenim, anılarımda unutulmaz yer buldu. Bir kez daha denediğim, "karikatürün izinde" Trabzon'dan İstanbul'a gidişimde yolum bu kez önce karikatürcü Mustafa BİLGİN ile hemen ardından da karikatürcü Yaşar FIRAT ve FESAT mizah dergisiyle kesişti. 


Çok kısa sürede yaşadığım bu gelişmeler sonucu kendimi Beyoğlu Sıraselviler Caddesi'ne komşu bir sokaktaki bir binada FESAT mizah dergisi bürosunda buldum. Dergi henüz yeni çıkmaya başlamıştı. İlk birkaç sayının ardından ben de çizmeye başlamış, son sayıya (kapanana) kadar da çizmeyi sürdürmüştüm.

SİYAD'ın X'teki paylaşımı...

Derginin tanınmış geniş bir kadrosu vardı. Mesut KARA da bu isimlerden biriydi. Ben, kalacak yerim olmadığından sürekli dergi bürosunda kalıyordum. En sık da Mesut KARA ile karşılaşıyordum. Derginin grafik tasarımını ve sayfaları O yapıyordu. Bu nedenle sık sık dergi ofisine gelerek çalışmalarını yürütüyordu. O'nun yanında ben de; Trabzon'daki yerel gazetelerdeki ofset baskı tekniğine dair bilgilerimi yeniliyordum. 


Bir röportajında dergi dönemini şöyle anlatıyor;
"1997 yılında yazar, mizahçı ve Doktor Altay MARTI öncülüğünde mizah-kültür dergisi çıkarmaya karar verdiğimizde birçok isim önerisi arasından “FESAT” adına karar vermiştik. 16 sayı çıkarabildiğimiz derginin çizer ve yazar kadrosu çok güçlüydü. FESAT’ın grafik tasarımını, sayfalarını benim yapmamı istediklerinde ilk kez bir mizah dergisi tasarımı yapacak olmama karşın kabul etmiş, olanaksızlıklar içinde gece gündüz çalışıp sabahlamalarla kotarmıştık."


Yıldızımız barışıktı..

Kişisel yapım gereği insanlarla arkadaş ya da dost olabilme sürecim uzundur benim. Olunca da sağlam temelli olur. Bu nedenle karşımdaki insanın bende bıraktığı izlenimler çok önemlidir. O anlarda yakaladığım frekanslar olumlu ise, geleceğe dair dostluk temellerinin de atılmaya başladığı anlamı çıkmaktadır.


Mesut KARA da olumlu frekanslar yakaladığım kişilerden oldu. Klasik deyimle, "yıldızımız barışıktı". Ayrıca işini büyük bir heyecanla ve severek yaptığına tanık olduğumdan, bu yönüyle benim için daha da değerliydi. 

Mesut KARA 14 Nisan 2024'de yaşama veda etti. Çalışkanlığı; yazdığı kitap, gazete ve belgesellerle somutlaşmış olarak bize miras kaldı. 

FESAT Mizah Dergisi
1. sayı - 19 Temmuz 1997

FESAT Mizah Dergisi Kadrosu:
Abdülkadir ÇİÇEK
Altay MARTI
Aydın ENGİN
Cezmi ERSÖZ
Demet DEMİR
Emekcan TÜLÜŞ
Ender ÖZKAHRAMAN
Erdal BELENLİOĞLU
Erol HIZARCI
Ertuğrul KÜRKÇÜ
Gülay BATUR
Hacer YILDIRIM
Halil NEBİLER
Hamdi ESMER
Hüseyin ELÇİ
Kemal URGENÇ
Mesut KARA
Muammer KOTBAŞ
Mustafa BİLGİN
Oğuz GÜREL
Ömürden BAGAÇHAN
Rahmi BATUR
Sarkis PAÇACI
Semra CAN
Sezai SARUOĞLU
Su YÜCEL
Şanar YURDATAPAN
Yaşar FIRAT
Zekine TÜRKERİ


SİYAD'ın yaptığı açıklama;
"Değerli üyemiz, sevgili dostumuz, “Artizler Kahvesi”, “Sinema ve 12 Eylül”, “Yeşilçam Hatırası” gibi kitapların yazarı, “Şimdi Geçti Buradan” gibi sinemamızın tarihine odaklanan belgesellerin senarist/yönetmeni Mesut Kara’yı kaybettik.

Mesut Kara, 2008’de pıhtı atması sonucu kısmi felç geçirmişti ve o tarihten itibaren artan sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Mesut Kara, geçen günlerde kalp rahatsızlığının nüksetmesi nedeniyle kaldırıldığı Söke Devlet Hastanesi’nde 63 yaşında yaşamını yitirdi. 


1961 İstanbul doğumlu Mesut Kara, 15 yılı aşkın zamandır sinema yazarlığı yapıyordu. Reklam alanında sanat yönetmeni olarak çalıştı, televizyonlara sinema programları yaptı. Metin yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı Erkan Yücel Belgeseli’nin yanı sıra “Artizler Kahvesi, “Yeşilçam’da Unutulmayan Yüzler”, “Pendikli Yıllar ve Sinemasal Anılar”, “Sinema ve 12 Eylül” ve “Yeşilçam Hatırası” adlı yayınlanmış beş kitap çalışması vardı.

Mesut Kara’nın, ağırlıkla Yeşilçam’a dair sinema yazıları kasım 2012’den bu yana Evrensel’de yayımlanıyordu."


Mesut KARA Kimdir?

1961 İstanbul doğumlu. İlkokul yıllarında sağlık sorunları nedeniyle bir süre sanatoryumda yattı. Orada akşamları yapılan film gösterimleriyle ilk sinema sevgisi başladı. Yazmaya ortaokul yıllarında başladı. “Yitik” adlı öyküsü 1985 yılında Gökyüzü adlı dergide yayınlandı. O günden bu yana, yazmayı, dergilerde, gazetelerde yazı yayınlamayı sürdürdü.

“Ünlem”, “İstanbul Haber”, “Express, Öküz”, “Merhaba Beyoğlu”, “Fesat”, “Aksak Kurbağa”, “Sanal Ördek”, “Uç”, “Akşam Gazetesi Sinema Eki: Prömiyer”, “Ünlem”, “Kaçak Yayın”, “Cinemascope”,” Kasabadan Esinti”, “Tmolos Edebiyat”, “Bekir Abi”, “Delikli Çınar”, “Tiyatro Gazetesi”, “Sarmal Çevrim” gibi dergilerde yazarlık ve editörlük yaptı. 


“Birgün Gazetesi”nde, “Gazete Duvar”, “Gazete Fersude” gibi internet gazetelerinde yazıları yayınlandı. Klaros Yayınları’nda 22 kitaplık “Sinema Kitaplığı” serisinin editörlüğünü yaptı.
Reklam alanında Sanat Yönetmeni olarak da çalışan Mesut KARA, televizyonlara sinema programları da yaptı. Birçok dergide yazarlık ve editörlük yaptı. Show TV’de yayınlanan CineShow adlı sinema programının metin yazarlığı ve danışmanlığını, Kanal 6’da yayınlanan Hayalet Mektebi adlı sinema programının da hazırlanması ve sunuculuğunu üstlendi. 

Gazete yazarlığını Kasım 2012’den bu yana “Evrensel Gazetesi”nde daha çok sinema üzerine yazarak sürdürüyordu.

Kitapları:
“Devlet, Toplum ve Sinema” 
“Sinema ve 12 Eylül”
“Mülksüz ve Çıplak”
“Pendik’li Yıllar”
“Benim Sinemalarım”
“Yeşilçam Hatırası”
“Sinematik Yazıları”
“Hayatımız Sinema”
“Artizler Kahvesi”.



Ortak Kitapları:
“Mizah, Muhalefet ve Demokrasi Ekseninde: Komedinin Öyküsü”
“Sinematik Yazılar" 

Belgesel Film Çalışmaları:
Erkan YÜCEL Belgeseli – Yönetmen ve Metin Yazarı
Fantastiğin Sineması – Yönetmen ve Metin Yazarı
Salih TOZAN Belgeseli/Yardımcı Yönetmen (Yönetmen Yılmaz ATADENİZ)
Sami HAZİNSES Belgeseli/Danışman (Yönetmen Yılmaz ATADENİZ)
İzzet GÜNAY Belgeseli/Senaryo yazarı
Yeşilçam’ın Kötü Adamları/Senaryo Yazarı (Yönetmen Burak GÜLGEN)
Kuşadalı Bir Yurttaş İsmail DİRİM -Yönetmen
Mavi İnsan Mustafa VELİ – Yönetmen

Kaynaklar                     :
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski