Brezilyalı Karikatürcü Ziraldo Yaşama Veda Etti

Brezilyalı Karikatürcü Ziraldo Yaşama Veda Etti


Brezilya'da demokratik direnişin simgelerinden biri olan ve kısa adıyla 'Ziraldo' olarak tanınan Brezilyalı karikatürcü Ziraldo ALVES PINTO 91 yaşında hayatını kaybetti.

2008 yılında İbero-Amerikan Grafik Mizah 'Quevedos' Ödülü'nü kazanan Brezilya'da çocuk ve gençlik edebiyatında klasik karakterlerin yazarı Brezilyalı karikatürcü, gazeteci ve portreci Ziraldo ALVES PINTO 6 Nisan Cumartesi günü yaşama veda etti.


Son yıllarda sağlık sorunlarıyla karşılaşmış olan Ziraldo, karikatürleri ve klasik çocuk edebiyatı eserleriyle tanınan bir sanatçı kişilikti. O aynı zamanda bir ressam, illüstratör, oyun yazarı, tarihçi ve mizahçı olmasının yanı sıra Brezilya'da grafik sanatının en büyük referanslarından da biriydi.

Ziraldo ALVES PINTO, (Brezilya)
Karikatürcü
(24.10.1932 - 06.04.2024)

(Foto Kaynak: mdb.org.br

Ziraldo ALVES PINTO Kimdir?

Bir gazeteci ve komedyen olarak 1960'larda simgesel bir gazete olan 'O Paquim'in (El Pasquin) kurucularındandı.

24 Ekim 1932'de çocukluğunun geçtiği Minas Gerais eyaletinin iç kesimlerindeki küçük bir şehir olan  Caratinga'da doğdu. Ancak neredeyse tüm kariyerini Rio de Jeneiro'da geliştirdi.

İlk çizimini 1939 yılında henüz 6 yaşındayken 'A Folha de Minas' gazetesinde yayımladı.

Kariyerine 1950 yılında 'Era Una Vez' dergisinde karikatürcü olarak başladı ve 4 yıl sonra 'A Folha de Minas'ın mizah sayfasının başına getirildi.


1957 yılında Minas Gerais Hukuk Fakültesi'nden Avukat olarak mezun olduktan sonra 'A Ciarra' ve 'O Cruzeiro' gibi tanınmış dergiler tarafından işe alındı.

1960'lı yıllarda ülkenin önde gelen gazetelerinden 'Jornal do Brasil' gazetesinde  siyasi karikatürleriyle öne çıktı. Ve hayallerinden biri olan çocuklar için çizgi roman yayımlamaya başladı.

1960'da ilk çocuk kitabı 'Flicts'i yayımladı. 1970 yılında, orduyu eleştiren karikatürleri nedeniyle sansüre uğradıktan ve hatta tutuklandıktan sonra, kendisini tamamen çocuk ve gençlik edebiyatına adadı.

İlgili bağlantılar:

Ziraldo için hazırlanan bir makale.
Francisco Puñal Suárez tarafından, Ziraldo'nun 80 yaşına geldiğinde ABD'deki Latince yayın olan 'Siglo 21'de ona saygı duruşunda bulunduğu makalesi.

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski