Sanatın bütün disiplinlerinin birbirlerine zincirleme bağlı olduğu bilinen önemli bir gerçektir.
Sanatın hangi branşında olursa olsun kişi, disiplinlerden birini yaşama biçimi olarak seçmişse ve o dalda -her koşulda- sanat yapıtı üretiyorsa sanatçı adayıdır.
Muammer KOTBAŞ
Sanatın bütün disiplinlerinin birbirlerine zincirleme bağlı olduğu bilinen önemli bir gerçektir. Sanatın hangi branşında olursa olsun kişi, disiplinlerden birini yaşama biçimi olarak seçmişse ve o dalda -her koşulda- sanat yapıtı üretiyorsa sanatçı adayıdır.
O halde her sanatçı adayının kendi branşı dışındaki diğer sanat dallarıyla da iç içe olması demek, kendi ilgi alanındaki birincil sanat dalında da gelişmesi ve sanatını geliştirmesi demektir.
Bu, kişinin sanata bakış açısını geliştirip zenginleştirirken, farklı düşünme biçimleri de geliştirmesine ve sanatında estetik biçime katkısı olacağı anlamına gelir.
Alttaki ilk fotoğrafımız Karikatürcü, Öğretmen ve Ressam olan Mehmet SELÇUK (Denizli) tarafından çekildi.
Anılara artı değer katmak..
Fotoğraftaki kişi Derman ATİK. Tiyatrocu, sanatçı, oyuncu ve yönetmen. Kendisini sanata ve tiyatroya adamış fazlasıyla özverili değerli bir insan. Böylesi özellikleri yapısında barındıran bir kişi ile aynı fotoğraf karesinde yer almak bir ayrıcalıktır. O'nu fotoğraflamak da, anılara bir artı değer katacağı için bir o kadar önem taşımaktadır.
Bu satırlar kuru bir övgü olsun diye yazılmadı. Burada dikkat çekilmek istenilen nokta, hakkında olumlu söylemleri hak eden kişinin özüne uygun O'nu fotoğraflarda ölümsüzleştirmektir. İşte o zaman, fotoğrafı çeken kişinin de sanata, estetiğe, sanatçıya bakış açısını orada görebilmemiz gerekir.
Derman ATİK Tiyatrocu, Yönetmen, Oyuncu (Fotoğraf: Mehmet SELÇUK, 7 Haziran 2022, Grand Pasha Otel, Girne- Kıbrıs) |
Mehmet SELÇUK da olması gerekeni yapmış ve harika bir sanatçı ile harika bir sanat fotoğrafını hem bize hem fotoğraf sanatına kazandırmış oldu.
Öncelikle sıradan olmadığı için bizi yakalıyor ve kendine çekiyor bu fotoğraf. Derman ATİK'in bağdaş kurarak yerde oturuyor olması, yüzündeki gülümseme ile birleşerek mütevazilik yansıtıyor. Ellerin dizlerdeki duruş biçimi ve rahatlığı çok önemli bir mesajdır. Genelde fotoğraflarda eller en zor zapt edilen, nerede nasıl durması gerektiği konusunda karmaşa yaşanan organlardır. Oysa burada kendinden emin ve estetik duruş rahatlığı, fotoğrafta denge unsuru da oluşturuyor.
Şapkanın kırmızısı, yelek ve ayakkabılarla uyum içinde. Gömlek ise fotoğraftaki en aydınlık bölüm. Ona rağmen ışığı yansıtırken rahatsız etmiyor ve şapka, yelek, ayakkabı kombinine naifçe eklemlendiriyor kendini.
Genelde fotoğrafın özü ışık ve gölgedir. Burada; genel görünüm, kompozisyon dengeli. Yan taraftan sızan ışık, perdede ve yerdeki halının desenleriyle buluşmuş. Bizi rahatsız etmiyor. Sonuç olarak; modelin duruşu, giysiler ve çevre renkleri ile ışığın ve gölgenin dengeli oluşu harika bir sunumu yansıtıyor. Gözlükler ve sakal ile bunların renk uyumları da gözden kaçırılmaması gereken ayrıntılar.
Mehmet SELÇUK'u bu fotoğrafından dolayı kutluyorum. Eline, vizörüne sağlık. Derman ATİK'e de çok teşekkür ediyoruz, bizi bir karede estetik ve gülüşüyle zenginleştirdiği için.
"Ruhu olan bir fotoğraf..
İkinci fotoğraf karikatürcü (Karikatürist) Ali ŞUR tarafından paylaşılan bir fotoğraf. Fotoğrafı kimin çektiğini belirtmemiş. Fotoğrafın çekildiği yer Sivas'ın Çevirme Köyü. Ali ŞUR'un da anlatımıyla tavandan gelen parlaklığın duman değil ışık olduğu ve fotoğrafa nasıl bir ruh kattığı vurgulanmış.
"Bese halam tandırda sağda yer sivas çevirme köyü çok güzel fotoğraf duvardaki beyazlık duman değil tavandan gelen ışık, ruhu olan bir fotoğraf" (Ali ŞUR)
(Kaynak: Facebook)
Kompozisyonun bütününe derinlik katan bu aydınlık, fotoğraftaki kişilere, nesne ve duvarlara da yansıyarak estetik bir hale getiriyor. Fotoğraf yüzeyinde ışığın daha fazla olması hiç rahatsız edici değil.
Ali ŞUR bu fotoğrafı çekmemiş de olsa, sanat adına çok önemli bir paylaşım yapmış olmaktadır.
Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz. Her branştaki her sanatçı adayı bütün sanat dallarıyla barışık olmalı.
Karikatürcüler elbette fotoğraf çekmeli.
Ne kadar çekebilirlerse!..
Çektikçe kendilerini geliştirmeli, geliştirdikçe daha iyisini çekmeyi hedeflemeli.
İlgili yayınlar: