Çizelim Öğrenelim... Gözlerin Dış Görünümleri

Çizelim Öğrenelim... Gözlerin Dış Görünümleri


Gözlerin dış görünümleri

Kaşın altındaki bölge, üst gözkapağı kaslarını örten dokunun bulunduğu bölgedir. Eğer gözkapağı derisi gerginse, gözkapağının oluşturduğu kavis görülür ve çizilebilir (resim 91)

resim 91

Gergin değilse üstteki derinin katlanmasıyla kavis bir ölçüde gizlenir. Bu deri katlanması ya da torbalanması gözkapağını tamamen örtecek kadar fazla da olabilir (resim 92).

resim 92

Göz temel olarak üst gözkapağının hareketleriyle açılıp kapanır. Üst kapak alt gözkapağına değinceye kadar bir perde gibi iner. Alt gözkapağı hareketsizdir. bu durum bize çok önemli bir noktayı açıklar.:


Gözler açık olduğu durumda, üst gözkapağının kavis, alt gözkapağınınkinden daha yuvarlak ve uzundur. (resim 93)

resim 93

Ayrıca unutmamalıyız ki, gözler aynen alnımıza benzer kavisteki bir yüzey üzerinde yer alırlar. bu kavis yanlarda, şakaklara yaklaşırken daha da  belirginleşir. (resim 94)

Bu nedenle hafif yana dönük bir baştaki gözlere bakıldığı zaman gözkapaklarının açıklığı (A)'da olduğu gibi simetrik değildir (B)'de görüldüğü gibi asimetriktir.

Resim: (94)
Gözlerin silindirik ya da kavisli bir yüzey üzerinde yer aldığını biliyorsunuz. Bu nedenle alttan da yukardan da bakılsa hafif yana dönük bir  baştaki gözler simetrik görülemezler (A), perspektif kısaltılmaya ihtiyaçları vardır.(B).

resim 94


Resim (95)
Burada son olarak açık, yarı-açık ve kapalı bir göze perspektif kısaltma yapılması gerekli olan bir durumda kirpiklerin nasıl göründüğünü inceleyelim.

resim 95

Resim: (91)
Şimdi gözlerin dış görünüşüne bakalım. Önden bakılan genç bir insana ait bu gözde üst gözkapağı tam olarak görülmektedir.

Resim (92)
Özellikle yaşlı insanlarda üst gözkapağı üstündeki deri katlanır veya küçük bir torba oluşturur.Bunlar bazen üst gözkapağını kapatırlar.

Resim (93)
Üst ve alt gözkapaklarını simetrik olarak çizmek hatalıdır (A)
. Alt gözkapağının kıvrımının daha az vurgulanması gerektiğini ve  üst gözkapağından daha açık olduğunu unutmayın (B).
-----


Çizelim Öğrenelim ARŞİVİ:

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski