2023 Biterken Karikatürcüler Ne yaptı?

2023 Biterken Karikatürcüler Ne yaptı?


Her yılın bitimine doğru, hemen hemen her alanda kişisel ya da genel konularda o yılın bir dökümü çıkarılır. Muhasebesi, özeleştirisi yapılır. Yapılmasa da olur. Fakat yapılırsa şöyle dönüp geriye bakarak nasıl ve ne kadar yol alındığına dair bir düşünceye sahip olunması da hiç fena olmaz.

2023 yılı biterken bizim karikatürcülerimiz neler yaptı diye resmi olmayan bir araştırma ile oldukça net ve umut verici sonuçlara ulaşabiliyoruz. 


Yapılan, ortaya koyulan işlerin iyisini kötüsünü, eksiğini tartışmak düşüncesinde değilim. Onun yeri başka bir yazıda olabilir. Burada sadece neler yapıldığı ile ilgili kısa ve net oluşumlardan söz etmektir doğru olan.

Neler yapılmış..

Yıl boyunca yaşadığımız yoğun gündemler karşısında duyarsız kalmayıp, konu ile ilgili güncel karikatürler üreten çizerlerimiz oldu. 

Ülke gündemi gün içinde hızla değişebildiği ve güncel karikatür de çabuk tüketildiği için her çizerin her konuda çizmesi de olası görünmüyor. Denemeye kalkılsa bile üstesinden gelmek çok zor. Yıpratır insanı. Kendi sanatsal üretimini büyük ölçüde engeller. Bu konuda sayıları az da olsa gazete çizerleri elbette en düzenli ve dengeli olanlar arasındadır. 

Bu nedenle zaman ayırıp sorunları çizgileriyle dile getiren, sosyal platformlarda paylaşarak okuyucuyla buluşturan her karikatürcü dostlarımıza teşekkür etmemiz gerekir.


Çizerlerin hepsinde olmasa da bir çoğunda ulusal ve uluslararası  karikatür yarışmaları gündemlerinde yer aldı.

Karikatür çizerlerinin yarışmalar sayesinde karikatür üretimlerine artı etkisinin de yadsınamayacağını belirtmek gerek. Yurt dışında elde ettikleri dereceler gururumuz olmuştur.

Farklı bir kaç ilimizde karikatür heveslisi ve çizer adayı gençlerle ilgilenen karikatürcülerimiz  var. Gençlerimize karikatür üzerine kurs, çizgi eğitimi veren, dergi çıkaran, sergiler açan ve yüreklendirip yarışmalara katılmalarını sağlayarak ödül kazanmalarına fırsat yaratan bu karikatürcülerimizi emeklerinden dolayı ayrıca kutluyorum. 

Az sayda da olsa, karikatür haberlerine yer veren Web-Blog sayfaları var. Karikatürcülerin buluşma noktası olan bu sayfaların da, haber takip konusunda karşılık beklemeden gönüllü ve özverili çalışmalarıyla görevlerini yerine getirdiklerini düşünüyorum.

Bazı belediyeler ve kurumların düzenlediği karikatür yarışmaların olgunlaşmasında katkısı olan çizerlerimizi de unutmamalıyız.

Kavgasız bir yıl..

Yine güzel olan bir konu da, karikatürcülerin gereksiz ve karikatür sanatına hiç bir katkısı olmayan kısır tartışmalara girmemiş olmalarıdır. 


En azından bu yıl ben o tür bir tartışmaya tanık olmadım. 

Karikatür sanatına ve genç çizerlere katkısı olabilecek tartışmalara her zaman evet demeliyiz. Sanat da böyle gelişir zaten. 

Fakat geçmiş yıllarda yaşandığı üzere bazı kişisel kavgaları karikatür sanatı üzerinden tartışmanın yersiz, gereksiz ve karikatür çizerlerine yakıştıramadığımı da belirtmek isterim.

Titanik ve Baş Kemancısı Wallace HARTLEY

Titanik'teki kemancı olmak..

Ülke koşulları oldukça sancılı bir süreçten geçerken, karikatür çizerleri daha bir sorumluluk duygusuyla sanatı benimseyerek umutları yükseltmeli. Ya da ellerinden hiçbir şey gelmediği zamanlarda bile Titanik'teki kemancı olabilmeliler!..

Kişiler olarak Cumhuriyetimizin 100. yılına erişmenin ayrıcalığı ile bu anlamda ikinci bir yüz yılına da girerken, 2024 yılında bütün çizerlerimize iyi üretimler, başarılar, dostluklar ve sağlık diliyorum. 💖

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski