Köksal ÇİFTÇİ'nin Yazıları Üzerine

Köksal ÇİFTÇİ'nin Yazıları Üzerine

(Çizgi: Köksal ÇİFTÇİ)  
(Kaynak: eskimiyen.com)

Sanat yapıtı üretenlerin, üretimde bulunduğu alandaki niteliklerini belirleyen en önemli unsurlardan biri de, söz konusu alanın teorik yanıyla kendilerini beslemeleridir. Bunun için başta sanat tarihi olmak üzere, ilgili alanlar konusunda bilgilendirici-geliştirici yazıların yazılması ve okuyucusuna ulaşması gereklidir.

Muammer KOTBAŞ

Bir dönem Trabzon'da dergi ve gazetelere karikatür üzerine yazılar yazıyordum. Çok sık olmasa da, bu anlamda yazmayı seviyorum. Bunlar teorik değil, öz yaşam deneyimlerimden hareketle aktardığım duygu ve düşüncelerimden oluşuyordu. Bu yazılarımdan bazılarını okuduğunu öğrendiğim Karikatürcü Semih BALCIOĞLU, Karikatürcü Adnan TAÇ'a; "Bu tür yazıları yazmaya devam etsin!" demişti. TAÇ bunu bana ilettiğinde çok heyecanlandım. Her yazı yazdığımda BALCIOĞLU'nun o cümlesini düşünürüm.


Yazma eyleminin araştırma ve teorik yanıyla aklıma gelen ilk isimlerden biri Karikatürcü - Gazeteci Köksal ÇİFTÇİ'dir. Donanımı, üretkenliği, nitelikli çizgi ve sanat anlayışı ve karakteri ile örnek bir insan.

Yazılarında; karikatürden sanata ve tarihsel sürece uzayan geniş bir perspektif ve derinlik söz konusu. o nedenle bir açığı kapattığını düşünüyorum. Öncelikli olarak her karikatür çizerinin her mizahçının, okumadığında eksik kalacağı yazılar bunlar.

"Tek Tanrılı Dinlerde Resim ve Heykel Sorunu"
Köksal ÇİFTÇİ
(Bulut Yayınları, 2008)

Karikatür çizerinin dünyada yaşanan olaylar ve her konuda bilgi sahibi olması gerektiğini, geçmişte karikatür ustaları çokça vurgulamıştır. Köksal ÇİFTÇİ'nin de, yalnızca karikatür sanatı üzerine değil, genel anlamda sanat, tarih ve gündeme dair yazılarına rastlıyoruz. Günümüzde bu tür yazılarla karşılaşma olasılığımızın azaltıldığını da eklersek, yazılanların ne derece değerli olduğunu anlıyoruz.. O nedenle sanat yazılarının ve yazım emekçisinin değerinin bilinmesi, saygı duyulması gerekir.

Köksal ÇİFTÇİ'nin 2020-2022 yıllarını kapsayan üç yıllık dönemde gündeme dair karikatürlerinin de yer aldığı eskimiyen.com web sitesinde yazdığı bazı yazılarının bağlantılarına yer veriyorum. İyi okumalar!



Köksal ÇİFTÇ'nin Yazılarından..

Köksal ÇİFTÇİ Hakkında..


1980’de İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nü bitirdi. 1975-
2000 yılları arasında gazete ve dergilerde sarı basın kartlı gazeteci/karikatürcü ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. Bu süreçte mesleki makaleleri, röportajları, resimlediği kitaplar ve hazırladığı çizgi romanlar yayımlandı. 

1985 yılından bu yana ebru sanatıyla da ilgilenen Çiftçi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı. 1988 yılında Nasreddin Hoca Uluslararası Karikatür Yarışması Başarı Ödülü'nü aldı. Öğretim Görevlisi olarak Kocaeli ve Maltepe üniversitelerinde İletişim Tarihi dersleri vermiş olan Çiftçi'nin, 2009-2010 yıllarında Grafik Tasarım dergisine sürekli yazdığı kuramsal sanat konulu makalelerinin yanı sıra İstanbul Valiliği adına "Ansiklopedik, Fotoğraflı, Belgesel Nutuk" (2004) ve "Tek tanrılı Dinlerde Resim ve Heykel Sorunu" (Bulut Yayınları, Aralık 2008) adlı inceleme kitapları yayımlandı.

Köksal ÇİFTÇİ
Facebook




Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski