Yarışma Sonuçlarının Erken Açıklanması

Yarışma Sonuçlarının Erken Açıklanması


Rpmanya'nın Bucovina Bölgesinde bir şehri olan  Suceava'da bu yıl düzenlenen "33. Uluslararası Gura Humorului Mizah Festivali" sonuçlandı.. Farklı konusuyla dikkati çeken yarışmanın bir diğer önemli yanı da, son katılım tarihinden itibaren daha iki hafta geçmeden sonuçlarının açıklanmış olmasıydı. 

Muammer KOTBAŞ

Rpmanya'nın Bucovina Bölgesinde bir şehir olan  Suceava'da bu yıl düzenlenen "33. Uluslararası Gura Humorului Mizah Festivali" karikatür yarışması sonuçlandı.


Farklı konusuyla ("Üç Renk") dikkati çeken yarışmanın bir diğer önemli yanı da, son katılım tarihinden itibaren daha iki hafta geçmeden sonuçlarının açıklanmış olmasıydı. 

Genelde yarışmaların sonuç açıklama süreleri daha uzundur  Birkaç aya kadar uzayanları biliyoruz. Ve buna da alışkınız. 

 ©   Copyright, KotbasArtColors

Ancak bu yarışma ve bunun gibi; daha eser gönderdiğinin tadına varamadan, çok erkenden sonuçları açıklanan yarışmalara pek rastlamayız. Konuyu burada ele almamın nedeni, istatistik bilgisi olarak durumu değerlendirmek. İyi ya da kötü bir sınıflandırma veya ayrıştırma yapmak niyetinde değilim. Önemli olan sonuçların geç ya da erken açıklanması değil, prosedürün aksamadan işliyor olmasıdır.

Psikolojik etki...

Yarışmanın erkenden ilan edilmesi, bir an önce sonuçlandırılması, hem düzenleyen hem de katılımcı çizer açısından öncelikle olumlu bir durumdur. Düzenleyici organizasyonun nasıl çalıştığı konusunda da bir fikir verir.


Sonucun erken ilan edilmesinin psikolojik bir etkisi de vardır (ya da olabilir). Üzerinde durmak istediğim konu buydu aslında. Yani, eser gönderdikten sonra ödül kazanma umuduyla beklentide olmak, hatırı sayılır bir süre beklemek demekti. Bu da heyecanın artması anlamına geliyor. Tam tersi olduğunda da o heyecanı yaşayamamak demek oluyor. Tıpkı çekilişe 1 saat kala şans oyunu oynamak, piyango bileti almak ve biraz sonra sonucu öğrenmek gibi. Her şey bir anda olup bitiyor, pek bir şey anlamıyorsun.

En kısa süre rekoru..

Yıllar önce karikatürcü Hakan SÜMER'le Trabzon'dan İstanbul'a gittiğimizde, bir yarışma için çizip yanımıza aldığımız karikatürlerimiz kaybolmuştu. Otobüste unutmuştuk ve sonrasında bulamamıştık. Mecburen o akşam ben kaldığımız evde yeniden çizim yaparken, Hakan da, jürinin toplanıp değerlendirme yapacağı İBB Karikatür Müzesi'nin bahçesinde çizmişti. 

Jürinin toplantıya başlayacağı saate kadar Hakan çizimini bitirdi ve eserlerimizi Erdoğan BOZOK'a vermiştik. Ardından da jüri toplantısı başlamıştı. 

2023
 ©   Copyright, KotbasArtColors

Daha bir saat yeni dolmuştu ki, yarışma sonuçları belirlenmiş ve Hakan SÜMER'in eseri ödül kazanmıştı. Çizim anı ile sonucun açıklanması arasındaki süre rekor sayılabilecek ölçüde kısaldığı bir yarışma olmuştu bizim için. 

Sonucu bekleme heyecanımız o kadar kısa olmuştu ki, dışarda yaptığımız sohbetimizin ortasında haberi almak ilginç gelmişti bize.
-----

Romanya'daki "Üç Renk" konulu bu yarışmaya katılım süresinin son saniyelerinde iddiasız 2 çizimle katıldığımı da anımsatayım.


 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski