Komikli Medya.. Bugün Yarından Daha Mı İyi?

Komikli Medya.. Bugün Yarından Daha Mı İyi?


Ben ekonomist değilim. Ancak tahminimce şöyle oluyor bu işler.. Enflasyonist ortam ekonomilerinde kısa vadede kesin olan şey, bugünün fiyatlarının yarından daha iyi, daha ucuz olduğudur. Cüzdanda duran para değer kaybederken, o gün harcamak, yarına göre az da olsa avantaja dönüşebiliyor.  

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 3 Haziran 2004)
©   Copyright, KotbasArtColors

Dik dik bakma!..

Gelişmiş ülkelerde pek rastlayamayacağımız fakat bizim ülkemizde sık sık
karşılaştırdığımız "dik dik bakmak" davranışı haberlere de konu olmaktadır.
Hong Kong'da Sağlık Bakanlığı yasak alanlarda sigara içenlere karşı öyle bir
önlem geliştirdi ki, bu bizde uygulansa işin sonuçlarını düşünemiyorum bile.
Ne önlemi alınmış diye baktığımızda, 
yasak alanlarda sigara içenlere "dik dik bakın" demiş Hong Kong Sağlık Bakanlığı..
Sigara içenlerle, dik dik bakanların bir aradaki görüntüsü nasıl sonuçlanır, buradan kestirmek oldukça güç. Umarız bizdeki yol verme kavgalarına dönüşmez. 

-----


Yılın yazısı...

Alttaki Alaska'yı anlatan bir yayın, (nerede yayımlandığını anımsamıyorum) bana ilginç gelmiş ve saklamıştım. Yazıyı yazan arkadaş espri mi yapmış yoksa yazım yeteneği o kadar mı, ayrımını yapmakta zorlandım. Yazının tamamı büyük harfle başlıyor. Nokta, virgül, kesme işareti yok. Dahası yeni ürettiği kelimeler var. Örneğin "Şhort", "Trajetik" gibi.
Anlatım dili de tutarsız, anlamsız ve düzeyi yerlerde sürünüyor.
İşte o yazı!.. 

ALASKA NASIL BİR YER?
"Alaska Soğuk Bir İklime Sahip.Alaska Büyük Bir Eyalet Olduğu İçin Güney Kısımlarında Ekim Ayında İnsanlar Şhortla dolaşıyor.Doğu Bölgelerinde 10-12 Derecelerde'dir Alaska'da 6 Ay Gece , 6 ay Gündüz YaşanıyorKasaba Tarzi Büyük Bir Eyalet.Alaska Vatandaşları Yabancılara Karşı Hoşgörülü Ve Hareketle İnsanlar Yaşıyor.6 Ay  Karanlıkta Yaşanır Mı Diye Düşünmeyin. Eyaletin Her Yerinde Işıklar Bulunmakta Yani Gece Hayatını Gündüz Gibi Yaşanıyor.Gidenler Şöyle Diyor, Sosyal Hayat Yok Derecede Çoğunlukla Yiyecek Fazla Birşey Yok Trajetik Bir Yaşantı.Alışmak Zor Diyorlar.Doğal Olarak Çok Güzel Bir Eyalet.Ama Amerikaya Taşınmak İçin Gidiyorsanız.Gitmenizi Tavsiye Etmem Ve Benim Düşüncelerimin Etkisinde Kalmayın Bu Benim Düşüncem. Umarım Yazı Faydalı Olmuştur.

-----


Bugün yarından daha iyi..

Sanal ortamda en çok paylaşılan bir görüntü üzerinde durmak istiyorum.
Ben ekonomist değilim. Ancak tahminimce şöyle oluyor bu işler.. Enflasyonist ortam ekonomilerinde kısa vadede kesin olan şey, bugünün fiyatlarının, yarından daha iyi, daha ucuz olduğudur. Cüzdanda duran para değer kaybederken, o gün harcamak yarına göre az da olsa avantaja dönüşebiliyor.  

 

İşte bu bakış açısının en net göstergesi, akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarıdır. 
Üstteki fotoğraf 5 Mart 2022'de çekilmiş. Alttaki fotoğraf ise 16 Temmuz 2023'e ait.
Genelde akaryakıt zamlarının gece yarısından itibaren uygulanacağı açıklandığından, bazı yurttaşların kronik davranış biçimleri gündem olmaktadır.. 


Onlar gece yarısından önce istasyonlarda araçlarıyla sıra olup izdihama yol açarlar. Amaç; depoyu yarına göre daha ucuz doldurabilmek. 
İlginç olan, 
üstteki fotoğraf öncesi gösterdiği o şartlı refleksin aynısını, alttaki fotoğraf öncesi de göstermektedir. Yani ona göre sorun devam edebilir, bu önemli değil;
 bugün yarına göre daha ucuz ya , yeter! Harika bir kısır döngü örneği!..

-----

Akaryakıt demişken..

Sadece seçim öncesi dönemlerde keşfedildiği söylenen gazlar, petroller hayallerimizi süslemektedir. Bu aslında iyi bir şeydir. Çünkü ekonomik sorunlar arttıkça insanların hayal kurabilme yetileri kaybolmaya başlamaktadır. Bu açıdan fosil yakıt buluş söylenceleri insanı diri tutar, yaşama döndürür, umudu arttırır. 
Bir Twitter kullanıcısı da petrole güzelleme yapmış "ponçik petrol" diyerek. Daha ne denilebilirki!..

"Yani böyle tarlanın ortasında, toprağın 20 cm altında yıllarca bekledi öyle mi? Topraktan hiç sızıntı yapmadı mı? Fokur fokur ediyor zaten yıllarca kendini hiç mi belli etmezsin be petrol. Boşu boşuna yıllarca dünyanın en pahalı yakıtını kullandık ah be petrol ponçik petrol"
-----

 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski