16 Yaşındaki Gençler Denizyıldızı Olabilir mi?

16 Yaşındaki Gençler Denizyıldızı Olabilir mi?

16 yaşındaki bir genç kız, paranın çok şey alabildiği, diğer bir deyişle parayla çok şeylerin alınabildiği günleri özlediğini söylüyor. Bu genç yaşında bunu söylüyor olması, çok önemli dönemsel bir gerçeğin ta kendisi.. 
Bu ekonomik zorluk ortamında almak istediği bir telefonu alabilmek için


Şimdilik telefon parasının birazını biriktirebilmiş olsa da, eve alınması gereken bir bir yatak örtüsünün aciliyeti nedeniyle, birikimi o ürün için kullanılmış.

Söylediğine göre, satın almayı düşündüğü (hayal ettiği) telefon, kendisinin işe başladığındaki fiyatından daha da artmış (zamlanmış.). Hani çok varyasyonlu bir çizim vardır ya; zavallı adamın sırtındaki zengin (ya da politikacı), uzun bir çubuğun ucuna bağladığı paraları altındaki adamdan sürekli aynı uzaklıkta tutarak, adam sürekli yürüse de o paralara bir türlü ulaşamaz. 

Karikatür: Muammer KOTBAŞ (2020)
 ©   Copyright, KotbasArtColors

16 Yaşındaki Gençler Denizyıldızı Olabilir mi?

16 yaşındaki bir genç kız; paranın çok şey alabildiği, diğer bir deyişle parayla çok şeylerin alınabildiği günleri özlediğini söylüyor. 

Bu genç yaşında bunu söylüyor olması, çok önemli dönemsel bir gerçeğin ta kendisi.


Ekonomik kriz ortamında almak istediği bir telefonu alabilmek için çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor. Bunun için sabahın saat 4'ünde kalkıp yollara düşmek zorunda. Çalıştığı şeftali bahçesine, diğer çalışanlarla birlikte toplu olarak erken saatte götürülüyor. 

Aşırı sıcak bastırmadan da günlük işlerini bitirip dönmek durumunda.

Günlük 400 liradan üç günlük kazancı olan 1.200 lirayı biriktirebilmiş olsa da, eve alınması gereken bir bir yatak örtüsünün aciliyeti nedeniyle, birikimini o ürün için kullanmış.

Umutsuzluğunu katmerleştiren nokta ise; satın almayı düşündüğü (hayal ettiği) telefon, kendisinin işe başladığındaki fiyatından daha da yükselmiş (zamlanmış) olmasıydı. 


Bir ucu ileride değnek..

Hani çok varyasyonlu bir çizim vardır; bir yoksulun sırtına binmiş bir zengin (ya da politikacı), ucuna para (vb. değerli bir şey) bağladığı uzun bir çubuk tutmaktadır.

Alttaki yoksul, değneğin ucundaki paraya ulaşmak için ne kadar yürürse yürüsün, değnek daima ileride olduğundan o değerli nesneye ulaşması imkansızdır.
  
Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, (24 Aralık 2022)
 ©   Copyright, KotbasArtColors

Genç kız işe başlayalı 1 ay olmuş. Alacağı cep telefonunun satış fiyatı, O'nun işe başladığındaki günün satış fiyatının daha da üstüne çıkmış. Tıpkı o çizimdeki gibi, aradaki mesafe hep aynı kalınca, ne yaparsan yap yetişemiyorsun. 

Başka köklü çözümler gerekiyor.

Bozuk seyrindeki ekonomi bu genç arkadaşımızın başının üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi durmakta. Bu açıdan problem büyük ve önemli boyutlarda. 


Dizi oyuncusundan destek..

Sonuç olarak gelinen aşama şu.. Genç kız son tahlilde, çok dinlenen ve kendisinin de dinleyicisi olduğu bir radyo programını arayıp, belirlenmiş olan günün konusuyla ilgili canlı yayına katılıyor. Yaşadıklarını anlatıyor.

Programcı dinleyicilerin desteğiyle O'na bir telefon kazandırmak istediğini belirterek;
- "Ne dersin? Bulalım mı destek olacak bir dinleyicimizi?"
- "Anneme sormam gerekir." yanıtı üzerine Annenin de "Onlar açısından sorun olmazsa kabul edebiliriz." demesiyle programcı, dinleyicileri destek olmaya çağırıyor. 

Gelen mesajlarda durumu iyi olan bir kaç kişi gencin istediği telefonu göndermeyi kabul ediyor. 

Bunlardan biri ile canlı bağlantı kuruluyor. Söz konusu kişi programcının da arkadaşı. Genç kıza, istediği telefonu göndereceğini söylüyor. Bu kişi ATV dizilerinden olan "Kardeşlerim" dizisinin oyuncusu Celil NALÇAKAN


Genç kız bunu duyunca heyecanlanıyor. Seyrettiği bir dizi olduğunu belirterek dizideki rolü ile ilgili oyuncuya yorumunu söylemeden de duramıyor;
- "Oyundaki canlandırdığınız kötü adam karakteri rolünüzdeki kişiyi hiç sevmiyorum, nefret ediyorum ondan!

Canlı yayındaki bu üçlünün sohbeti bir süre daha sürüyor. Karşılıklı telefon numaraları not ediliyor. Vee dinleyenler için de mutlu son!

Denizyıldızları..

Bu olayı; sahildeki denizyıldızları ve içlerinden bir tanesinin denize atılmasına benzetenler olabilir. Ancak konunun onunla ilgisi yok. Denize atılan bir denizyıldızı yaşama döner/dönebilir. Ekonomik sorunlarla boğuşulan bir ortamda problemin bir parçasının çözülmesi, problemin bütününü çözmez, çözüldüğü anlamına gelmez.

Bu tür sorunları yaşayan ülke geleceğinin binlerce bireyi, ne yazık ki gençliklerinin en güzel çağını birçok güzellikten yoksun olarak geçirmektedirler.

16 yaşındaki gençler Denizyıldızı olamazlar.. 
Onlar özgür kuşlardır!.. 
Onların denize değil, okyanuslara gereksinimi vardır!.. 

 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski