Foto-Montajdan Modern İllüstrasyona

İnternetin, bilgisayarın, renkli fotokopinin henüz olmadığı yıllarda; karikatürlerimizi bir takım zorluklar sonrası yayımlatabilirdik yerel gazetelerde. Zaman zaman fotoğraflar üzerinde oynamalar yaparak foto-montajlar üretirdik. Beyaz guvaş boya ya da daktilo yazıları için


Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızda yerini alan uygulama ve proğramlar sayesinde çok çok gelişmiş montaj ve illüstrasyonlar yapılabilmektedir. Bu teknoloji daha da ileri giderek yapay zeka ile gerçeğinden ayırt edilemeyecek montajlar yapılabilmekte ve bu durum artık beraberinde bir dizi yasal ve adli sorunlara da yol açmaktadır.

Genç illüstratörlerden Robin YAYLA, bize tanıdık gelen ikonik fotoğraflar üzerine uygun çizimler yaparak, bir anlamda bizim geçmişte yapmaya çalıştığımız o foto-montajın modern halini ortaya koyuyor. Bu şekilde görüntüyü görmenin yeni bir yolunu sunuyor bizlere. 


Foto-Montajdan Modern İllüstrasyona

İnternetin, bilgisayarın, renkli fotokopinin henüz olmadığı yıllarda; karikatürlerimizi bir takım zorluklar sonrası yayımlatabilirdik yerel gazetelerde. Zaman zaman fotoğraflar üzerinde oynamalar yaparak foto-montajlar üretirdik. Beyaz guvaş boya ya da daktilo yazıları için kullanılan leke silici.. o beyaz sıvıyı kullanarak fotoğraf üzerindeki uygun yere illüstrasyonlar, komik çizimler vb. desenler çizerdik.


Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte uygulamalar ve programlar hayatımızda yerini Bu sayede çok daha iyi montaj ve illüstrasyonlar yapılabilmektedir. Son aşamada yapay zeka da işin içine girince, gerçeğinden ayırt edilemeyecek montajlar yapılabilmekte ve bu durum beraberinde bir dizi yasal ve adli sorunlara da yol açmaktadır.


Genç illüstratörlerden Robin YAYLA, bize tanıdık gelen ikonik fotoğraflar üzerine uygun çizimler yaparak, bir anlamda bizim geçmişte yapmaya çalıştığımız o foto-montajın modern halini ortaya koyuyor. Bu şekilde görüntüye odaklanmanın yeni bir yolunu sunuyor bizlere. 


Robin YAYLA 1994 İstanbul doğumlu genç bir illustratör. İstanbul Kadir Has Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ekonomi Bakanlığı’nın düzenlediği tasarım yarışmasında ikinci olarak, burslu bir şekilde İtalya’nın en iyi tasarım okullarından NABA’da yüksek lisans yapmaya hak kazanmış. Milano’ya taşınmış. 


Onun farklılığı ise hepimizin kafasında benzer çağrışımlar yaratan oldukça bilindik mimari yapıları bambaşka bir şekilde düşünerek yansıtıyor olması. Robin YAYLA’nın hayal gücüyle Pisa Kulesi fotoğraf makinesi objektifine, Kremlin Sarayı'nın kuleleri dondurma külahına, İran/Tahran'daki Özgürlük Anıtı (Azadi Tower) Elvis PRESLEY'e dönüşürken, yüzümüzde de bir tebessüm oluşturuyor.

Website: Robin YAYLA
















Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.
Daha yeni Daha eski