Yeşilay Karikatür Yarışması Çizim Arşivim. Sekiz Yılda Ödüller Nasıl Değişmiş

Yeşilay Karikatür Yarışması Çizim Arşivim. Sekiz Yılda Ödüller Nasıl Değişmiş

Web üzerinden yarışmaya karikatür gönderilebilen bir uygulamayı çizerlere sunan Yeşilay, 2016 yılında başlattığı karikatür yarışmasının bu yıl yedincisini gerçekleştiriyor. Her yıl kendi ilgi alanından en vurucu konuları seçerek, kuruluş amacına uygun güçlü


Çok eski olmasa da birkaç yıl öncesine ait karikatürlere bakarken, ödüllerini de merak ederek şartnamelerine baktım. Ödül miktarında, eskiden günümüze kademeli artışlar olmuş. Keşke bu artışlar; kurumun çizerlere desteğini daha çok artırmasıyla ilgili olabilseydi. 

Maalesef kötüye giden bir ekonomi nedeniyle ödül miktarının enflasyona yenilmemesine karşı alınan önlemin sonucu olduğu yorumunu yaptırıyor bize. 


Yeşilay Karikatür Yarışması Çizim Arşivim. Sekiz Yılda Ödüller Nasıl Değişmiş

Web üzerinden yarışmaya karikatür gönderilebilen bir uygulamayı çizerlere sunan Yeşilay, 2016 yılında başlattığı karikatür yarışmasının bu yıl yedincisini gerçekleştiriyor.

Her yıl kendi ilgi alanından en vurucu konuları seçerek, kuruluş amacına uygun güçlü karikatürlerin üretilmesini sağlıyor. Bu yıl yapılan yarışmanın konusu " Hayat Bağımlılıklardan Güçlüdür"


Eserlerin gönderimi internet üzerinden yapıldığı için, çizerle büyük kolaylık sağlamaktadır. Ancak bazı yarışmalar gibi elektronik posta ile değil, kendi özel uyhulamasıyla bunu halletmektedirler.  

Yarışmaya katılım uygulaması oldukça pratik. Çizeri fazla uğraştırmadan, vakit kaybettirmeden yönergeleri takip ederek işlemleri gerçekleştirmesini sağlıyor. İşin bu bölümünün pratik olmasının önemi şu. Öncelikle zaman kaybını önemek. Memuriyet resmiyeti anlamında bir başvuru yapılmadığı için, zaman kaybını gerektirecek bir durum da yok. Dolayısıyla resmi prosedüre boğulması gerekmiyor. 

Bazı karikatür yarışmaları ise dünyanın sorularını sorup yanıt istiyor. Eğer yarışma yurt dışı ise ve İngilizce'ye yeterince hakim değilseniz, dil çevirisi sorunu zaten moral bozmaya ilk kurşun. Bir de; tam son dakikalara yakın eserinizi ilgili sayfaya yüklemekle uğraşıyorsanız, bırakalım zaman kaybını, gecikme- yetiştirememe telaşı ardından daha çok hata yapma riski çıkıyor ortaya. 

Böyle uygulama üzerinden eser gönderilen yarışmalarda, Yeşilay gibi pratik sunulan uygulamalara eser yüklerken herhangi bir problem yaşamadığım için rahat oluyorum. Uğraştıranlar için de, ister erken katılımda isterse son anda katılımda çok geriliyorum ve strese giriyorum.


Yeşilay aynı zamanda gönderilmiş eserleri arşivleyerek değerli bir hizmeti ortaya koyuyor. Bu konu da fazlasıyla önemli. Ben de, benim oradaki arşivimde neler çizdiğimi merak ederek göz attım ve o eserleri burada da bir araya getirdim. Bir anlamda retrospektif sergileme yapmış oldum bu yarışma eserlerimle.


Çok eski olmasa da birkaç yıl öncesine ait karikatürlere bakarken, ödüllerini de merak ederek şartnamelerine baktım. Ödül miktarında, eskiden günümüze kademeli artışlar olmuş. Keşke bu artışlar; kurumun çizerlere desteğini daha çok artırmasıyla ilgili olabilseydi. Maalesef kötüye giden bir ekonomi nedeniyle ödül miktarının enflasyona yeniliyor olmasına karşı alınan önlemin sonucu olduğu yorumunu yaptırıyor bize. 

İlgili Yazılar:


1. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2016, İstanbul, Türkiye

Konu: 
"Bağımlılık"
Ödül: 
3,000 $ 

2. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2018, İstanbul, Türkiye


Konu: 
"Alkol, Uyuşturucu Madde, Tütün ve Teknoloji Bağımlılığı" Ödül: 
3.000 $

3. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2018 İstanbul, Türkiye


Konu: 
“Bağımlılıklara Karşı Sporun Önleyici Etkisi”
Ödül:
2000 €


4. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2020 İstanbul Türkiye

 

Konu: 
“Bağımlılıklarla Mücadelenin 100. Yılında Sağlıklı Yaşamın Önemi”
Ödül: 
10.000 ₺

5. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2021 İstanbul Türkiye


Konu:
Yeni Nesil ve Yeni Nesil Bağımlılıklar”
Ödül:
12.500 ₺

6. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2022 İstanbul Türkiye

 

Konu: 
“Bağımlılıklardan Özgürleşmek”
Ödül: 
15.000 ₺

7. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2023 İstanbul Türkiye



Konu: 
“Hayat Bağımlılıklardan Güçlüdür”
Ödül: 
25.000 ₺

İlgili Yazı:

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski