Web Üzerinden Yarışmalara Katılmak Ne Kadar Pratik?

Web Üzerinden Yarışmalara Katılmak Ne Kadar Pratik?


Web üzerinden karikatür yükleme uygulaması sunan yarışma organizasyonlarının bu girişimi mantık olarak anlamlı. Fakat eser yükleme aşamasındaki işlemleri kolaylaştırmadıkları sürece haklarında sevimsiz yorumlar yapılmasını önleyemeyeceklerdir. Karikatürcü zaten yeterince zaman harcamıştır o yarışma için eser(ler) ortaya çıkarmaya. 



Muammer KOTBAŞ

Web üzerinden karikatür yükleme uygulaması sunan yarışma organizasyonlarının bu girişimi mantık olarak anlamlı. Çağımıza uygun. Fakat eser yükleme aşamasındaki işlemler kolaylaştırılmadığı sürece haklarında sevimsiz yorumlar yapılmasını önleyemeyeceklerdir.

Karikatürcü zaten o yarışma için eser(ler) ortaya çıkarmaya yeterince zaman harcamıştır . Tamam, posta ile uğraşmaktan kat kat fazla zamandan tasarruf etmiş olunuyor. Evet web sitesi üzerinden oldukça kolay eser gönderebilme şansı da var. Fakat bu demek değildir ki, "zaten kısa sürede gönderilebiliyor, o halde biraz zaman harcansa da olur."


Öyle olmuyor işte.. 

Madem ki internet zamandan kazanılan bir gönderi platformu ise, o halde orada da zamanı gerektiği gibi en tasarruflu kullanımın bize sunulması zorunludur. Teknoloji buna izin veriyor.

Siteye eser yükleme ile ilgili kayıt esnasında yaşanacak veri isteği 'zulmü', çizeri uğraştıran ve yoran bir bölümdür. Bu özellikle yurtdışı yarışmalarda daha belirgin yaşanmakta. İngilizce'ye hakim değilse kişi, basit sorular dışındaki diğer özel soru ve istenen bilgi konusunda tam anlamıyla yanıt verebilmek için çeviriye başvuracaktır. Hem soru (bilgi-veri isteği) fazlalığı hem de çeviri ile yitirilen zaman, aynı zamanda moral bozucu bir durum.


Sürekliliği olan yarışma organizasyonlarının uygulamaları, aynı zamanda katılımcı çizerlerin bir hesap açarak eserlerinin arşivlendiği türden uygulamalardır. Bu tür uygulamalarda ilk hesap açımındaki istenen bilgiler konusunda bir itiraza gerek yoktur. Sonraki yıllarda katılım esnasında bir - iki kısa not bilgisi ile (örneğin: eser adı, çizim yılı.. gibi..) sorularla veri istenebilir. 


Bu da normaldir. Onun dışındakiler bir çizer için zaman kaybıdır. Eğer  bir de katılım süresinin son dakikalarına kalmışsanız, yetiştirebilme telaşı ile hata yapma riskiniz artacak, işlem yeniden yapılmak üzere başa dönülecek.. derken yetiştirememe korkusuyla panik artacak.. Kısacası gerilim dolu dakikalar kişiyi ve katılımını olumsuz etkileyecektir.

(Uygulama üzerinde maus ile çizim denemesi - 2011)

Yukarıda sözünü ettiğim her iki türde organizasyonlara ait web giriş uygulamaları var. Son dönemde benim en çok beğendiğim Yeşilay karikatür yarışmasına ait web katılım uygulamasıydı. Yarışmanın ilk yapıldığı yıldan bu yana katıldığım için, eserlerimi bana ait sayfa hesabında görebiliyorum. 


Bu yıl yeni yarışmaya katılım için giriş yapmak istediğimde, şifremi unuttuğumu fark ettim. Gerekli işlemi yapınca, yeniden şifre belirleyerek eserlerimi yükledim. Eserler hakkında sadece hangi tür bağımlılık konusunu içerdiği sorusu vardı. Ayrıca yükleme süresi de gayet kısa. sayfa bu yönüyle iyi bir örnek..

Umarım iyi örnekler çoğalır! 💖

İlgili Yazılar:


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski