"Sağlıklı Yaşam ve Spor" Çizimlerime Özeleştiri

"Sağlıklı Yaşam ve Spor" Çizimlerime Özeleştiri

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası olarak üçüncüsünü düzenlediği karikatür yarışması sonuçlandı. 18 yaş altı kategorisinde Sinop'tan Furkan AYTUR ile Zeliha Nur MAVİŞ ve İzmir'den Ceylan FİGEN mansiyon ödülü kazandılar. Yarışmanın 18 yaş üstü kategorisinde birinciliği


Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası olarak üçüncüsünü düzenlediği karikatür yarışması sonuçlandı. 18 yaş altı kategorisinde Sinop'tan Furkan AYTUR ile Zeliha Nur MAVİŞ ve İzmir'den Ceylan FİGEN mansiyon ödülü kazandılar. 

Yarışmanın 18 yaş üstü kategorisinde birinciliği Çin'den Liu QIANG kazanırken, Ukrayna'dan iki çizerden Oleksiy KUSTOVSKY ikinciliği ve Vladimir KAZANEVSKY üçüncülüğü kazandı.


"Sağlıklı Yaşam ve Spor" Çizimlerime Özeleştiri

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası olarak üçüncüsünü düzenlediği karikatür yarışması sonuçlandı. 18 yaş altı kategorisinde Sinop'tan Furkan AYTUR ile Zeliha Nur MAVİŞ ve İzmir'den Ceylan FİGEN mansiyon ödülü kazandılar. 


Yarışmanın 18 yaş üstü kategorisinde birinciliği Çin'den Liu QIANG kazanırken, Ukrayna'dan iki çizerden Oleksiy KUSTOVSKY ikinciliği ve Vladimir KAZANEVSKY üçüncülüğü kazandı. Bu kategoride Nuhsal IŞIN, Musa GÜMÜŞ ve Cemalettin GÜZELOĞLU Mansiyon Ödülü kazandılar.

Konusu "Sağlıklı Yaşam ve Spor" olan yarışmaya 33 ülkeden 348 çizer 682 eseriyle katıldı. 
Yarışmaya katılım süresi 05 Mart 2023'de dolmuştu. 

Bu yarışmaya üç (3) eser göndermiştim. Bu tür yarışma konularında birbirine yakın ve en mantıklı esprilerin sayısının fazla olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle mümkün olduğunca farklı düşünmeye yönelmek gerekiyor. 


Bu yarışmada ödül kazanan genç çizerler, anlatmak istediğim yönde düşünüp esprilerini üretmişler. Onlar özgün düşünce ve üretim konusunda "büyükler kategorisi"ndekilerden daha şanslı.

Yetişkinler kategorisindeki ödüllü her eser de, farklılığı yansıtan örnekler olmuş. Bir de bu ödüllü dokuz (9) karikatürün dışındaki diğer 339 eseri görmek gerekiyor. Birbirine benzer ve çok yakın çizimlerle mutlaka karşılaşacağımızı tahmin ediyorum. 


Yukarıdaki değerlendirmelerimden yola çıkarak kendi çizimlerim için şunu söyleyebilirim. Üç karikatürümden ilki olan "spor yapan mide" esprisi ilk akla gelebileceklerden. Genelde birbirinin tam benzeri olmasa da, çıkış noktası aynı olan esprilerin çizilme olasılığı yüksek.


İkinci sıradaki "uyurgezer" karikatürümde biraz daha düşünce aranmış. Ancak günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz bir an olduğu için düşüncenin biraz daha geliştirilmesinde yarar olan bir espri.


Son eserim "sporcu Denizli Horozu" karikatürü ise, yarışmanın yereline de hitap eder nitelikte. Bu özelliği ile evrensel olmaktan uzak kalıyor haliyle. 


Bu tür karikatürlerin iyi yanı, yerele özgü değerlerin (folklor, müzik, sanat, zanaat, dokuma, el ürünleri vb.) dünyaya tanıtımında katkısı olmasıdır. Yerel özelliklerle ilgili yurt dışında geleneksel düzenlenen karikatür yarışmaları az da olsa var. Örneğin; İspanya'da "Salyangoz", Portekiz'de "Sardalya", KKTC'de "Zeytin" gibi..

Özeleştiri her zaman iyidir!..💖


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski