Birçok gelişmiş, gelişmemiş; az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere, ülkemizde gündem süper hızlı değişimler gösteriyor. Halkın çoğunluğunun ana gündem maddesi çoğu kez manipüle edilerek; bu yöntemi kullananların yararına olabilecek daha önemsiz konular...
Özellikle Youtube tüm dünyadan oldukça fazla canlı yayınlarla global olarak seyredilebiliyor. Güzel yanı, hesap sahibi yayıncı, yayın süresini kendisi belirleyebiliyor ve istediği kadar konuşabiliyor. Bunun dezavantajlı yanları da var.
Eğer ürettiği içerik kısıtlı bir kitleyi ilgilendiriyorsa ve uzun kayıtlı videolar pek tercih edilmiyor. Seyredilme sayıları düşük oluyor. Canlı yayınlarına konuk davet edenler belki yüksek katılımı sağlıyorlar ancak onlarda da süre uzadıkça takipçi seyirden vazgeçebiliyor.
(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 17.06.2004) |
Arızalı Makine, Sunucuya Öneri, Gondol Sörfü ve Meteoroloji Haritası
Birçok gelişmiş, gelişmemiş; az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere, ülkemizde gündem süper hızlı değişimler gösteriyor. Halkın çoğunluğunun ana gündem maddesi çoğu kez manipüle edilerek; bu yöntemi kullananların yararına olabilecek daha önemsiz konular genel gündem haline getirilebiliyor. Sistemli ve organize yapıldığı sürece psikolojik manipülasyon olarak adlandırılabiliyor. Bu yapılıyor evet ama önemli olan böylesi algıya maruz kalan yığınların kendi gerçeğinden kopmaması, bir parça olsun karşı tarafı etkisizleştirebilir.
Gündemimizin aynı gün içinde birçok kez değiştiğini düşünürsek, yaşanan güncel olaylarla ilgili sanal platformlarda da yazılıp çizilenler o derece yoğun ve zengin oluyor. Özellikle Twitter bu konuda en önde. Pek çok konuda birçok şeyi herkes anında yazarak kitlelerle buluşturabildiği için her düşünceden insanın yazdıklarını da bir arada görebilmek mümkün.
Yazılanlardan ve görsel paylaşımlardan bazıları komik, bazıları esprili bazıları ironik ve bazıları da farkında olmadan komik duruma düşülmüş olduğu için ortaya çeşnili bir mizah potansiyeli çıkıyor.
Çıkış noktasını; ülkede yaşananlar oluşturduğu için mizah, halk-toplum tarafından üretilebiliyor. Bu anlamda "mizahçılara da pek fazla iş düşmemiş oluyor" diyebiliriz.
Bu potansiyel öylesine etkiliyor ve sarıyor ki bizleri, mizah dergileri ve mizahçılar bu işin biraz gerisinde kalıyor gibi.. 💖
----
Twitter'da rastlayıp aldığım paylaşılmış bu görüntünün gerçek olabileceği inandırıcı gelmedi bana. PhotoShop ustalığı ile birileri üst düzey bir mizah yapmaya çalışmıştır diye düşündüm.
Ancak yine de öylesine olaylara rastlıyoruz ki, "neden olmasın!" dediğimi de söyleyebilirim. Olmaz dediğimiz birçok şeyin olduğuna rastladığımız için bu görüntünün de yaşanmış olmasının gayet doğal olabileceğine karar verdim.
Madem öyle, bi'de Google'da bakalım işin aslı nedir diye araştırınca doğru olduğunu gördüm. Hürriyet'in haberinde, böyle bir olayın yaşandığı gerekçeleriyle anlatılmış. Sonuç olarak anlık bir olay gündemde dikkat çekici bir yer edinmiş oldu. ☺
"Su İçelim Hatice Hanım!.."
Özellikle Youtube tüm dünyadan oldukça fazla canlı yayınlarla global olarak seyredilebiliyor. Güzel yanı, hesap sahibi yayıncı, yayın süresini kendisi belirleyebiliyor ve istediği kadar konuşabiliyor. Bunun dezavantajlı yanları da var. Eğer ürettiği içerik kısıtlı bir kitleyi ilgilendiriyorsa ve uzun kayıtlı videolar pek tercih edilmiyor.
Seyredilme sayıları düşük oluyor. Canlı yayınlarına konuk davet edenler belki yüksek katılımı sağlıyorlar ancak onlarda da süre uzadıkça takipçi seyirden vazgeçebiliyor.
Burada da anlaşılan o ki, uzun canlı yayınlarda sunucuları zorlayan şey, fazla konuşmaktan ağızda kuruluk ve konuşmada zorlanmalar yaşanıyor. Çoğu konuşmacı bunun önlemini programa başlarken almaktadır.
Burada değineceğim örnek, ekonomi ve piyasalar üzerine değerlendirmelerde bulunan Hatice KOÇAK'ın bir canlı yayını sırasında yaşananlar. Uzayan program esnasında arada bir su içiyor ols da, sürekli konuşma yoğunluğu ve temposu nedeniyle yeniden su gereksinimi doğduğu seyredenlerce fark ediliyor. Bunu fark edenlerden bir takipçi hemen chate yazdı;
- "Hatice Hn. su içelim!.." uyarısında bulunan seyircinin hatırlatmasını okuyup dikkate alan programcı Hatice KOÇAK, sözlerine ara vererek suyunu içti ve sonrasında konuşmasına devam etti.
Böylece anlatıcı ve dinleyici arasındaki bu interaktif ilişki hoş ve gülümseten bir an / anı olarak kayıtlara geçmiş oldu. ☺
Venedik'te Gondol Sörfü...
(Video)
Venedik - Gondol sefası değil, internet sörfü..Daha önce benim çekip yayınladığım bir fotoğrafta; bir merdivende oturmuş 5-6 kişi ve hepsi de ellerindeki telefonlarla meşgulken görülüyor. Bu tarz görüntüler artık sıradanlaştı günümüzde. Ve her yerde görülmesi mümkün.
Benzer bir görüntü de bu kez yurt dışından Venedik'ten çıktı karşımıza. Bir videoda, dört kişi gondol ile su kanalında turistik gezide. Fakat çevre ile değil cep telefonlarıyla ilgilenmekteler.
Bu durum ortaya komik ve mizahi bir görüntü çıkarmış oluyor.
Hadi biz biraz iyimser bakarak değerlendirelim olayı. Bu kişiler, telefonlarından kanal hakkında ansiklopedik bilgileri okuyor ve fotoğraflarına bakıyorlardır belki de. Önemli olan, orada kanalda olmuş olmak ve bilgiyi yerindeyken okumak..
1 şubat 2023 Çarşamba günü kış soğuğu ülkemizi etkiliyorken, yurdun birçok ilinde kar yağışı görülüyordu. Aynı gün yeni yağışlar da beklendiği için, o akşam Twitter'da "Meteorolojik Uyarı" etiketi Trend Topic olarak ilk sıralarda ilgi gördü.
Ne tür gelişmeler olacağına dair tahminler konusunda daha net bilgi almak için bazı meraklı
kullanıcılar, soluğu hemen Meteorolojinin web sayfasında aldı. Birkaç günün modelleme haritalarında tahmin gelişmelerini görmek için sayfaya bakanlar hayal kırıklığına uğradı.
Model harita üzerinde dört farklı renk kullanılarak bazı yerler bu renklerle gösteriliyordu. Renklerin o bölge için hangi anlamı taşıdığı öğrenilmek istendiğinde de ilk anda bir sonuç bulunamıyordu. Söz konusu renklerin, renk açıklaması olarak verilen kutular üzerinde de sadece renklerin adının yazıyor olması daha da şaşkınlığa neden olmuştu.
Aceleci davranan kullanıcılar, haritanın herhangi bir işlevi olmadan orada durduğunu söyleyip, işin başında yeterliliği olmayan görevlilerin bulunduğu yönünde eleştiri yaptılar.
Oysa konu görüldüğü gibi değildi. Biraz merakla araştırınca ortaya çıkıyor ki, sayfada her şey amacına uygun yer alıyordu. Öncelikle renk kutularına tıklayıp iki-üç saniye bekleyince dijital seslendirme size oradaki uyarı yazısını okuyor. Sonra istediğiniz şehir haritasına tıklayınca da, sayfayı kaydırdığınızda o şehrin tüm ilçeleri gözüküyor. Bu defa istediğiniz ilçe üzerine tıkladığınızda o ilçe için hava tahmin gelişmelerini görebiliyorsunuz.
Sayfada aranan bilgiye ulaşmak biraz uzunca bir yol gibi göründüğünden, ilk anda bilgiye ulaşamayanlar, olayı sosyal medyada espri konusu yapmakta da gecikmediler. ☺