12 Yıl Öncesinden.. Deniz BAYKAL, Bülent OKUTAN'ın Sergisinde

12 Yıl Öncesinden.. Deniz BAYKAL, Bülent OKUTAN'ın Sergisinde

Deniz BAYKAL, Bülent OKUTAN - 25 Şubat 2011, Ankara
(Foto: Muammer KOTBAŞ - arşiv)


Bundan tam 12 yıl önce Karikatürcü Bülent OKUTAN; Ankara'da IC Ibrahim ÇEÇEN Sanat Galerisi'ndeki sergisi önemli bir siyasi konuğu ağırlamıştı. 25 Şubat 2011'de açılışı yapılan bu sergide bazı karikatürcüler de hazır bulunuyordu.  Açılış için her şey hazırdı. 

Davetli konuklar çoktan meraklı gözlerle sergideki karikatürleri incelemeye başlamış, eserlerin barındırdığı mizahı yakaladıkça da gülümsemeleri artmıştı. Aslında sergi açılmadan açılmış gibiydi. Durum böyle olduğu halde başta Bülent OKUTAN olmak üzere yakınındakilerin tatlı bir heyecanı oldukça belirgin hissediliyor ve far ediliyordu.  

Bülent OKUTAN ile Deniz BAYKAL - 25 Şubat 2011
(Foto: Muammer KOTBAŞ - arşiv)

Bundan tam 12 yıl önce Karikatürcü Bülent OKUTAN; 40. sanat yılını kutladığı kişisel bir karikatür sergisi gerçekleştirdi. "Çizgimin İnce Gülü" isimli bu sergi Ankara'da IC Ibrahim ÇEÇEN Sanat Galerisi'nde açılmış ve önemli bir siyasi konuğu ağırlamıştı. 25 Şubat 2011'de açılışı yapılan bu sergide bazı karikatürcüler de hazır bulunuyordu. 


Açılış için her şey hazırdı. Davetli konuklar meraklı gözlerle sergideki karikatürleri çoktan incelemeye başlamış, eserlerin barındırdığı mizahı yakaladıkça da gülümsemeleri artmıştı. Aslında sergi bir anlamda açılmadan açılmış gibiydi. Durum böyle olduğu halde başta Bülent OKUTAN olmak üzere yakınındakilerin tatlı bir heyecan içinde oldukları belirgin biçimde hissediliyor ve fark ediliyordu. 

(Çizgi: Bülent OKUTAN)

Aslında karikatürcüler serginin sürpriz ismi konusundan haberdardılar. Durum öyle olsa da, onların da meraklı bekleyişi sürüyordu. Sonuçta çok az yaşadığımız bir buluşma gerçekleşecekti. 


Mizahçılar ve karikatürcülerle siyasi figürlerin yolu mutlaka bir yerde kesişir. Karikatür; dolayısıyla mizah, hiciv, iğneleme ve/veya ironi, özü ve doğası gereği kendi eleştiri kanalında akıp giderken, tıpkı alüvyonlar gibi çarpıklıkları önüne katarak sürükler. Biriken bu alüvyonlar (çarpıklıklar) verimli ovaları oluştururken; bu verimliliği yok etme anlamına gelen, üzerinde kurulacak yapılaşma ise depremlerde büyük yıkımlara neden olmaktadır.  

Bülent OKUTAN, Deniz BAYKAL
IC İbrahim ÇEÇEN Sanat Galerisi - 25 Şubat 2011, Ankara 
(Foto: Muammer KOTBAŞ - arşiv)

Karikatür sanatı; siyaseti ve siyasetçileri yaptıkları yanlışları veya yapmadıklarıyla doğal olarak eleştirirken; bunun modern ve daha sağlıklı toplum olma yolunda olması gereken bir işleyiş olduğu gerçeğini ortaya koyar. Konu bu biçimiyle kabul edilmesi gereken bir gerçektir. Fakat Cumhuriyet tarihimizin çok küçük bir kesiti hariç, büyük bir döneminde siyasilerle mizahçılar uzak olmaları bir yana, çoğunluk haklarında soruşturma, ceza ve mahkumiyetlerle karşı karşıya kalmak durumuna düş(ürül)müşlerdir. Buna sansürleme vb. yasaklar da dahil.


İşte bu nedenle bir karikatür sergisine bir siyasetçinin ziyareti beklenilen olumlu bir gelişme olarak heyecan yaratmıştır. Bülent OKUTAN'ın bu sergisine bir siyasetçi konuğun gelecek olması, bu kişinin de Deniz BAYKAL olması önem kazanmıştı. 

Çok gecikmeden sergi mekanına gelen Deniz BAYKAL, yüzündeki gülümseme ve vücut dili  enerjisiyle katılımcı konuklar üzerinde pozitif bir etki bırakmıştı. Fotoğraflar da bu pozitif enerjinin etkisini bize yansıtıyor. 

Deniz BAYKAL, Bülent OKUTAN
25 Şubat 2011 - IC İbrahim ÇEÇEN sanat Galerisi, Ankara

(Foto: Muammer KOTBAŞ - arşiv)

Sonuç olarak; yelpazenin hangi tarafında yer alırsa alsın, karikatür sergisinde bir siyasetçi görmek karikatürcüler için anımsanacak özel bir an olarak tarihteki yerini almış oluyor. 


Deniz BAYKAL

20 temmuz 1938 doğumlu olan Deniz BAYKAL Cumhuriyet Halk Partisi'nin 4. Başkanıdır. CHP Antalya Milletvekili olan BAYKAL bir süre Meclis Başkanı olarak görev yapmıştır. 16 Ekim 2017'de beynindeki ana damarın tıkalı olması nedeniyle Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Buradaki 51 günlük tedavi sürecinin ardından, Almanya'da da yaklaşık 2,5 ay fizik tedavi gördü. 20 Mart 2018 tarihinde Türkiye'ye dönen Baykal'ın tedavisi devam etti.

Deniz BAYKAL, 11 Şubat 2023'te Ankara'daki evinde 84 yaşında yaşama veda etti. 

25 Şubat 2011 - IC İbrahim ÇEÇEN Sanat Galerisi, Ankara
Arka planda Karikatürcü Uğur PAMUK
(Foto: Muammer KOTBAŞ - arşiv)

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski