Dünya Nüfusu 8 Milyarı Geçti

Dünya Nüfusu 8 Milyarı Geçti

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 2022)


Kişi yaşadığı yerin, ilin, ilçenin nüfusunu az çok bilir. Fakat özellikle İstanbul'un nüfusunu Türkiye'nin her yerinden çoğu kişi bilir. 1989'da "Bizimkiler" adlı Tv dizisinin ilk bölümünde İstanbul'un 8 milyon olan nüfusundan söz ediliyor.  Son resmi rakamlara göre bu sayı 16 milyon 214 bin.. 

Yaşam konforu açısından bir şehir için bu sayı çok fazla. Dahası, bu sayıdan az olan birkaç ülke var. 2011 yılından bu yana adına "düzensiz göçmen" denilen bir akım var ki, bu işi daha da vahim hale getiriyor. 

(Pazar Notları - 28. Bölüm)

Kişi yaşadığı yerin, ilin, ilçenin nüfusunu az çok bilir. Fakat özellikle İstanbul'un nüfusunu Türkiye'nin her yerinden çoğu kişi bilir. 1989'da "Bizimkiler" adlı Tv dizisinin ilk bölümünde İstanbul'un 8 milyon olan nüfusundan söz ediliyor.  


Son resmi rakamlara göre bu sayı  16 milyon 214 bin.. Yaşam konforu açısından bir şehir için bu sayı çok fazla. Dahası, bu sayıdan az nüfusu olan birkaç ülke var.

2011 yılından bu yana adına düzensiz göçmen, kaçak, mülteci vb. denilen bir akım var ki, bu işi daha da vahim hale getiriyor. Tartışmalı rakamlara rağmen, sadece o şekilde ülkemize gelen insanların sayısı da bazı Avrupa ülkelerinin toplam nüfusundan fazla. Yani resmen içimizde "düzensiz bir ülke" barındırıyoruz. Bu durumun getirdiği çeşitli olumsuzluklar da gündemde yerini almakta.

Canlı sayaç - Dünya Nüfusu

Peki dünya nüfusu sorun üretmeyecek kadar normal mi? Kısıtlı kaynaklar açısından ne yazık ki normal değil ve artış sürüyor. Uzun zamandır 7 milyarın içinde bulunan dünya üzerindeki insan sayısı, 19 Kasım 2022 günü 8 milyara ulaşarak, 8 milyarı geçmeye başladı. Bunu nereden biliyoruz? "Worldometer" isimli bir web sitesinin canlı sayacından. 

Bu sayaç anlık dünya nüfusundaki hareketleri bize aktarıyor. Ben bu satırları yayına hazırlarken son durum şöyleydi: 8.004.752.575.. Özellikle son üç rakamı sabit yakalamak mümkün değil.


İlk tahminlere göre 2100 yılına kadar da bu sayının 9-12 milyara ulaşması bekleniyor.

Nüfus ölçüm sitesinin diğer sayaçları ise, "Bugün Doğanlar", "Bugün Ölenler" ve "Bugünkü Nüfus Artışı" ile " Bu Yıl Doğanlar", "Bu Yıl Ölenler" ve "Bu Yılki Nüfus Artışı".

Dinlerine göre dünya nüfusu

Bir de nüfusa göre en büyük 20 ülkenin istatistiği var. Türkiye de bu 20 ülke arasında. Bütün bu başlıkların rakamları canlı olarak sayfaya yansıyor. 

Ayrıca; "Dünya Nüfusu Dünü, Bugünü ve Geleceği" ile "Büyüme Oranı" grafiklerle gösterilirken, "Küresel Büyüme Hızı", "Dinlerin Dünyadaki Dağılımı", "Nüfus Yoğunluğu", Küresel Büyüme Hızı", "Tarihsel Veri" ve "Tüm Zamanların Toplamı" vd. gibi başlıklarda canlı istatistikler sunuluyor.  


Web sitesinin bir diğer hizmeti de, yaklaşık 2,5 yıldır bildiğimiz COVID-19 canlı istatistikleri.

İlgili Bağlantılar:

 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski