Kosova / Ferizaj'da sekizincisi düzenlenen ve 18 yaş üzeri çizerlerin katılabildiği "Uluslararası Karikatürcüler Festivali 2022"nin de sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Birinciliği Suriyeli çizer Raed KHALIL kazanmıştı. Bu yarışmaya Türkiye'den 25 çizer
Yarışmanın üç (3) ana konusu vardı. a) Engelliler, b) Kültürel
Miras, c) Serbest Konular. "Engelliler" konusunun alt başlıkları da 'Trafik', 'Şehircilik', Toplum', 'Sosyal Çevreler' ve 'Spor".
Miras, c) Serbest Konular. "Engelliler" konusunun alt başlıkları da 'Trafik', 'Şehircilik', Toplum', 'Sosyal Çevreler' ve 'Spor".
Son katılım tarihi 10 Temmuz olan bu yarışmanın özelliklerinden biri her konuda 5'er eser gönderilebilmesiydi. Yani toplamda 15 eser. Bu olumlu karşıladığım bir kural. Çünkü fazla sayıda eser üreterek göndermek isteyen çizerler için uygun.
Kosova Ferizaj 8. Uluslararası Karikatürcüler Festivali'ne Gönderdiklerim
Kosova / Ferizaj'da sekizincisi düzenlenen ve 18 yaş üzeri çizerlerin katılabildiği "Uluslararası Karikatürcüler Festivali 2022"nin de sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Birinciliği Suriyeli çizer Raed KHALIL kazanmıştı.
Adı geçmişken kısa bir değinmede bulunayım. Bu arkadaşın performansına hayret ediyorum. Hem bir karikatür haber sayfası hazırlayıp hem de neredeyse bütün yarışmalara espri üretip, çizip, katılabilecek zamanı ve gücü bulabilmesi takdire değer. Özellikle en yeni haberleri en az zaman kaybı ile yayımlaması önemşi bir hizmet. Zaman zaman adının karıştığı tartışmalara rastlıyoruz. Ancak mutlaka kendini savunduğu haklı nedenleri vardır ve ben hepsine rastlamamış olabilirim.
"Engelliler" Bölümü (2018) |
Gelelim yarışma ile ilgili ayrıntılara. Bu yarışmaya Türkiye'den 25 çizer katıldı. Toplam 55 ülkeden katılan sayısı 264 ve gönderilen karikatür sayısı da 1249 adet.
Yarışmanın üç (3) ana konusu vardı. a) Engelliler, b) Kültürel Miras, c) Serbest Konular. "Engelliler" konusunun alt başlıkları da 'Trafik', 'Şehircilik', Toplum', 'Sosyal Çevreler' ve 'Spor".
Son katılım tarihi 10 Temmuz olan bu yarışmanın özelliklerinden biri her konuda 5'er eser gönderilebilmesiydi. Yani toplamda 15 eser. Bu olumlu karşıladığım bir kural. Çünkü fazla sayıda eser üreterek göndermek isteyen çizerler için uygun.
"Engelliler" Bölümü - (2018) |
Bu kuralı ben de en iyi şekilde kullanmaya çalıştım. 'Engelliler' konulu bölüme 5, 'Kültürel Miras' bölümüne 1 ve 'Serbest' konulu bölüme 1 eser olmak üzere toplam yedi (7) karikatür gönderdim.
Şartnamede belirtile şu notlara da bakalım kısaca;
"Sergiye katılmaya hak kazanan yazarlara yüksek sanatsal değeri olan dijital sertifikalar verilirken, diğer katılımcılara katılım için sertifika verilecektir.
Basılı katalogda sadece katılımcılar yer alırken, dijital katalogda tüm yarışmacılar yer alacaktır."
Şartnamede belirtilmesine karşın, bana ulaşan herhangi bir belge olmadı.
"Engelliler" Bölümü - (2021) |
Ferizaj şehrinin diğer şehirlerde olmayan üç (3) özelliğini de yine şartnameden öğreniyoruz.
1. Ferizaj, Viyana-Selanik demiryolu ile birlikte doğduğu, kuruluş yılı 1873 olan bir şehirdir.
2. Ferizaj, daha önce yerleşim yeri olmadan hemen bir şehir oldu.
3. Ferizaj'da, nehrin iki kola ayrıldığı ve asla birleşmediği özel bir fenomen olan Nerodima'nın Çatallanma'sı bulunur. Sağ kol Lepenç Nehri, Vardar ile birleşerek Ege Denizi'ne, sol kol ise Morava Nehri, Tuna'ya katılarak Karadeniz'e akar.
Ve en güzel satırlar yine bu sartnamenin son bölümünde buluyoruz.
"Dünyada anlamsız çatışmaların, kan dökülmesinin yaşandığı, ancak sanal sergilerle sınırları aşıp istenilen yere kadar nüfuz ettiği durumlarda bile karikatür halklar arasında bir işbirliği köprüsü görevi görsün."
"Engelliler" bölümü - Albüme alınan (2018) |
Birkaç güzel ayrıntı ile farklı bir yarışma kurallar broşürü olmuş. Düşünen ve hazırlayanlara teşekkür etmek gerek.
Esenlikler! 💖