Karikatürcüler Arasında Çok Sert Tartışma

Karikatürcüler Arasında Çok Sert Tartışma

Kıbrıslı Karikatürcü Hüseyin ÇAKMAK ile Suriyeli Karikatürcü Raed KHALIL arasında çok sert tartışmalar yaşanıyor. Son yıllarda pek rastlanmayan boyutta yaşanan bu tartışma, karikatür dünyasında şok etkisi yarattı. Tartışmanın muhatabı iki tarafın da karşılıklı sert


Kıbrıslı Karikatürcü Hüseyin ÇAKMAK ile Suriyeli Karikatürcü Raed KHALIL arasında çok sert tartışmalar yaşanıyor. Son yıllarda pek rastlanmayan boyutta yaşanan bu tartışma, karikatür dünyasında şok etkisi yarattı. Tartışmanın muhatabı iki tarafın da karşılıklı sert söylemlerde bulunmaları, ilgiyi bu yarışma ve çizerlerin tartışması üzerine çekti.

Benzer karikatürler konusunda yazılanları - bildirilenleri (sırf çizerler zarar görmesin diye) kapalı devre yayın yaptığımızı bildirmemize rağmen, bunları sitesine yayınlıyor. Hem yarışmayı kötülüyor, hem ödül bekliyor. Böyle yapmakla beni korkutacağını sanıyor. Her zaman bunu yapıyor ve bir yıl sonra yarışmaya yine katılıyor. Benzer olan, mansiyon ödülü kazandığı belgelenen bir karikatürüne ödül kazandıracak. Bu ne zihniyet, bu ne anlayış.

Raed KHALIL'in "Asılsız suçlama" başlıklı paylaşımında, karikatürünün daha önce ödül almadığını iddia ederek; eserinin dışlandığını savundu. Bunu da  Hüseyin ÇAKMAK'a yazdığını fakat O'nun ısrar ve inadını anlayamadığı belirterek. "Diğer yandan yalanlar, zamanın sınavına dayanamaz. Yalan söylemek seni bir yere götürmez, değil mi?" diye yorumlara ekliyor itirazını.


Karikatürcüler Arasında Çok Sert Tartışma

Kıbrıslı Karikatürcü Hüseyin ÇAKMAK ile Suriyeli Karikatürcü Raed KHALIL arasında çok sert tartışmalar yaşanıyor. Son yıllarda pek rastlanmayan boyutta yaşanan bu tartışma, karikatür dünyasında şok etkisi yarattı. 


Tartışmanın muhatabı iki tarafın da karşılıklı sert söylemlerde bulunmaları, ilgiyi bu yarışma ve çizerlerin tartışması üzerine çekti.

Yarışma jürisinin eline ulaşan belgelere dayanarak yaptığı değerlendirme sonrası, izlenen prosedür kurallarını ihlal ettiği ve uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle Suriyeli Karikatürcü Raed KHALIL'e hitaben sert bir yazı ile seslendi Hüseyin ÇAKMAK. 

Olaylar nasıl gelişti..

Kıbrıs / Girne'de bu yıl yapılan ve şu günlerde kesin sonuçları kamuoyuna açıklanması beklenen "21. Zeytin Festivali Uluslararası Zeytin Mizah Şenliği, 11. Uluslararası Karikatür Yarışması 2022"nın ödüle aday eserleri bir kaç gün önce askıya çıkarılmıştı. Kesin olmayan bu geçici sonuçların seçilen karikatürleri askıda kaldığı sürede, benzer, kopya, çalıntı gibi durumları için kamuoyunun itirazına sunulmuştu.


İtiraz süreci sonrası..

İtiraz süresi doldu. Bir çok esere itiraz edildi. Gereken değerlendirme yapıldı, Bu aşamada; kamuoyuna kapalı olarak, sadece itiraz gelen eserlerin çizerleriyle iletişime geçilerek, itiraz belge örnekleri karşılaştırmalı olarak gönderildi. Denildi ki, "Çizmiş olduğunuz karikatür itiraz olarak sunulan karikatürlerden önce çizilmişse, lütfen belirtilen tarihe kadar belgeleyiniz." Çizerlere iletilen notta ayrıca, yazışmadaki bu bölümün bilgilerinin paylaşılmaması konusuna dikkat çekilmişti.

Uyarılar dikkate alınmadı..

Ancak bu iki günlük süre dolmadan ve 'paylaşılmaması' konusundaki uyarıları dikkate almayan karikatürcü Raed KAHALIL, Facebook sayfasından sert bir açıklama yaptı. Bunu yapmasının nedeni, seçilen eserinin daha önce başka bir yarışmada ödül aldığı ve benzerlerinin olduğu gerekçesiyle yarışmadan elenmiş olmasıydı.. Yarışma kurallarına göre eserler daha önceki yarışmalarda ödül kazanmamış olmalıydı. 

Raed KHALIL'in "Asılsız suçlama" başlıklı paylaşımında, karikatürünün daha önce ödül almadığını iddia ederek; eserinin dışlandığını savundu. Bunu da  Hüseyin ÇAKMAK'a yazdığını fakat O'nun 'ısrar' ve 'inadını' anlayamadığını belirterek. "Diğer yandan yalanlar, zamanın sınavına dayanamaz. Yalan söylemek seni bir yere götürmez, değil mi?" diye yorumlara ekliyor itirazını.


Çizerlerden yorumlar..

Raed KHALIL'in Facebook'taki bu paylaşımı sonrası bazı çizerler de konu ile ilgili görüşlerini belirttiler. Bu yorumlardan bazıları şöyle..

Javad TAKJOO  "İki yıl önce bu festivali garip ve profesyonel olmayan tercihler için kara listeye almışım. Ve bu festivale asla katılmayacağım."
Constantin PAVEL - "Üzücü... Jürinin karikatür yapma konusunda bilgisi olması gerekir. Aksi takdirde profesyonellik dışı şüpheleri var."
Izabela KOWALSKA-WIECZOREK -  "Onlar benzer değiller. Eserlerin ana fikri farklıdır."
Walter TOSCANO - "???"
Aditya Widodo PUTRA - "BENZER DEĞİL !"
Guaico GRISALES - "Benzer Değil !!!!!!"
Seyran CAFERLI -  "benzerlik yok"


Raed KHALIL'in yazısı..

"Asılsız Suçlama

Karikatürümü 11. ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI 2022'den (KYRENIA – KIBRIS) dışlayan Kıbrıslı karikatürist Hüseyin Çakmak'ın gösterdiği ısrar ve inadı anlayamıyoruz. , daha önce kazandığını ileri sürerek bu nedenle yarışmanın şartlarını ihlal ettiğini iddia etti. Ona işin kazanmadığını e-posta ile gönderdim. Onur ödülü kazandığını ısrar ederek cevap yazdı! Ondan sonra, bana Makedonyalı bir karikatüristin (Jordan Pop Illiev 1982), 40 yıl önce yaptığını iddia eden bir resmini e-posta ile gönderdi. İki tablodaki benzerlikler nerelerde, arasındaki bağlantı nedir anlamıyoruz. Ve her resim farklı bir konuyu anlatıyor..ve aralarında hiçbir bağlantı yok..?
Bu kusurlu davranış, rakibini tehlikeye atıyor ve kara listeye alıyor...
Bu insanlar sanatın yüz karasıdır ve hesap sorulmalıdır... Bu tür davranışlar, profesyonel olması gereken ve meslek ahlakı en düşük olan ressamlardan ve festival yöneticilerinden gelemez.
İki tablodaki benzerlik nedir anlamış değilim .. Ve her tablo ayrı bir konuyu anlatıyor.. Ve aralarında bir bağlantı yok mu?
Utanç verici davranış, rakibini ortaya koyuyor ve kara listeye sokuyor...
Bu insanlar sanatın yüz karasıdır ve hesap sorulması gerekiyor.." (Raed KHALIL)

 
Raed KHALIL                                      Jordan POP-ILIEV (1982)

"Unfounded Justification) Huseyin Cakmak is Vile and Dishonest...)
We can't understand the insistence and stubbornness shown by the Cypriot cartoonist Hüseyin Çakmak, who excluded my cartoon from the 11th. INTERNATIONAL CARTOON CONTEST2022 (KYRENIA – CYPRUS), claiming that it won before, therefore, it violated the conditions of the competition. I emailed him that the work didn't win. He wrote back insisting that it won an honorary award! After that, he emailed me a painting by a Macedonian cartoonist (Jordan Pop Illiev 1982), claiming that he painted it 40 years ago. We don't understand where the similarities are in the two paintings, and what is the connection between the tow. This flawed behavior puts his competition on the line and on the blacklist. Such behavior cannot come from painters and festival directors who are supposed to be professionals and have the lowest professional ethics." (Raed KHALIL)



Hüseyin ÇAKMAK'ın yazısı..

"Raed KHALİL alçak ve şerefsizdir...

Bu kadar şerefsiz ve alçak biri olabileceğini tahmin etmemiştim.
Ama öyle değilmiş: Raed Khalil alçak ve şerefsizdir.
Benzer karikatürler konusunda yazılanları - bildirilenleri (sırf çizerler zarar görmesin diye) kapalı devre yayın yaptığımızı bildirmemize rağmen, bunları sitesine yayınlıyor.
Hem yarışmayı kötülüyor, hem ödül bekliyor
Böyle yapmakla beni korkutacağını sanıyor.
Her zaman bunu yapıyor ve bir yıl sonra yarışmaya yine katılıyor.
Benzer olan, mansiyon ödülü kazandığı belgelenen bir karikatürüne ödül kazandıracak.
Bu ne zihniyet, bu ne anlayış.
Senin gibi daha birçok sahtekar ile uğraşıyoruz.
Raed Khalil çalıntı ve hırsızlık eser ile ödül kazanacak.
Mesleği bu.
Tamam.
Bugünden itibaren seninle uğraşmak şart oldu.
Katıldığın her yarışmada peşindeyim.
Her eserinin benzer olduğunu belgeleyeceğim.
Bak bakalım yalancı ben miyim sen misin?
Hazır ol.
Bu akşamdan başlıyoruz.
Bu yazıyı web sitende yayınla.
Herkese duyur.
Altına da adımı mutlaka yaz.
Çünkü ben seninle ilgili haberleri onbin kişiye göndereceğim.
Bakalım seni kim kurtaracak."
Hüseyin Çakmak- Karikatürist

"Raed Khalil is Vile and Dishonest...

I did not expect that he could be so dishonest and despicable.
But it wasn't: Raed Khalil is vile and dishonest.
Although we report that we are broadcasting closed circuit about similar cartoons (just so that the cartoonists will not be harmed), he publishes them on his website.
It both denigrates the competition and expects an award.
He thinks he's going to scare me by doing that.
He does this all the time, and a year later he enters the competition again.
A similar one will win an award for a cartoon that has been documented to win an honorable mention.
What a mentality, what an understanding.
We are dealing with many more scammers like you.
Raed Khalil will win prizes with stolen and theft artifacts.
That's his job.
OK.
It has been necessary to deal with you from today.
I follow you in every competition you enter.
I will document that each of his works is similar.
Let's see if I'm a liar or are you?
Be ready.
We're starting tonight.
Publish this article on your website.
Let everyone know.
Make sure to write my name at the bottom.
Because I will send the news about you to ten thousand people.
Let's see who will save you."
Huseyin CAKMAK - Cartoonist

Kaynaklar:
Hüseyin ÇAKMAK


Hüseyin ÇAKMAK'ın Yayımladığı Benzer Karikatürler
  
          Raed KHALIL (2020 Rhubarb)                Bülent OKTAY (1989 Simavi cartoon Contest)

 
               Raed KHALIL (2020)                                Arif ALBAYRAK (1991 New Scorpion)

 
Spiro RADULOVIC (1987-1989-1991 Zeneca)                    Raed KHALIL (2020)        

 
              Raed KHALIL                                             Norbert Van YPERZEELE 


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski