Karikatürcü Damir NOVAK: "Her Zaman Otosansür Olmalı"

Karikatürcü Damir NOVAK: "Her Zaman Otosansür Olmalı"

"Her zaman otosansür olması gerektiğine katılıyorum, ancak kısıtlamalar yazarın kendisi tarafından yapılmalı ve asla başka kimse tarafından yapılmamalıdır" diyor. 
Bugüne kadar bir çok ödül kazanan ve çizgileri bir çok yerde yayımlanan Damir NOVAK yıllar önce daha özgürce

Günümüzde karikatürün sansürün etkisinde olduğunu belirten Hırvat çizer;
"Demokrasinin son zamanlarında, editör beni aradı ve 'Biliyor musun, bunu yapamayız, Gazilerle ilgili bir konu' dedi. Başka bir zaman editör bana 'Bu rahipleri yapma, bu konuda durumun ne olduğunu biliyorsun' demişti. ,

Sonra yeni bir vali geldi, bu yüzden valiye 'dokunmanın' istenmediği söylendi. Ondan sonra o gazetede yayın yapmayı bıraktım. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadım" diyor NOVAK.


Karikatürcü Damir NOVAK: "Her Zaman Otosansür Olmalı"


Hırvatistan'ın önemli karikatürcülerinden Damir NOVAK, kendisiyle yapılan bir söyleşide karikatür ve sansür üzerine değerlendirmelerde bulundu.


Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadım..

"Her zaman otosansür olması gerektiğine katılıyorum, ancak kısıtlamalar yazarın kendisi tarafından yapılmalı ve asla başka kimse tarafından yapılmamalıdır" diyor. 

Bugüne kadar bir çok ödül kazanan ve çizgileri bir çok yerde yayımlanan Damir NOVAK yıllar önce daha özgürce çalıştığını, sansür yaşamadığını belirterek; "Ancak son zamanlarda, karikatürler "gün ışığını" görmekte giderek daha fazla zorlanıyor gibi görünüyor." diyor.


Günümüzde karikatürün sansürün etkisinde olduğunu belirten Hırvat çizer;
"Demokrasinin son zamanlarında, editör beni aradı ve 'Biliyor musun, bunu yapamayız, Gazilerle ilgili bir konudedi. Başka bir zaman editör bana 'Bu rahipleri yapma, bu konuda durumun ne olduğunu biliyorsundemişti. Sonra yeni bir vali geldi, bu yüzden valiye 'dokunmanın' istenmediği söylendi. Ondan sonra o gazetede yayın yapmayı bıraktım. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadım" diyor NOVAK.


Otosansür olması gerektiğine katılıyorum..

Röportajda sansürle ilgili düşüncelerini açıklayan usta çizer, karikatüre dışarıdan müdahale olmaması gerektiğini ve sansürlenmesine karşı olduğunu belirterek, eğer bir sansür gerekiyorsa buna çizerin kendisinin karar vererek otosansür uygulayabileceği görüşünde olduğunu açıklıyor.


Hicivli bir mizah olmalı..

Karikatürlerini hiçbir zaman birini incitmek amacıyla çizmediğini de ekliyor: “Bu bir karikatürdür ve alay edilmemelidir. Hakaret içermeyen ve bir yazar olarak bir şeye karşı olduğun fikrini ifade eden hicivli bir mizah olmalı. "

"Sosyal konularla ilgileniyorum ve ülkemizde durum öyle ki her gün yeni fikirler doğuyor. Günümüzün toplumsal saçmalık zamanı ancak karikatürde tasvir edilebilir, "diyor NOVAK.


Karikatürden yaşamak mümkün mü?..

Yapılan röportajda kendisine "Hırvatistan'da karikatürden yaşamak mümkün mü?" sorusu sorulduğunda, bu konuda pek de iç açıcı bir durum olmadığına vurgu yapıyor. 
"Düzenli çalışanlar, iki ya da üç karikatürcü - Felix ve Nick Titanic hayatta kalabilir. Geri kalanımız ortalıkta dolaşıyoruz. Portreler vb. yapıyoruz, bu bir şekilde telafi ediliyor. Bununla geçimini sağlayamazsın" diye yanıtlıyor NOVAK.

Damir NOVAK ve Milan ALASEVIC

Damir NOVAK Hakkında..

Damir NOVAK, karikatür için yüzlerce dünya ve yerli ödül kazandı. İlk çalışmalarını 1982'de yerel haftalık Međimurje'de yayınladı ve bu işbirliği bugün de devam ediyor. Karikatürleri diğer gazetelerin sayfalarında da bulunabilir ve bunlardan bazıları V atrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak ve Autoklub Maksimir'in web sayfalarıdır. Ayrıca çeşitli amaçlarla çizgi roman ve maskotlar çizdi.

Çalışmasında, mevcut tüm teknikleri kullanıyor, ancak on yıl boyunca çoğunlukla dijital teknolojiye güvendi ve bir grafik tablet üzerinde yarattı. Bunun kendisi için en uygun olduğunu söylüyor çünkü karikatürler ve medya malzemeleri çoğu festivale elektronik ortamda gönderiliyor, bu nedenle bu şekilde yapılan karikatürler orijinali gönderilmeden veya gönderilmeden önce taranmamalı, bu da süreci basitleştiriyor ve maliyetleri düşürüyor.


Čakovec'te düzenlenen Uluslararası Karikatür Sergisi'nin organizatörü de olan Damir NOVAK, şimdiye kadar, bu tür altı sergi düzenledi.  Sonuncusu spora, yani bisiklet ve bisiklet turizmine ayrılmış ve 16 yaşına kadar olan çocuklar da yer almıştır.

Damir NOVAk Galeri / Cartoon Movement >
Damir NOVAK / Facebook >
Kaynak: zg-magazin >

(Çizgi: Damir NOVAK - Hırvatistan)

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski