Bursa Uluslararası Karikatür Yarışmasına Dikkat Çeken Katılım

Bursa Uluslararası Karikatür Yarışmasına Dikkat Çeken Katılım

En azından benim dikkatimi çeken bir katılım sayısı vardı. Yarışmaya 64 farklı ülkeden katılım oldu. Yetişkin bölümüne toplam 620 çizer katılırken bunların 173'ü Türkiye'den katılmış. Bu çok iyi bir sayı. Böyle yarışmalarda listede adını arayıp



Bursa Uluslararası Karikatür Yarışmasına Dikkat Çeken Katılım

Bursa Uluslararası Karikatür Yarışmasının katılımcı listesi yayımlandı. 

Konuları; “Yaşam Kaynağımız Suyu Dikkatli Kullanalım” ve “Cemal Nadir GÜLER Portre Karikatürleri” başlıkları olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmaya katılım dikkat çekici. En azından benim dikkatimi çeken bir katılım sayısı vardı. 


Ülkemiz adına da, çizgi sanatı adına da umut verici..

Yarışmaya 64 farklı ülkeden katılım oldu. Yetişkin bölümüne toplam 620 çizer katılırken bunların 173'ü Türkiye'den katılmış. Bu çok iyi bir sayı. Böyle yarışmalarda listede arayıp rastlayamadığımız çizerlerin adını bu yarışmada görmek sevindirici elbette. 

Aynı şekilde gençler kategorisine toplam 156 genç çizer katılırken, onların da 120'sini Türkiye'den katılanlar oluşturuyor.. Bu kategoride konuyu ilginç hale getiren de şu. Yarışmaya katılan 156 çizerin sadece 36'sı Türkiye haricindeki 63 ülke arasından.. Bu sadece sayı üstünlüğü değil, ülkemiz adına da, çizgi sanatı adına da umut veren bir gelişme. 

Umarım, sayı farkını ülke olarak ödül üstünlüğünde de görürüz. 

Katılımın nedenleri neydi?..

Peki, her iki kategoride bu kadar yoğun katılım olmasının nedenleri neydi?.  Bu da merak konusu oluyor ister istemez..

Çok şey tahmin edilebilir ve çok şey söylenebilir. Örneğin ilk aklıma gelen; yarışmanın konusunun, rahat espri üretimini sağlayacak nitelikte olmasıydı.. Bir diğeri ise, ödüllerle ilgili. Yetişkin kategorisinde toplam 12 ödül veriliyordu, Gençler kategorisinde de 20 çizere karikatür çizim setinin verilecek olması mutlaka katılımı etkileyen fonksiyonlardı. Ya da bu ilginin tamamen bir tesadüf olarak gerçekleşmesiydi.


Katılımın çokça olmasına şöyle bir değerlendirme yapılması da olası.. Son aylarda ülkemizde yaşanan TL'nin anormal değer kaybı ile ortaya çıkan ekonomik dengesizlikler, gerek parasal gerekse çizim seti ödüllerini daha cazip duruma getirmiş olabilir. Bu da normal bir durumdur.

Sonuç olarak;

Sayının az ya da çok olması bir yana, çizimlerde kalite ve estetiğin grafiğinin yüksek olması her şeyden çok önemlidir.

Ben yarışmaya iki (2) adet dijital çizim gönderdim. Yarışmanın finalistleri önümüzdeki günlerde açıklanacak.


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski