Somalı Madencilerin Ankara'dan Uğurlanışına Tanık Olduk


Değerli Karikatürcü dostumuz Fahri EYİCAN ile Ankara'daki ikinci buluşmamızda sohbetlerimiz devam etti. Yolumuz 'Kurtuluş Parkı'na düştüğünde Somalı maden işçilerinin Soma'ya uğurlanmasına tanık olduk.

Muammer KOTBAŞ

Bir süredir Ankara'da hak arayışı için eylemde olan Soma maden işçileri bugün eylemlerini bitirerek Soma'ya döndüler. 

AKP vekili Ferhat NASIROĞLU’na ait Fernas Madencilik’te sendikalaştıkları için işten atılan madenciler, 'müzakere yolunun açıldığını' duyurarak direnişe ara verdi. İşçiler Soma’ya doğru yola çıktı.


Hak arayışı için 52 gün önce Soma'dan yürüyüşlerine başlayan işçiler 5 şehir geçip 301 kilometre yol yürüyerek Ankara'ya vardılar. Önce Ankara'ya girişlerine izin verilmese de daha sonra izin verilince Kurtuluş Parkı'nda bekleyerek günlerdir eylemlerine devam ediyorlardı. Seslerinin duyulmaması, sorunlarının çözümüne dönük bir gelişme olmaması üzerine 40 işçi 3 gün önce açlık grevine başladılar. 

Buluşmamızda anı bırakacak gelişme..

Bugün Zonguldaklı karikatürcü dostum Fahri EYİCAN ile buluşup çay-sohbet için bir aradaydık. Önce ATO Congresium'da sergisi olan Mustafa KURMALI ile ayaküstü tanışma ve görüşmemiz oldu. Mustafa'nın programı yoğun olunca biz ayrıldık.

Biraz gezip farklı mekanlarda karikatür ve genel konulardaki sohbetlerimiz esnasında yine çay keyfi yapabileceğimiz bir yere gitmek istedik. 


"Hadi!" dedim Fahri'ye, 'Kurtuluş Parkı'na gidelim". Şehrin ortasında sakin ve doğadan bir parça barındıran burada "Bir de bakalım Somalı maden işçilerinin eylemleri hangi aşamada?" 

Parkın köşesinde işçilerin eylem alanında bir hareketlilik vardı. Güvenlik için orada olan polis birimlerinin herhangi bir müdahalesi yoktu. İşçiler de yerlerde oturur durumda değil topluca ayakta idiler. Biz yaklaştıkça gördük ki, hepsinin yüzü gülüyor, vedalaşmalar yaşanıyor. Ardından hep bir arada gazetecilere toplu fotoğraf pozu vererek el salladılar. 


Benim eskilerden ilgi alanım olan habercilik yanım hemen öne çıktı. En iyi görüntüyü alabilmek için uygun bir yere geçerek fotoğraf ve video çekimleri yaptım. Öğrendik ki işçiler eylemlerini (şimdilik) bitirmiş, Soma'ya doğru yola çıkmak üzereler. Az da olsa onları desteklemeye, uğurlamaya gelmiş insanlar vardı.


Alkışlar arasında işçiler otobüse bindiler ve kornalar eşliğinde yola çıktılar. "Tam zamanında gelmişiz!" dedi Fahri EYİCAN. Güzel bir ana tanıklık ettik. İşçiler Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılmışlardı. Eylemleri bir sonuç verince Bağımsız maden İş X hesabından dün gece şu açıklama yapıldı;


"Direnişimizin 52, açlık grevimizin 3. gününde; bir işçi heyetiyle Fernas yetkilileri arasında yapılacak görüşme kesinleşti. Cuma günü (18 Ekim) Soma’da yapılacak görüşmenin olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz.

Talebimizle sorunun çözümüne dair inisiyatif alan sayın Sırrı Süreyya Önder’in davetiyle sayın Abdullah Güler’in ve sayın Ferhat Nasıroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen görüşme sonucunda gelinen aşama ışığında aldığımız kararları açıklıyoruz:

Açlık grevine 00:00 itibariyle ara verdik.

Görüşmeleri gerçekleştirmek üzere yarın 12:00’de Ankara’dan Soma’ya yola çıkıyoruz.

Yapılacak görüşmelerin ardından çıkan sonuçlara göre direnişin sonucunu ya da devamını duyuracağız."


Madencilerin bu hak arayışı basında medyada pek yer bulmadığı için ben sessiz kalmak istemedim ve belgelemek istedim. Bir de şu konu var ki duyunca yeniden endişelendim. 

Eylemin bitmiş ve görüşme yolunun açılmış olması - ve tabi hiçbir işçinin başına bir sağlık problemi gelmeden bitmiş olması- insana moral  ve umut verse de, bazı yorumlar sonrası bana "Ya öyleyse?!" dedirtti. 

Yapılan bazı yorumlarda; görüşme yolunun açılmasının direnişi zayıflatmak amacıyla bir girişim olarak düşünülmüş olabileceği görüşlerine yer verildi.



(Fotoğraf ve Videolar: Muammer KOTBAŞ, Ankara)

Madencilerin uğurlanışı sonrası Fahri EYİCAN'la ben parktaki havuzun yanında çay evinde hararetli karikatür sohbetiyle çaylarımızı yudumladık. Yan masaya bizim gibi çay içmeye gelen üç kadının elindeki imzalı 3 baret dikkatimizi çekti. Maden işçilerinden günün anısı olarak alınmıştı.

Hepimiz için umut dolu iyi dileklerde bulunarak günü tamamladık. 
Yeni görüşmeler randevusu vererek. 
(Ankara, 17 Ekim 2024 Perşembe)
#Fernasİşçileri

Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
 Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.
Daha yeni Daha eski