Karikatür Yarışmalarına Katılımın Sihirli Cümlesi

Hakan SÜMER, Muammer KOTBAŞ (18 Haziran 2011)

Muammer KOTBAŞ

Konu nereden açıldı, önce ondan söz edeyim kısaca. Çinliler için oldukça önem taşıyan ve adına karikatür yarışma ve sergileri düzenledikleri "Dragon" (Ejderha) karikatür yarışmasından. 

Yarışmanın bu yıl yapılan bölümü birkaç gün önce sonuçlandı. Şimdi katalog ve sergi hazırlıkları yapılıyor. Bu yarışmanın bir özelliği de, eser gönderme sayısının 12'ye kadar çıkarılmış olması. Yarışmalar (genelde) en çok üç (3) sınırı koysalar da, sadece 1 veya sadece 2 adet isteyenler de oluyor. Sayının serbest olduğu yarışma organizasyonları da var ayrıca.


Çizer eğer üretebiliyorsa; sayısı serbest olanlara istediği kadar, Çin'deki yarışmaya ise 12 adete kadar karikatür çizip gönderebilir. Burada önemli olan çizgi ve espri kalitesini koruyarak bunu yapması. Çünkü bir yandan da bu eserlerin yarışmada ödül yakalaması(!) söz konusu olacağı için çizer bu şansını da arttırmış olacak. 

Ancak çok sayıda katılımla eserlerden hiçbirinin dereceye girememesi realitesi de olasılık dahilinde bir durum. Peki, eğer çizer yeterince espri bulamamışsa, veya çizmeye  zamanı yoksa bir adet çizim (en azından) göndermek durumunda kalacaktır.

Hakan SÜMER'in yöntemi..

Zamanı yoğun geçenler için en rahatlatıcı ve hafifletici söylem, yıllar önce Karikatürcü Hakan SÜMER'in o sihirli sözünde gizliydi. 

Zamanımın bol olduğu yıllarda ben her yarışmaya mutlaka birden fazla karikatür göndermeye çalışırdım. Arada çizim niteliğini düşürmek kaçınılmaz olurdu tabi.

Yine bir yarışma için eserlerimizi hazırladığımızda, Hakan'a; "Kaç karikatür gönderiyorsun?" dediğimde, "bir" (1) yanıtını alınca, bendeki şaşkınlık ifadesini hemen fark etti. Şaşırmam doğaldı çünkü Hakan oldukça üretken bir çizerdi.  Başka bir nedeni olmalıydı bu durumun.

O'nun yoğun çalışma temposu içinde en iyisini ortaya çıkarmak adına geliştirdiği bir yöntemdi bu "1" sayısı. 
Bana hemen şu yanıtı verdi;
"Bir tane gönderiyorum, ödül alırsa bu alsın!" demişti. 

Tıpkı piyango bileti gibi. On tane almak yerine sadece 1 adet alıyorsun, "çıkarsa buna çıksın" der gibi!.. (Fazla masraf da yapılmamış oluyor). 
Tabi karikatürde Hakan işi şansa bırakmadığı için ortaya harika bir karikatür ve bir sanat eseri çıkarmış oluyor, gerisi jüri üyelerinin beğenisine, seçimine kalıyordu. Ve bu şekilde birçok ödüle sahiptir Hakan.


Benim de yöntemim oldu..

Şimdilerde benim çizim durumum da yıllar öncesinde sihirli cümledeki gibi Hakan'ın felsefesine dönüş yapmış sayılır. Yetiştirebildiğim ve çizim kalitesi olarak çizebildiğim kadarıyla genelde tek çizim gönderiyorum. "Kazanırsa o kazansın!" mantığı oldukça moral verici de oluyor. 

"Ejderha" yarışmasına gönderdiğim tek çizimim seçilenler arasına alınınca, Hakan SÜMER'le sayı konusunu yaşadığımız o günlere bir ziyaret yapmış olduk.


Böyle Yarışmaları seviyorum..

Çin'deki "Dragon" yarışmasında para ödülü yok. Dijital Sertifika ve PDF Katalog var. Böyle uygulaması olan yarışmaları seviyorum ve takdir ediyorum. Çünkü işin sonunda para olmadığı için, katılımcıların karikatür sanatına bakış açısını anlıyorsun, üretilen çizimlerin kazanma kaygısından uzak, daha çok estetik ve sanatsal çizim derdi olduğunu fark ediyorsun. 

Her şeyden önce bu işin bir ticaret olmadığını hissediyorsun. 
Sanatın sınırları içinde olduğunun bilincine varıyorsun!..



Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
 Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.
Daha yeni Daha eski