13. Zeytin Yarışmasından Özel Ödül

13. Uluslararası Karikatür Yarışması'nın "Zeytin" konulu bölümünde yarışan 'barış güvercini' alt başlıklı karikatürüm "Özel Ödül"e değer görüldü.

Yayın Tarihi: 24 Temmuz 2024, Çarşamba

Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Tarafından, 23. Uluslararası Zeytin Festivali – Zeytin Mizah Şenliği 2024 Kapsamında Düzenlenen 13. Uluslararası Karikatür Yarışması'nın sonuçları açıklandı. 

"Zeytin" konulu bölümde yarışan 'barış güvercini' alt başlıklı karikatürüm "Özel Ödül"e değer görüldü. Bu benim yurt dışından aldığım 19. ödül olurken, toplamda ödül sayımı 69'a ulaştırmış oldum. 

Bu yıl yapılan yarışmanın "Büyük Ödülü"nü İran'dan Saeed SADEGHI'nin kazandığı yarışmaya son katılım tarihi 31 Mayıs 2024'dü. Jüri 1-4 Temmuz 2024 tarihleri arasında değerlendirmesini gerçekleştirdi. Böylece 40 ülkeden 149 çizerin gönderdiği toplam 549 eser yarışmış oldu. 

Çizerler barış karikatürleri çizmekten asla yorulmazlar. 

Karikatürümde  zeytin dalı ve barışı ön planda tuttuğum için, konunun günümüz dünyasında geldiği noktayı vurgulamak ve dikkat çekmek açısından ileri düzeyde bakış açısı yakalamaya çalıştım. Yıllardır barış için çizilen barış karikatürlerine karşın ne yazık ki dünya üzerinde tam anlamıyla bir barış ve huzur ortamı sağlanamadı. Yani biz çizerler neredeyse barışa dair karikatürler çizmekten yorulduk fakat savaştan beslenenler hiç doymadılar hiç yorulmadılar.


Çizerler elbette çizmekten yorulmazlar.. Barış karikatürleri çizmekten asla yorulmazlar. Ancak burada demek istediğim barışa giden sürecin uzunluğu ve bundan sonrasındaki belirsizliği. Bu açıdan bakınca; gagasında zeytin dalı ile uçan barış güvercininin de yorulduğunu düşündüm. Dolayısıyla, son yıllarda üretilmiş olan ve savaşlarda, mayın bölgelerinde kullanımı düşünülen robot köpeğe, bizim barış güvercininin bayrak koşusu gibi zeytin dalını teslim etmesi çıkış noktamı oluşturuyor. Ardından da robot köpeğin görevi devralarak savaş alanlarına barış elçisi olarak gidiyor olması. 

Yarışmada “Zeytin” konulu bölümde Birincilik Ödülü’nü Romanya'dan Doru AXINTE, İkincilik Ödülü’nü Norveç'ten Firuz KUTAL; Üçüncülük Ödülü’nü Ukrayna'dan Oleksiy KUSTOVSKY kazandı.

Serbest” konulu bölümde Birincilik Ödülü’nü Bulgaristan'dan Ivailo TSVETKOV, İkincilik Ödülü’nü Türkiye'den Mete AĞAOĞLU, Üçüncülük Ödülü’nü ise Hırvatistan'dan Slobodan BUTIR kazandı.

Değerlendirme ve beğenileri için organizasyon komitesi ile jüri üyelerine teşekkür ederim.


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski