Basit Buluşlardan Yapay Zekaya Espri Bulma Anlayışı

Basit Buluşlardan Yapay Zekaya Espri Bulma Anlayışı

Manuel yıllarda güncel, serbest ya da yarışma konularında espri bulmak için çeşitli yöntemler geliştiren karikatürcüler, bunda da başarılı oluyorlardı. Günümüzde yapay zeka yazılımları birçok alana el atarak işleri kolaylaştırdı. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli konu, yapay zekanın derlediği tüm bilgilerin, daha önceden var olması.

Yayın Tarihi: 29 Haziran 2024, Cumartesi

Muammer KOTBAŞ

Karikatür sanatının yolunda ilerleyen çizerlerin önünde iki önemli yapı yer almaktadır. Biri çizgi sağlamlığı ikincisi espri anlayışı (gücü, yeteneği). 

Bu iki yapı ne kadar sağlam olursa, ilerleme ve niteliğin sürekliliği de o oranda sağlam olacaktır.

Manuel yıllarda güncel, serbest ya da yarışma konularında espri bulmak için çeşitli yöntemler geliştiren karikatürcüler, bunda da başarılı oluyorlardı. Böylece her çizer kendine özgü yöntemler geliştirirken, bir başka çizerin de bundan yararlanması ve hatta bu yeni öğrendiğinden yola çıkarak farklı yeni yöntemler geliştirmesine katkısı oluyordu.


Eğer belirli bir konu üzerine espri düşünmeyecekseniz, o zaman iyi konsantre olup, daha derin düşünmeye odaklanabilirseniz; oturduğunuz herhangi bir yerde, baktığınız her şeyden mutlaka bir espri bulabilir, hatta kara mizah türünde buluşlar dahi geliştirebilirsiniz.

"İlk akla geleni çizmekten kaçının!..

Belirli bir konu varsa zaten o konu etrafında düşünceler dönüp dolaşacağı, bir anlamda beyin fırtınası yaşayacağınız için mutlaka belirginleşen espriler ortaya çıkacaktır. 'Espri' kelimesini çoğul kullandım. Çünkü birçok buluş yapabilmeniz olası. Burada önemli olan, bulunan esprilerin aralarında en iyi en güçlü olanını seçmektir. Ustaların da dediği gibi "İlk akla geleni çizmekten kaçının!..

Bulunan esprilerin yine de yeterince güçlü olmadığını düşünüyorsanız, zorlamaya, aramaya devam etmeniz gerekecektir.

Buraya kadar, çizerin beyin ve düşünme gücünü kullanarak çizeceği karikatürü yaratma sürecine çok kısa değinmiş oldum. Bu doğal sürece karşılık günümüzde salt 'yapay' oluşumlardan sanat kariyeri belirlemek her zaman sarsıntı içinde bir gidişat olacaktır.

Sonrasında başınıza iş açmayın..

Günümüzde yapay zeka yazılımları birçok alana el atarak işleri kolaylaştırdı. Artık her konuda olduğu gibi karikatür, mizah ve sanat konularında da istediğiniz soruları sorarak, verileri girerek güzel, ilginç ve beklenmedik yanıtlar alabiliyorsunuz. Böylece ufkunuzu pratik yoldan biraz daha açabiliyor, farklı bakış açısı geliştirebiliyorsunuz. Karşılıklı bir usta ile sohbet ediyor gibi yani.


Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli konu, yapay zekanın derlediği tüm bilgilerin, daha önceden var olması ve o bilgi havuzundan hazır bilgileri beğenebileceğiniz bir demet yaparak size sunmasıdır.

Bu şekilde üretilecek esprilere şüpheyle yaklaşılması gerekir. Eğer doğrudan kullanım yoluna gidilirse, o zaman da, sonrasında karşınıza sorun çıkarma olasılığı yüksek olacaktır.

O nedenle çizerler için her zaman en iyi yöntem, kendi beyin güçlerini geliştirerek kullanmalarıdır. 

Çeşitli espri bulma yöntemleriyle ilgili ayrı bir yazı hazırlayacağım.

Konuyla ilgili yazı örneği için bakınız: 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski