Sardalya Çizimleri(M)

Sardalya Çizimleri(M)


Muammer KOTBAŞ

Portekiz'in Lizbon şehrinde düzenlenen "Sardalya" illüstrasyon çizim yarışması geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Yarışmada bu yıl 5 adet ödül verildi. Bu ödüllerden 4'ünün Portekizli sanatçılara verilmesi bazı karikatür çevreleri tarafından eleştirildi. 

Çünkü daha önceki yarışmalarda da benzeri sonuçlarla karşılaşmıştık. Örneğin 2021 yılında verilen 10 adet ödülün 7'si yine Portekizlilere verilmişti. Bu tür ödül dağılımı bile-isteye yapılsa da yapılmasa da, ister istemez diğer ülke çizerleri arasında hoşnutsuzluk yaratmaktadır.


Bu ve diğer benzer durumdaki yarışmaların düzenleme organizasyonlarının, ödül dağılımı konusundaki seçim tercihlerini daha başka hangi kriterleri dikkate alarak yapıyorlar, bilemiyoruz.

Her şey bir yana, "Sardalya" gibi bir konu seçerek ülke ve ürün tanıtımına katkıda bulunmak elbette önemli bir girişim. Bu anlamda olumlu sonuçlar ve geri dönüşler alındığı kesin. Sanıyoruz festival bu açıdan anlamını buluyor.

Yarışmanın en önemli özelliğinin "Sardalya"nın kalıp olarak kullanılması. Özgün yapıtların ortaya çıkmasını da sağlayan bu özellik olsa gerek: Sardalyanın şeklini almak, şekline bürünmek gibi... 

Önceki yarışmalarını da dikkate aldığımızda çok değerli buluşlara imza atmış sanatçı ve çizimlerine rastlıyoruz. Yarışmanın en güzel yanı da burası.


Ben de bu yarışmaya her defasında katılmaya çalışıyorum. Bazen kaçırıp katılmadıklarım oldu. Bu yıl 3 yapıt gönderdim. Bunlardan ikisi daha önce çizmiş olduğum illüstrasyon, bir tanesi de 20 yıl önceki bir yağlıboya tablomun bir detayı idi. 

Bu anlamda çizimlerimi değerlendirecek olursam, bu 3 eserim de, sardalyanın silueti içine monte edilerek oluşturulmuş eser oldu. Benzeri çizimler çok az olsa da geçmiş yıllarda yapılmış. Fakat görünen o ki, jüri, sardalya silueti içine yerleştirilerek oluşturulanı değil, sardalyanın şeklini alabilen çalışmaları ön planda tutarak ödüllendiriyor. Haklı ve geçerli bir gerekçe elbette.


Her ne olursa olsun; sardalya silüeti içine ne çizilirse çizilsin, şeklini hangi çizim alırsa alsın, hepsi de estetik olarak çok hoş gözüken birer küçük şirin biblo gibi yansıyor bize. Ne diyelim, ülkemizde de sürekliliği olan böyle yarışmalar görmek dileğimizdir. 

Sadece İzmir'de 16 Kasım 2023 son katılım tarihi olan bir yarışma düzenlenmişti: "İzmir'e Renk Ol İllüstrasyon Yarışması".. Bu yarışmaya gönderilecek eserlerde de, çalışmaların İzmir Saat Kulesi silueti üzerine uygulanması istenmişti. Konusu da anlamlıydı: "Farklılıklarla Ahenk". Bu yarışmaya katılma fırsatım olmadı. Sonuçlandığına dair de henüz bir bilgi edinebilmiş değilim. Umarım bir aksilik olmaz ve süreklilik kazanan bir yarışma olur.



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski