Fransa'nın İlk Kadın Çizgi Roman Sanatçısı Claire BRETÊCHER

Fransa'nın İlk Kadın Çizgi Roman Sanatçısı Claire BRETÊCHER

Claire BRETÊCHER, (Fransa)
Çizgi romancı, İllüstratör
(1940 - 10 Şubat 2020)

Fransa'nın ilk kadın çizgi roman sanatçısı Claire Bretécher, minimum çizgiyle, son derece etkileyici çizimi, tüm durumları mizah ve incelikle çizmesine olanak tanıdı. Zamana dair son derece keskin bakış açısı, neredeyse bir sosyolog gibi, son 50 yılda Fransız toplumunu ilgilendiren tüm konuları tartışmasına olanak tanıdı. 

Claire Bretécher erken yaşlarda çizgi romana yöneldi. Güzel Sanatlar'ı bıraktıktan sonra bir süre çizim dersleri verdi, ardından Bayard grubunun çeşitli gazetelerine illüstrasyonlar hazırladı.


1961'te "L'Os â Marrow'dan aldığı bir teklifte; bir posta kahramanının dokunaklı destanı olan  "Rhesus Faktörü"nü çizmeye davet edildi. Bretécher bu konudaki duygularını şöyle anlatır. "Bu teklif beni gururlandırdı ve reddedecek durumda değildim... Bana nasıl çizeceğimi bilmediğim şeyler çizdirdi: örneğin bir binanın yenilenmesi. Ben bu konuda kötüyüm." bir bina tadilatı çizin! Üstelik sonuçtan hiç memnun olmadı ve her zamanki gibi nezaketle bana haber göndermedi. Daha sonra benden 'Pilot' için illüstrasyonlar sipariş etti."

Bretécher, 1965 ve 1966'da 'Tenten' gazetesiyle işbirliği yaptı, ardından 1968'de aylık 'Record'da (Bayard Presse) "Baratine et Molgaga" dizisini yarattı.

1967'den 1971'e kadar 'Spirou' onu önce birkaç kısa öyküyle karşıladı; ardından bu öyküler yerini "Gnangnan"a, "Naufragés"e (metin Raoul Cauvin'e ait) ve geçici "Robin Lives"a (metin) bıraktı. Yvan Delporte tarafından). 1977'de Claire, yetim Fernand'ın talihsizliklerini anlatmak için dergide - daha doğrusu 'Le Trombone resimli' ekinde - kısa bir süre daha göründü (metin Yvan Delporte).


1969'da 'Pilote'da Selülit (kendisinden önceki aşağı yukarı ortaçağ prensesi ve feminist) ve gelecekteki "Mevsim Salataları"nın maceralarını anlatmaya başladı ve ayrıca birçok haber bant karikatürü çizdi.

1972'de arkadaşları Gotlib ve Mandryka ile 'L'Écho des Savanes'in yaratılmasına katıldı. Unutulmaz "Hayal Kırıklığı"nın habercisi olan hikayeleri daha asidik hale geliyor.

1973'te "şık" basın O'na teklifte bulundu: "Le Bolot Occidental"ı tasarladığı 'Le Sauvage' ve kısa süre sonra "La Page des Frustrés" adını alacak haftalık bir yayın yaptığı 'Le Nouvel Observateur'. .


Aynı zamanda heyecan verici ve yorucu bir macera olan kendi kendini yayınlamaya da bu dönemde başlamaya karar verdi. Les Frustrés'in ilk albümü 1975'te çıktı. 

"The Passionate Life of Thérèse d'Avila"dan (1980, 2007'de Dargaud tarafından yeniden yayınlandı) sonra 1988'de Agrippine'in maceralarını konu alan ilk albümünü yayınladı (gençliğin mükemmel prototipi) ; onu yedi kişi daha takip edecek. Bunların hepsi, Ellipse Animation tarafından üretilen ve Kasım 2001'den itibaren Canal+'da yayınlanan 26 adet yirmi altı dakikalık çizgi filmden oluşan bir seriye yol açıyor. Agrippine'in "Agrippine déconfite" (Dargaud) adlı sekizinci albümü 2009'da piyasaya sürüldü.

Çizgi romanların dışında, Claire Bretécher (büyük bir yetenekle) resim sanatını da icra ediyor; bunu, özel defterlerinden alınan ve "Portraits" (Denöel, 1983) albümlerinde yer alan sevdiklerinin aşırı duyarlı portreleri (ya da otoportreleri) kanıtlıyor. ), “Yorgunluk Anları” (Hyphen, 1999) ve “Duygusal Portreler” (La Martinière, 2004).


Claire Bretécher, öyküleri boyunca kendisini 9. sanatın en büyük “komedyen-sosyologu” olarak tanıtıyor. Sahte derecede basit, gergin ve kesin grafikleri amacını mükemmel bir şekilde destekliyor, anlaşılır ve tavizsiz - özellikle de hedefi zengin, göbeğe bakan ve hayal kırıklığına uğramış olduğunda - ancak bazı kadınlara ve neredeyse tüm çocuklara karşı şefkatle dolu...

Kesinlikle şefkatle, ama her şeyden önce acımasız bir netlikle, hem konformist hem de konformist olmayan bu züppe, entelektüel, solcu ve hepsinden önemlisi zengin Fransızları ("bobos" = burjuva bohemleri) çizdi. Varlıklıları karikatürize etti.

Claire Bretécher 1940'ta Nantes'te doğdu.
1976'da Roland Barthes tarafından "Yılın En İyi Sosyologu" seçildi. 
10 Şubat 2020'de Paris'te 79 yaşında öldü.

İlgili Kaynaklar:
--------------------

LEKE TEDAVİSİ - Claire Bretecher 79 yaşında öldü. Bu erkeksi ortamda yer eden ilk çizgi roman yazarı, mizah ve iğneleme ile dönemini tarihledi. 1972'deki bu şovda, televizyonda canlı olarak dayatılan bir tema üzerine çizdi: "Güzel ol ve çeneni kapa. "

Albümlerinden Bazıları:

  
"The Frustrated"                      *                           Yapıtlarından Seçmeler

  
Yapıtlarından Seçmeler

Yayımlanmamış Yapıtları (otoportre)

Claire Bretécher grupta anma günü.
1594 numarasının kapağı, 
Spirou'nun Claire Bretécher tarafından çizilen tek kapağı.
- "Ve iyot!"
- "Biz kötü değiliz!"
- "Kazazede insanlar biziz!"
- "Gelin bizi sayfa 30'da görün!"
---




Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski