20 Yıldır Çalıştığı Gazeteden Çıkarılan Oleksiy KUSTOVSKY Arkadaşlarına Seslendi

20 Yıldır Çalıştığı Gazeteden Çıkarılan Oleksiy KUSTOVSKY Arkadaşlarına Seslendi

Karikatürcü Oleksiy KUSTOVSKY (Ukrayna)
Akşehir 56. Uluslararası Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri
5 Temmuz 2015
(Fotoğraf Muammer KOTBAŞ)

Muammer KOTBAŞ

Ukraynalı karikatürcü Oleksiy KUSTOVSKY, 20 yıldır çalıştığı gazeteden ayrılmak zorunda bırakıldığını açıkladı. 

Facebook'taki hesabından yaptığı duyuruda KUSTOVSKY, Günlük devlet gazetesinde 20 yıl boyunca titizlikle çalıştıktan sonra resmen görevden alındığını belirterek işsiz kaldığını ve iş konusunda dostlarından yardımcı olmasını istedi.

İşsiz kalmak, işsiz kalma korkusu yaşamak, artan/azalan ölçülerde dünyanın her yerinde yaşanabilecek günümüz gerçeği. Belki bazı ülkelerde karikatürcüler açısından durum daha zor ve daha fazla risk taşıyordur. Farklı biçimlerde olsa da zaman zaman böyle haberlere tanık oluyoruz. Yaşamış olanlar için can sıkıcı gelişmeler olarak özgeçmişlerinde yer alıyor ne yazık ki.


Sözü edilen gazete "Ukrayna'nın Sesi" gazetesi. En yüksek tirajı 800 bin iken özellikle savaşın başlangıcından sonra 3.600'lere düşmüş. Abone sayısında da önemli ölçüde azalma yaşanması, gazete yönetiminin tasarrufa yönelik önemli kararlar almasına neden oldu. Ancak asıl geçerli neden,  KUSTOVSKY'nin belirttiğine göre; Devlet ve toplumsal kitle iletişim araçlarında reform yapılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmiş olması.

Gazetenin Direktör Vekili Serhiy DEMSKYI, 31 Mart 2024 tarihi itibariyle 43 gazetecinin işine son verileceğini açıkladı. Anlaşılan karikatürcü Oleksiy KUSTOVSKY de bu 43 kişinin arasında yer alıyor. 

(Foto kaynak: Dedector Media)

Kendine özgü çizgisi ve üretkenliğiyle başarılı bir grafik çizen Oleksiy KUSTOVSKY, alçakgönüllü yapısı ve gösterişsiz haliyle de dikkati çeken çizerlerden biri.

Facebook hesabından arkadaşlarına seslendiği iş konusundaki yazısı şöyle:

"Arkadaşlar!

Günlük devlet gazetesinde 20 yıl boyunca titizlikle çalıştıktan sonra resmen görevden alındım.

Yaratıcı bir çalışan olarak işten çıkarıldım. 53 yaşındayım. Gazetede önce illüstrasyon daire başkan yardımcısı, ardından bu daire başkanı olarak çalıştım. Tüm bu 20 yıl boyunca iki paralel gerçeklikte gibiydim.

Aynı zamanda fotoğraf editörü (resim editörü) olan, günlük çok sayıda fotoğraf işleyen, kolajlar oluşturan, fotoğrafçıları yöneten ve illüstratör-karikatürcü bir sanatçı olan, en azından bu eşsiz sanatta gelişmeye ve karikatür dünyasında adını duyurmaya çalışan bir sanatçıydım. 


Uluslararası ve Ukrayna karikatür yarışmalarının ödülü sahibiyim. Yurt dışında ve Ukrayna'da kişisel sergilerim var.

Uluslararası jüri üyesi görevleri yaptım. Geçen yıl Ukrayna parlamentosu, Ukrayna'daki savaşla ilgili "savaş illüstrasyonlarımdan" oluşan bir sergiye ev sahipliği yaptı - "Piksel cinsinden Kazaklar".

2014'ten 2022'ye kadar Radio Liberty'nin Ukrayna yayın kurulunda siyasi karikatürcü olarak çalıştım. Kendimi oldukça zor durumda bulduğum için (50 yaşından sonra iş bulmak oldukça zor olacak), iş konusunda yardım istiyorum.

Resmi işler tercih edilir. Karikatürler, illüstrasyonlar ve kolajlar oluşturmanın ve fotoğraf düzenlemenin yanı sıra ağaçları budayabilir, meyve bitkilerini aşılayabilir ve bahçe veya çim bakımı yapabilirim. Mesleğini değiştirmeden on yıl önce, adını taşıyan Milli Botanik Bahçesi'nde baş mühendis ve bahçıvan olarak çalıştım. 

İş bulma konusunda yardım başvuruma, Zaporizhzhia'daki kurtarma ekipleri tarafından enkazdan kurtarılan bir tavuğun hikayesinden esinlenerek oluşturduğum bir çizimi ekliyorum.


Yeniden doğuş ve yeni yaşam umudu. Çalışmalarımı beğenen herkesten özür diliyorum ancak artık yeni bir iş bulana kadar sosyal medyada yeni siyasi karikatürler yayınlamayacağım.
Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederiz!"

Oleksiy KUSTOVSKY Kimdir?

Oleksy KUSTOVSKY 11 Mart 1971'de Ukrayna'nın Kiev kentinde doğdu. 
1993 yılında Ulusal Tarım Üniversitesi'nden ziraat uzmanı uzmanlığıyla mezun oldu. 
Daha sonra Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi M. M. Grishko Merkez Botanik Bahçesi'nde meyve yetiştiricisi olarak çalışmaya başladı. 

Resim yapmaya çocukken başladı. O yıllarda mizah dergilerinden karikatürler kesip ders kitabına koymayı çok seven KUSTOVSKY, bu ilgisinden sonraki yıllarda da kopmadı. Sanat eğitimi almamış olmasına rağmen, ilk ciddi karikatürünü 1998'de “Vechernie Vesti” (Kiev)  gazetesine gönderdikten sonra karikatürcü olarak meslek yaşamına da adım atmış oldu. O zamandan bu yana birçok ülkedeki gazete ve dergilerde karikatürleri yayımlandı. 

2004'ten bu yana parlamento gazetesi “Holos Ukrainy”de (Ukrayna'nın Sesi) ağırlıklı olarak karikatür ve illüstrasyon çizimlerini 20 yıl aralıksız sürdürdü.


Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda kişisel ve karma sergide eserlerini sergiledi. 2003 yılından bu yana uluslararası karikatür yarışmalarına katılıyor ve eserleri 200'den fazla ödüle layık görüldü.

Ukrayna Karikatürcüler Derneği ve Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği üyesidir. Oleksy KUSTOVSKY Ukrayna'nın Vyshneve'sinde (Kiev bölgesi) yaşıyor. (Kaynak: Facebook)

Benzer Haberler:
- Akşehir Fotoğrafları (2014, 2015, 2017)

Oleksiy KUSTOVSKY Akşehir'de.. (5 Temmuz 2015)
"Akşehir Belediyesi ve Nasreddin Hoca Özel Ödülü"nü alırken..
56. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günü
(Fotoğraf: Muammer KOTBAŞ)

Karikatürcüler Akşehir Nasreddin Hoca Türbesi'nde.. (5 Temmuz 2015)
(Soldan Sağa): Mahmut AKGÜN, Oleksiy KUSTOVSKY, Metin PEKER, Murat ÖZMENEK, H. İbrahm YILDIRIM ve Muammer KOTBAŞ

KUSTOVSKY'nin çizimlerinden..
(Foto kaynak: 
Dedector Media)



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski