Grigoris GEORGIOU'nun Adıma İmzaladığı Karikatür Albümü

Grigoris GEORGIOU'nun Adıma İmzaladığı Karikatür Albümü


Aralık 2023'te gelen bir posta paketi üzerinde Yunanlı karikatürcü Grigoris GEORGIOU adını görünce heyecanlandım. GEORGIOU, adıma imzaladığı karikatür albümünü göndermişti bana. 

Öncesinde aramızda herhangi bir iletişim olmadığından, benim için güzel bir sürpriz oldu. Kısa notta belirttiği üzere ortak dostumuz Hüseyin ÇAKMAK'tan adresimi alarak iletişime geçmek ve albümünü göndermek nezaketinde bulunmuştu.


A4 boyutlarında kalın fotokopi kağıtlarıyla renkli hazırlanmış 42 sayfalık albüm tel zımba ile birleştirilmiş. "İklim Değişikliği ile İlgili Bazı Karikatürler" (Some Cartoons About Climate Changeadını taşıyan bu kişisel albümde Grigoris GEORGIOU'nun konu ile ilgili 20 karikatürü bulunuyor. Son sayfada ise, Türkçe açıklama yazısını destekleyen, Türk-Yunan dostluğuna vurgu yapan türde farklı bir karikatürüne de yer vermiş

Altta, albümün sonunda yer alan Türkçe yazıyı yayımlıyorum. İlginizi çekecektir diye düşünüyorum. Grigoris GEORGIOU ve Hüseyin çakmak dostlara ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

"İklim Değişikliği ile İlgili Bazı karikatürler"
Grigoris GEORGIOU, (Yunanistan)
(Albüm ön kapağı)

Bir Yunan karikatürcünün bazı düşünceleri
Grigoris GEORGIOU
Kalemi ve mizah silahı olan karikatürcü, kendi sözünü en basit ve anlamlı şekilde dile getiri: Birkaç harf, biraz renk veya renk de olmadan, birkaç söz veya sözsüz olarak; geniş bir makale veya röportajdan çok daha fazlasını söyleyebilir ve kişileri, olayları, durum ve güncel olayları başarıyla yorumlayabilir. Şu meşhur alıntıyı da pratikte doğrular: "Bir resim, binlerce kelimedir."


Çalışması, sadece kendi görüşlerini ifade etmez. Her zaman kamuoyunu, ortak duyguyu yansıtır. insan ilişkileri, görgü, her dönemin alışkanlıkları toplumsal karikatürlerde tasvir edilirken, siyasi gelişmeler, güncel olaylar, acil ekonomik ve etnik problemler, siyasi karikatürlerde kayda geçer. Doğası gereği karşısında her zaman önyargılar, toplumdaki çarpıklıklar vardır. 


Kendisini denetleyen ama övmeyenler tarafından rahatsız edilmesi doğal olan her tür iktidar da buna dahil. Öfkesini gizleyerek ve her tür abartı, metafor ve görüntü hilelerini kullanarak her zaman mizah içinden çıkıp gelen sıkı bir eleştirmen olur. Gerçeği ve hakkı savunan ve yeryüzündeki tüm Golyot'lara cesareti ile meydan okuyarak sosyal bir kritik ortaya koyan yalnız ama mağrur Davut'tur.


Yeryüzündeki tüm karikatürcüler aynı şekilde düşünür. İlham alır ve hareket eder. Son yıllarda küreselleşmenin bir sonucu olarak ve de internet üzerinden iletişim ile sınırlar yok oldu ve birbirlerini ve çalışmalarını tanımaya başladılar. FECO Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu desteği ile dünyanın her yerinde her yıl düzenlenen onlarca  uluslararası  karikatür sergisi, aralarındaki ilişkilerin daha da yakınlaşması için fırsat sunmaktadır.

Bir şekilde böylece Türk karikatürcülerle Yunanıların ilk tanışıklığı gerçekleşmiş oldu. Birkaç yıl önce FECO Greece Levadia Group'tan bazı Yunanlı karikatürcüler, FECO Türkiye Başkanı büyük Türk karikatürcü Nezih DANYAL'ın idaresinde karikatür Vakfı'nda düzenlenen uluslararası bir karikatür sergisi fırsat bilinerek Ankara'da ağırlandılar ve Onur Konuğu oldular. 


O görüşmenin ardından bu sene, bir Avrupa Birliği programı çerçevesinde karikatürlerle Türk-Yunan komşuluğu toplantıları organize edildi. Birkaç gün için Atina'ya gelen dört büyük Türk karikatürcünün ziyareti, Yunanlı meslektaşlarıyla mesleki işbirliğinin de ötesinde  bir dostluk ilişkisi kurdu ve  Yunanlı ve Türk karikatürcülerin aynı şekilde dönemlerinin mesajlarına duyarlı olduğunu ve aynen halklarımızın ikisinde de olduğu gibi, kendilerini ayıran şeylerden çok kendilerini birleştiren şeylere sahip olduklarını kanıtladı.

 

 

 

 


 

 

 

 



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski