Sıfırlara Aldanma

Sıfırlara Aldanma

(1982)
 ©   Copyright, KotbasArtColors

(Pazar Notları - 42. Bölüm)

Son günlerde ekonomi konusu her kesimi daha da derinden olumsuz etkiliyor. Değinilecek ve söylenecek çok şey var. Sırası geldikçe değineceğim. Bu hafta bu konuyla ilgili 1982, 1983 ve 1988 yılarında çizdiğim birkaç karikatürüme yer veriyorum.
-----
 
Sıfırlara Aldanma...

Yıllar önce paradan 6 sıfırın henüz atılmadığı günlerdi. Mimar-Karikatürcü Gürol USTAÖMEROĞLU anlatmıştı. Görev için gittiği Gürcistan'dan bir süre sonra dönüyordu. Uçak seyahati sırasında yanında oturan Gürcü ile dostluk geliştirmişti. Gürcü kişi anı olarak, kendisine banknot (kağıt) para imzalayıp verdi. 


Gürol da bu jest karşılığında 1000TL imzalayıp verdiğinde Gürcü dostunun parayı görür görmez şaşkınlık ve hayret nidasıyla gözlerinin ışıl ışıl parladığına tanık oldu.. Gürcü elindeki paranın bol sıfırlı olmasının şaşkınlığını yaşarken, Gürol da gülmeye başlamıştı. 


Sonunda gerçeği söylemek zorunda kaldı. 
- "Bu para şu anda tedavüldeki en küçük işlem gören paradır. Sıfırlara aldanma!" dediğinde karşı tarafın nasıl hayal kırıklığı yaşadığını da gülerek aktarmıştı bizlere.

(1983)
 ©   Copyright, KotbasArtColors

-----

 Boş Gezmeyin...

Geçtiğimiz günlerde haftalık pazar ziyaretimizde ekonominin hissedilen olumsuzluğuna rağmen, iyi-kötü alışveriş olsa da, pazar esnafını tatmin edecek bir alışveriş trafiği yoktu. Moralini daima yüksek tutmayı başaran ve yeri geldiğinde esprilerini sıralayabilen bir esnaf satış olmayınca pazarda gezinenlere sesleniyor:

- "Boş gezmeyin!.. Bugün ayakkabıya da zam geldi!.."


-----

En Anlamlı Yasak...

2022 Ekim ayında bir haber ilgimi çekmişti. "Belarus'da zam yapmak yasaklandı.".

Haberin kısaca ayrıntısı şu şekildeydi:
"Belarus'ta hükümet zam yapılmasını yasakladı. Basında yer alan habere göre; ülkede tüketici fiyatlarının hızla artması hükümeti önlem almaya itti. Hükümet fahiş fiyatların önüne geçilebilmesi için ülke genelinde zam yapılmasının yasaklandığını duyurdu." 

Ekonomik kriz döneminde yapılacak güzel hareketlerden biri ve yasaklar içindeki en anlamlı yasak bu olsa gerek!..
-----

(1983)
 ©   Copyright, KotbasArtColors

(1983)
 ©   Copyright, KotbasArtColors

(1988)
 ©   Copyright, KotbasArtColors


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski