'Noel Baba' Dinsel Öğe Değil, Bir Masal Kahramanı ve Çizgi Karakterdir

'Noel Baba' Dinsel Öğe Değil, Bir Masal Kahramanı ve Çizgi Karakterdir






Yıllardır doğrusu anlatılmayan ve büyük bir yanlışla yaşayan bir toplum, sırf bu yüzden kendi arasında tartışma ve kavga yapabilecek kadar da ileri gidebilmiş..  Oysa 'Noel Baba' olarak adlandırılan temsili figür, sadece bir masal kahramanı ve dinsel hiç bir bağlantısı olmayan bir çizgi kahraman aynı zamanda. 

Tıpkı bizim (Örneğin) 'Keloğlan', 'Alaaddin' kahramanlarımız gibi ya da 'Süperman', 'Popeye' (Türkçe dublajdaki adıyla 'Temel Reis') vb. gibi.. Yani 'Noel Baba'yı Türkçeleştirirsek, masallarda hediye dağıttığı anlatılan kişi olarak O'na 'Yılbaşı Amca', Yılbaşı Dede', Yılbaşı Baba' gibi adlandırmalar da yapabiliriz.


Yıllardır doğrusu anlatılmayan ve büyük bir yanlışla yaşayan bir toplum, sırf bu yüzden kendi arasında tartışma ve kavga yapabilecek kadar da ileri gidebilmiş.. 

Oysa 'Noel Baba' olarak adlandırılan temsili figür, sadece bir masal kahramanı ve dinsel hiç bir bağlantısı olmayan bir çizgi kahraman aynı zamanda.


Tıpkı bizim (Örneğin) 'Keloğlan', 'Alaaddin' kahramanlarımız gibi ya da 'Süperman', 'Popeye' (Türkçe dublajdaki adıyla 'Temel Reis') vb. gibi..

Yani 'Noel Baba'yı Türkçeleştirirsek, masallarda hediye dağıttığı anlatılan kişi olarak O'na 'Yılbaşı Amca', Yılbaşı Dede', Yılbaşı Baba' gibi adlandırmalar da yapabiliriz.

İlk Çizilen Noel Baba
 (Çizim: Thomas NAST, "Harper's Weekly" Dergisi, 03 Ocak 1863)

Noel Baba Efsanesi..

Kuzey Avrupa'nın soğuk İskandinav ülkelerinde 1800'lü yıllarda anlatılan bir masalın kahramanıdır Noel Baba. İlk çıkışı budur. Evlere bacadan girdiği de doğru değildir.
Çünkü evler, yarım bir küre şeklindedir ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için kapıları yarım dairenin üst tarafındadır. Masallardaki Noel Baba da doğal olarak üst tarafta bulunan kapıdan içeri girerek hediyelerini verir.. bacadan değil!.. 


İlk Kez Şiirde Betimlenen Noel Baba..

1822'de Amerikalı Şair Clement Clarke MOORE;  'A Visit from Saint Nicholas' (Aziz Nikola'nın Ziyareti) ya da 'Twas the Night Before Christmas' (Noel'den Önceki Geceydi) olarak bilinen şiirinde ilk kez tasvir eder Noel Baba'yı.. Şiirdeki Noel Baba sevimli, tonton ve beyaz sakallı bir kişiliktir. 


İlk Kez Çizilen Noel Baba..

Karikatürcü Thomas NAST, söz konusu şiirden esinlenerek 03 Ocak 1863'de 'Harper's Weekly' dergisinde ilk kez 'Noel Baba' çizimini yayınlar. Çizimdeki Noel Baba yardım yapmakta, hediye dağıtmaktadır. 


Thomas NAST 1931'de popüler anlamdaki Noel Baba'yı ise Coca-Cola şirketi için çizmiştir. Bu, günümüzdeki Noel Baba'dır diyebiliriz.


Demre'deki Aziz NIKOLAS, Noel Baba Değildir..

Antalya'nın Demre içesinde heykeli bulunan ve Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas (MS 245, MÖ 363) adlı kişi ise başka bir kişiliktir ve yardımsever yönüyle tanındığı için 'Noel Baba' ismiyle anılmıştır. Yoksa Antalya gibi sıcak bir yerde Çizmeli, uzun sakallı, yakası-kolları yünlü kalın giysili birinin ne işi olabilir ki!


Thomas NAST

(27 Eylül 1840 – 7 Aralık 1902)
Almanya doğumlu ABD'li karikatürist ve editoryal çizgi film çizeri. Amerikan
karikatürünün babası olarak anılır.
Kayda değer işleri arasında Noel Baba'nın modern bir yorumu ve Cumhuriyetçi Parti'nin politik fil sembolü bulunur. 
Yaygın görüşün aksine Sam Amca ve Demokratik Parti'nin eşek olarak resmedildiği çizimlerin sahibi değildir. 

"Elephant"
Thomas NAST'ın çizdiği Cumhuriyetçi Parti amblemi (ABD)


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski