Ara Çizimler, Serbest Güzellemeler - 3

Ara Çizimler, Serbest Güzellemeler - 3


Çalışma odamda herhangi bir yarışmaya orijinal çizim yapmıyorsam; masa başında serbest çalışırken, biriyle sohbet ederken, radyo dinlerken ya da bir yazı okurken bu "ara çizimler" çıkıyor ortaya.

Bazen de; bilinçaltı ve yoğun duygular ile iç devinim hatta sanrılar etkisinden ortaya çıktıklarını söyleyebilirim. 

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 09.06.2002)
©   Copyright, KotbasArtColors


Çoğunlukla anlık olarak oluşan, kağıda yansıyan basit karalama çizimlerimden örneklerin 3. bölümüyle birlikteyiz. Ben 'basit' diye nitelendirsem de, size anlamsız gelse de, benim için en önemli saydığım çizimlerimdendir.

Diğer iki bölümde bu çizimlerimle ilgili açıklayıcı yazı yazmıştım. Çizimlerin daha iyi anlaşılması açısından söz konusu yazıya aşağıda tekrar yer veriyorum.


"Çalışma odamda herhangi bir yarışmaya orijinal çizim yapmıyorsam; masa başında serbest çalışırken, biriyle sohbet ederken, radyo dinlerken ya da bir yazı okurken bu "ara çizimler" çıkıyor ortaya.
Bazen de; bilinçaltı ve yoğun duygular ile iç devinim hatta sanrılar etkisinden ortaya çıktıklarını söyleyebilirim. 

Anlık olarak kağıda yansıyan ve biriken 'serbest' çizimleri bir araya topladığımda seri oluşturabilecek konu başlıklarıyla karşılaşıyorum. Bu şekilde sınıflandırmanın yanında; bazen komik, bazen korkunç ya da ucube çizimler olarak da ayrılabilmektedirler.

Bu çizimlere dair aklımdan bir çok isim geçse de, en beğendiğim şunlar oldu.. " Ara Çizimler", "Serbest Güzellemeler" ve "Ucubeler".. Bunlara zamanla yeni isimler icat ederek ekleyebilirim.
Bu çizimler, "Benim Oyuncaklarım" diyebileceğim (aşırı) soyut taslak çizimlerdir. Onlarda ortaya çıkan belirli özellikler bulunuyor. Örneğin mizahi yanları olanlar var. Bazılarında eller çok fazla egemen olmuş. Kimilerinde gözler en dikkat çekici objeler olarak gözükmekte. Neredeyse başlı başına karikatür olmak üzere olanlar da var.. 

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 26.06.2003)
©   Copyright, KotbasArtColors


Bir de, kendi boşluğundan tamamlayıcı figür oluşturanlar var. O tarz çizmeyi daha çok seviyorum. İlk bakışta göremediğinizi görebilmek için, beyninizin her iki yanını da kullanmanıza yardımcı olan çizimlerdir. İlk gördüğünüzün içinde saklı olan bir başka (hatta başkalar) figür-ler..

Kısaca bakmakla görmek farkını duyumsatan figürler.. Bütün bu çizimlerim taslak çizimlerin ilk ele alınmış halidir. Yani halâ taslak sayılırlar. Bir gün mutlaka zaman buldukça farklı tekniklerle orijinal çalışma yapacağım.

Aralarında orijinal çalıştıklarım elbette var. Daha sonra o örneklerden de sizlere sunacağım. Umarım beğenip, içselleştirirsiniz."


 
01 Ocak 2003, İstanbul                                      09 Şubat 2003

 
16 Aralık 2001                                          09 Şubat 2003

   
09 Şubat 2003                                                     18 Ocak 1995
 
 
06 Kasım 2002                                                09 Şubat 2003

 
23 Ocak 2003                                                          09 Mayıs 2003


 
20 Mart 2003                                                      09 Temmuz 2004

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 19.03.2003)
©   Copyright, KotbasArtColors

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 17.04.2003)
©   Copyright, KotbasArtColors




Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski