İptal Edilen Bir Yarışma

İptal Edilen Bir Yarışma


Amasya Belediyesi'nin bu yıl düzenlemesi gereken "10. Uluslararası Karikatür Yarışması 2019" iptal edildi. Artık yapılmayacak. Nedeni ise, belediye başkanının değişmiş olması.

31 Mart 2019 Yerel İdareler Seçimi sonrasında, 2009 yılından bu yana iki dönemdir görevini sürdürmekte olan Cafer ÖZDEMİR'in (AKP) bu defa kazanamamış olması. Seçimi Sayın Mehmet SARI'nın (MHP) kazanmış olması. 


Muammer KOTBAŞ

Amasya Belediyesi'nin bu yıl düzenlemesi gereken "10. Uluslararası Karikatür Yarışması 2019" iptal edildi. Artık yapılmayacak. Nedeni ise, belediye başkanının değişmiş olması.
31 Mart 2019 Yerel İdareler Seçimi sonrasında, 2009 yılından bu yana iki dönemdir görevini sürdürmekte olan Cafer ÖZDEMİR'in (AKP) bu defa kazanamamış olması. Seçimi Sayın Mehmet SARI'nın (MHP) kazanmış olması. 


Yarışmaya eser gönderim tarihi 2 Nisan'da sona ermiş, 20 Nisan'da jüri toplantısının yapılması ve 22 Nisan'da da kazananların isimleriyle yarışma sonuçlarının kamuoyuna açıklanması planlanıyordu. Yarışma şartnamesindeki işlemesi gereken takvim böyleydi.

Jüride bulunan üyeler genellikle daha öncesinde yaptıkları gibi, toplantı için bir araya geldiklerinde mutlaka sanal ortam hesaplarından fotograflara yer verirlerdi. Jüri toplantı günü olan 20 Nisan ve takip eden günlerde bu konuda bir sessizlik ve belirsizlik olunca, ardından 22 Nisan'da da bir sonuç açıklanmayınca, bir şeylerin yolunda gitmediği hissedilmişti.

Yarışmaya katılmış çizerler olarak elbette ilk işimiz Amasya Belediyesi web sayfasına bakmak oldu. Tahmin ettiğimiz o
"kesin belediye başkanı değişmiştir ve yeni başkan yarışmayı yapmaktan vazgeçmiştir.." düşüncesi geldi aklımıza. Fakat bu değişimin yine de umudu yitirmeden sonucunu beklemek en doğrusu olacağından yanaydık. Ta ki, Nisan ayının son haftasında adresimize kargodan gelen paketi görünceye kadar.

Kargodan gelen paket Amasya Belediyesinden gönderilmişti ve yarışmaya gönderilen eserlerimiz vardı içinde. Siz; karikatür(leriniz)ünüz zarar görmesin diye kalın karton ya da oluklu mukavva ile korumaya alarak postalarken, iade edilen eserleriniz yalın haliyle zarfın içine tıkıştırılmış ve kaderine terk edilerek kargoya verilmiş. Üzülürsünüz elbet.

Zarfın içinde bir de resmi yazı vardır, kocaman numara verilmiş her bir parça ile birlikte..

"Amasya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 25.04.2019.

Amasya Belediyesi 10. Uluslararası Karikatür Yarışmasına göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. 31 Mart tarihinde yapılan Yerel İdareler Seçimleri sonrası mevcut belediye Başkanlığı'nın değişimi nedeniyle 2019 yılı için Amasya Belediyesi 10. Uluslararası karikatür yarışması iptal edilmiştir.

Biligilerinize sunulur."




İkinci kez üzülürsünüz bu yazıyı okuyunca. Zaman, emek ve masraf yaparak umutla beklediğiniz Uluslararası bir yarışma sanat adına yapılamayacak bir davranışla bir kalemde silinivermiştir. Üzüntünüz katlanır yeniden.

Amma bir gerçek vardır. Siz hiç bir şey kaybetmezsiniz bir yarışmadan başka. "Sanat, yolunda devam eder".. "Sanat yolunda devam edersiniz."

Peki, ya yarışmanın 9 yıldır yapıldığı o şehir?.. İşte kaybeden o şehir ve insanı oldu. Amasya gibi buram buram tarih kokan bir şehir.. Şehzadeleriyle, Irmağıyla, konaklarıyla, Kral Mezarlarıyla, tarihi camileri ve medreseleriyle.. kültürel ve sanatsal varlıklarıyla yaşayan bir şehir..

Karikatür, şiir ve fotograf sanatıyla bu şehre turizm kapısı aralanıyordu 9 yıldır. Umarız alınan bu karar, Amasya adına bir olumsuzluk oluşturmaz. Şehir Tanıtımından bir şeyler eksilmez.

Görevini iki dönemdir sürdürmüş olan bir önceki Belediye Başkanı Sayın Cafer ÖZDEMİR'e yeni yaşamında güzellikler diliyorum. Karikatür sanatına verdiği destek, yarışmanın her aşamasındaki ilgisi ve bastırılan yarışma albümü konusundaki duyarlığı ile karikatür sanat tarihinde daima iyi anılacaktır. Teşekkürler Sayın Cafer ÖZDEMİR.


Yarışma Kuralları >



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Daha yeni Daha eski